Košarkaši slavili u Portugalu

ImageIzabranici Mensura Bajramoviæa veèeras su ubilje¾ili va¾nu pobjedu na startu dodatnih kvalifikacija za evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Naši košarkaši su od samog poèetka nametnuli svoj tempo igre, Ratko Varda postigao je prvih 5 poena za našu reprezentaciju.

U nastavku su naši košarkaši odliènom igrom u odbrani te izraðenim akcijama u napadu poveæavali vodstvo te pokazali ko je gazda na parketu.
Prvu èetvrtinu naši su košarkaši okonèali u svoju korist rezultatom 11-19.

U drugom dijelu, još bolja igra naše reprezentacije koja Portugalcima ni u jednom momentu nije dozvolila da smanji rezultat, iz minute u minutu rezultat na semaforu se poveæavao u korist naših košarkaša. Najbolji pojedinac u našim redovima bio je Ratko Varda koji je u prvom poluvremenu odlièno igrao pod košem te je pokazao da je naša reprezntacija konaèno dobila pravo pojaèanje na centarskoj poziciji gdje smo dugo bili deficitarni.
Drugo poluvrijeme završilo je rezultatom 22-36.

Selekotor Bajramoviæ je mogao biti i više nego zadovoljan prikazanom igrom u prvom poluvremenu, i u nastavku su reprezentativci Bosne i Hercegovine poveæavali svoju prednost, u treæoj èetvrtini treba izdvojiti atraktivno zakucavanje Ratka Varde, došli smo i do prednosti od velikih 24 poena razlike sredinom treæe dionice, veæ tada se èinilo da je pobjednik ove utakmice poznat.

Ali, u zadnjem dijelu nakon visokog vodstva, pala je koncentracija kod naših košarkaša koji su oèigledno prerano poèeli slaviti pobjedu, iz napada u napad naša prednost se topila.

Pet minuta prije kraja bilo je 47-57 u korist naše reprezentacije koja nikako nije uspjela zasutaviti napaljenje Portugalce, èak je i sudija Berthran dosudio nekoliko sumnjivih odluka u korist portugalskih košarkaša koji su pokušali preokrenuti rezultat.

Minut i pol prije kraja, razlika u korist Bosne i Hercegovine je iznosila samo 54-59, velika nervoza se uvukla u naše košarkaše, Gomes je minutu prije kraja smanjio na samo 4 poena razlike, ipak Kikanoviæ kojem selektor Bajramoviæ nije davao mnogo šanse tokomk cijele utakmice odbranio je napad Portugalaca a Ðedoviæ je u narednom napadu potrošio mnogo vremena, šutirao i promašio ali je na sreæu lopta bila za BiH.
Brzi faul su Portugalci pravili nad Nihadom Ðedoviæem koji je pogodio oba slobodna bacanja i donio va¾nu pobjedu reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Na kraju su naši košarkaši od svršenog pravili veresiju i umalo platili danak neiskustvu, nadamo se da æe se to popraviti za 3 dana kada je naša reprezentacija u Zenici domaæin reprezentaciji Belgije.

Najefikasniji igraè utakmice bio je Portugalac Coelho a osim njega u redovima Portugala se istakao Gomes sa 12 ubaèenih poena. U našoj reprezentaciji najbolji je bio Ðedoviæ sa 17 a odlièni su bili i Varda sa 14 te Opaèak sa 11 ubaèenih poena.

 
sportin.ba