Saša Papac, vječni alibi Ćire Blaževića?!

ImageMarko Topiæ na poziciji lijevog beka! Zvuèi nevjerovatno, ali, sudeæi prema veèerašnjem treningu koji su A-reprezentativci BiH odradili na Koševu, vrlo blizu istine!

Naime, selektor Bla¾eviæ je sudeæi prema veèerašnjem treningu na Koševu, upravo klasiènom špic igraèu kakav je cijelu karijeru Marko Topiæ, namijenio u Belgiji, u utakmici decenije kako je sada veæ mnogi nazivaju, ulogu lijevog beka!!!

Prièa o Saši Papcu, lijevom boènom Glasgow Rangersa, roðenom Mostarcu koji je ostao nepokolobeljiv kada je njegov povratak u A-reprezentaciji BiH u pitanju (bio je jedan od potpisnika famoznog pisma kojim su svojevremeno bh. reprezentativci uslovili svoj nastup za A-selekciju BiH tek nakon što se povuku ljudi koji godinama, tada, a i dan-danas vode NS BiH), isprièana je bezbroj puta.

Neki su Papca proglasili izdajnikom nakon što je odbio poziv Miroslava Æire Bla¾eviæa! Baš kao što i dobar dio nogometne javnosti i navijaèa BiH Papca, nakon što je uruèio odbijenicu Bla¾eviæu, dr¾i za momka èiji je karakter jaèi i tvrði od hercegovaèkog kamena gdje se rodio!

Meðutim, kako vrijeme odmièe, odnosno kako koje reprezentativno okupljanje bh. nogometne selekcije ostaje iza nas, Saša Papac sve više i oèitije postaje vjeèni alibi Æire Bla¾eviæa. Naime, ni nakon više od osam mjeseci od dolaska na klupu BiH, Bla¾eviæ nije, a kako sada stvari stoje, niti æe naæi lijevog beka, poziciju na koju bi u idealnoj situaciji igrao, za neke izdajnik, za neke momak sa èeliènim karakterom, za sve igraèina, Saša Papac!

Do ovog okupljanja, Bla¾eviæ bi svako malo, prije, a i poslije okupljanja, spominjao Sašu Papca. Bezbroj puta u medijima najavio kako æe lièno otiæi u Glasgow, da lièno svojim ušima iz usta Saše Papca èuje povijesno „ne“! Æiro Bla¾eviæ nikada nije otišao u Glasgow, glavni grad Škotske, koji je neka dva sata leta udaljen od Zagreba, gdje selektor ¾ivi u slobodno vrijeme!

Za to vrijeme, Bla¾eviæ je na poziciju lijevog boènog stavljao sve vrste i kalibre igraèa, ali nikada igraèa koji u svom klubu igra lijevog beka, i nikada igraèa koji loptu najbolje „maltretira“ lijevom nogom!

I upravo pod tom parolom, kroz nacionalnu selekciju, u samo osam mjeseci ili sedam utakmica koje je reprezentacija BiH odigrala za Bla¾eviæeva mandata, prodefilovalo je skoro 50 (?!) raznoraznih igraèa (koje u veæini sluèajeva nikada niti je znao niti gledao (?!)), od kojih skoro polovina više nikada, niti je pozivana, a po svemu sudeæi, niti æe biti pozivana!

Oni koji bi se nakon „hlaðenja“ ponovo vratili na spisak, mogu to zahvaliti „Æirinim prijateljima“ (u veæini sluèajeva nogometnim menad¾erima) koji su bh. selektoru znali podastrijeti „dovoljno jake argumente“ da ne vjeruje svojim oèima, odnosno onome što je vidio tokom desetak treninga, a zbog èega je pomenute igraèe micao veæ sa narednog spiska!!!

Iako je veæina preporuka bila loša (valjda je tako, jer mnoge od preporuèenih više ne poziva), Bla¾eviæ ih i dalje objeruèke prihvaæa, i hvali preporuèene sve dok ne ubilje¾e nastup?!

Prije nego æe veèeras pustiti probni balon o drugom strijelcu ruske Premijer lige prošle sezone, kao lijevom beku protiv Belgijanaca, Bla¾eviæ je „na savjet neimenovanih prijatelja“ pozvao Sulejmana Smajiæa (igraè belgijskog Dendera), objasnivši kako bi upravo Smajiæ (koji je na lijevoj strani terena u karijeri boravio samo kada bi napuštao ili ulazio u igri, zavisno na kojoj bi strani terena u tom trenutku njegova ekipa bila locirana), mogao biti spasonosno rješenje za lijevi bok! Treba li reæi da je Sulejman Smajiæ izraziti dešnjak?!

Èudan neki natalitet

U cijeloj prièi, onaj Bosanac i Hercegovac koji imalo logièki razmišlja, ne mo¾e, a da se na zapita; je li moguæe da u Bosni i Hercegovini u preiodu od, recimo 1980. pa do 1990. godine, nijedna majka Bosanka i Hercegovka, ma koje vjere i konfesije bila, nije rodila sina koji zna loptu „maltretirati“ lijevom nogom, i pri tome igrati „intelektualno vrlo zahtjevnu“ poziciju lijevog beka?! Oèito, nije. Jer, tata Æiro ti to ka¾e!

sportin.ba