Ćiro: Nebuloze, Topića ću opet zvati

Image 

To su èiste nebuloze. Sliškoviæeve izjave nisu korektne, a Marka Topiæa æu opet pozvati u reprezentaciju jer on to kvalitetnom zaslu¾uje, rekao je Miroslav Æiro Bla¾eviæ, selektor fudbalske A reprezentacije BiH.

Æiro je na ovaj naèin odgovorio Bla¾u Sliškoviæu na prozivke iz Mostara koje je nekadašnji prvi èovjek našeg nacionalnog tima uputio na adresu aktuelnog selektora. Naime, Baka je u intervjuu za mostarski radio Studio88 izjavio kako Æiro prodaje mjesto u reprezentaciji, naglasivši da je dobio novac za nastup Marka Topiæa u kvalifikacinom susretu sa Belgijancima. Uz to, Sliškoviæ je prozvao i nekoliko igraèa optu¾ivši ih kako su prodali utakmice protiv Maðarske i Grèke.

„Što se tièe utakmica protiv Maðarske i Grèke to ne ¾elim komentarisati, jer je tada on bio selektor i trebao bi znati šta mu se dešavalo u ekipi. Meðutim, smetaju mi prozivke na moj raèun. Sada smo nešto napravili i to neko ¾eli srušiti. Nije mi jasno zašto nekome smeta uspjeh!?“, pita se Æiro, dodavši:

„Topiæ je odlièan igraè, a prije svega dobar èovjek. U prošloj sezoni je bio drugi strijelac ruske lige i zaslu¾uje reprezentativni dres. Sigurno je da æu ga opet pozvati, jer on to zaslu¾uje.“

Oèito da je Baki zasmetalo što je Æiro reaktivirao Topiæa, istog onog napadaèa koji je taèno prije sedam godina nakon utakmice protiv Hrvatske u Zagrebu javno prozvao Sliškoviæa i tada izjavio da ne ¾eli igrati za reprezentaciju BiH, upravo zbog Bake i Ahmeda Pašaliæa, koji su veæ tada poèeli sa akcijom „privatizacije“ nacionalnog tima BiH.

U naredne èetiri godine neprikosnovene vladavine našim reprezentativnim fudbalom, „grobarski“ tandem Sliškoviæ – Pašaliæ preko dr¾avnog dresa BiH prodali su desetine anonimusa, a pri tome su iz nacionalnog tima uspjeli otjerati fudbalsku velièinu poput Hasana Salihamid¾iæa, a kasnije su zbog istih „grobara“ reprezentativnu karijeru nakratko okonèali i Kenan Hasagiæ, Emir Spahiæ, Saša Papac, Zvjezdan Misimoviæ, Zlatan Bajramoviæ, Ivica Grliæ…

Sa druge strane mjesto u reprezentaciji na mala vrata dobili su anonimusi poput Sergeja Jakiroviæa, Bajana, Nedim Haliloviæ, Nikola Vasiljeviæ, Nenad Miškoviæ…

Oèito da je tandemu Sliškoviæ – Pašaliæ zasmetao veliki uspjeh nacionalnog tima BiH, u kojem nemaju ni trunke zasluge, te na svaki naèin ¾ele pokvariti sve ono dobro što je Æiro do sada uradio za naš reprezentativni fudbal. Sliškoviæu, Pašaliæu, stidite se!!!  

Podrška javnosti, interes susjeda

Zanimljivo je da su Sliškoviæev intervju velikom brzinom prenijeli prvo zapadnosusjedski mediji, koji pomjeranje fokusa i interesa fudbalske Evrope ka istoku nisu doèekali sa oduševljenjem. Susjedni mediji veæ odavno izvještavali su o “ostavkama” bosanskohercegovaèkog selektora, problemima bh. u reprezentaciji i bilo èemu drugom što bi moglo narušiti “BiH idilu”. Nije to ostalo neprimjeæeno ni u bh. javnosti koja je veæim dijelom stala na stranu selektora, a situaciju najbolje opisuje i komentar jednog od naših forumaša koji ka¾e:

„Neka se oni zabave o svom brašnu i malo poèiste po svojoj avliji… Imaju i tu sasvim dovoljno posla.”

sportsport.ba