Premijer liga BiH na 98. mjestu u svijetu

ImagePrema najnovijoj listi IFFHS-a, krovne svjetske organizacije za sportsku statistiku Premijer liga BiH nalazi se na 98. mjestu u svijetu od 100 rangiranih liga. Lošiji od nas su samo Jordan i Indonezija.

Prvo mjesto na listi oèekivano dr¾i engleski Premiership, a slijedi ga italijanska Seria A. Mo¾da je malo iznenaðenje što se na treæem mjestu našla argentinska liga ispred španske Primere koja dr¾i èetvrto mjesto, ali u Argentini se zasigurno igra odlièan nogomet, jedini problem koji imaju su èesti neredi navijaèa, te slaba finansijska situacija klubova koji nisu u stanju zadr¾ati najbolje igraèe kad stigne dobra ponuda iz Europe.

Na petom mjestu je brazilska liga, dok je na visokom šestom mjestu Bundesliga koja se veæ nekoliko godina nalazi iza Argentine i Brazila. Iza Njemaèke su francuski Le Championat, te iz godine u godinu sve jaèa meksièka liga.

Top 10 svjetskih liga zakljuèuju Portugal i Ukrajina kojoj su velika ulaganja moænih biznismena poput Ahmetova i Surkisa donijela visok kvalitet lige. Od 10 do 20 mjesta na listi se nalazi sedam europskih liga, te tri lige iz Ju¾ne Amerike Èile, Peru i Kolumbija.

Lige zemalja koje su s nama u kvalifikacijskoj grupi za SP su visoko plasirane. Pored veæ spomenute Španije koja je na èetvrtom mjestu, turska liga je na 11, Belgija 19, Estonija 44, a Armenija 87, ali ono što bode u oèi je èinjenica da su svi ispred nas.

Od liga s prostora bivše Jugoslavije najbolji ranking ima 1. HNL koja je plasirana na 31, Srbija je na 34, Slovenija 54, a Makedonija na 78 mjestu. Jedina liga koja je ispod naše je crnogorska koja nije meðu 100 liga.

Pogled na listu nije nimalo prijatan kada pogledamo da su visoko iznad nas lige Jemena, Sudana, Nikaragve, Libije, Zimbabvea, Moldavije, Gruzije, i mnogih drugih zemalja koje mi èest gledamo s velikim podcjenjivanjem. N alisti od 100 liga, naša je jaèa samo od jordanske i indonezijske.

Poredak:

1. Engleska
2. Italija
3. Argentina
4. Španija
5. Brazil
6. Njemaèka
7. Francuska
8. Meksiko
9. Portugal
10. Ukrajina
11. Turska
12. Grèka
13. Holandija
14. Èile
15. Peru
16. Kolumbija
17. Rusija
18. Danska
19. Belgija
20. Škotska
22. Paragvaj
23. Urugvaj
31. Hrvatska
34. Srbija
44. Estonija
54. Slovenija
77. SAD
78. Makedonija
87. Armenija
98. BiH
99. Jordan
100. Indonezi
ja 

Sportsport.ba