Nastavlja se menadžersko iživljavanje

ImagePovreda Kenana Hasagiæa, prvog golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine, otvorila je mnogim menad¾erskim mešetarima vezanim za našu najbolju selekciju priliku za lobiranje i promociju svojih klijenata. Tako je od trenutka kada je prva jedinica naše reprezentacije definitivno otpala za meè u Belgiji selektor Bla¾eviæ izlo¾en stalnim "savjetovanjima" fudbalskih mecena sumnjivog karaktera.

Prvi kandidat zamjenik Kenana Hasagiæa bio je Almir Tolja, dugogodišnji provjereni èuvar mre¾e naše reprezentacije, koji je u više navrata po mnogima okarakterisan kao najbolje golmansko rješenje naše prve fudbalske vrste. Tolja, zbog nefer odnosa dosadašnjih selektora i rukovodstva Saveza pristojno se zahvalio na pozivu, te isti bez puno razmišljanja odbio. Odluka vrijedna poštovanja, posebno ukoliko se uzme u obzir izjava nekadašnjeg èuvara mre¾e FK Sarajevo, u kojoj ka¾e da on trenutno nije na razini potrebnoj za nastupe u reprezentaciji svoje domovine.

Po otkazu Almira Tolje u domaæim medijima odjednom se našla informacija o eventualnom senzacionalnom transferu Adisa Nurkoviæa u redove Mallorce. Spominjala se cifra od pribli¾no pet miliona maraka te je i najveæem fudbalskom laiku je bilo jasno kako se radi o èistoj promociji pomenutog golmana bez ikakve stvarne osnove. Naravno, teško je bilo povjerovati da je jedan španski prvoligaš spreman platiti toliki novac klubu najlošije lige u Europi, èija cjelokupna imovina i igraèki kadar ne vrijedi ni desetinu pomenute cifre.

Taman što se prièa o transferu Adisa Nurkoviæa zaboravila, na scenu stupa medijski istup Romea Mitroviæa, nekadašnjeg golmana Slobode i Zrinjskog. U medijima se govori o njegovim izuzetnim nastupima u Maðarskoj, o sjajnoj formi u kojoj se nalazi i o njegovim zaslugama u reprezentaciji. Svakako, u kvalitetu Romea Mitroviæa nikako ne sumnjamo, baš kao ni u kvalitetu Adisa Nurkoviæa, ali naprosto je simptomatièno da se o kvalitetama istih golmana piše baš u trenutku kada je naša najbolja vrsta ostala bez prvog èuvara mre¾e. Da Romeo Mitroviæ i nije baš u najsjanijoj formi pokazuje èinjenica da je ove sezone na golu stajao na¾alost nešto manje od pola sata, zbog povrede zadobivene u svom debiju, prije nešto manje od dvadeset dana.

Ipak, da nam sa selektorom Bla¾eviæem nikada neæe biti dosadno potvrdila je i najava pozivanja za utakmicu protiv Belgije, anonimusa Nemanje Supiæa, prvog golmana (ne)renomirane ekipe Javora iz Ivanjica. Navodno, u ovom golmanu, roðenom u Gacku 1982. godine pronaðen je talenat i kvalitet baš onakakv kakav je potreban za našu reprezentaciju.

Naravno, jasno je svima da ovaj padobranac u našoj reprezentaciji neæe dobiti mjesto u prvom timu, ali pora¾avajuæi je postupak selektora Bla¾eviæa koji pozivanjem Supiæa direktno pljuje u rad i zalganje domaæih golmana kao što su Mujkiæ, Baotiæ, Šehiæ, Brašniæ koji su ne samo fudbalski nego i emotivno vezani za sveti dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali i golmana "stranaca" kao što su Ramoviæ, Begoviæ, Jakupoviæ.

Svakako, ne bi nikoga zaèudilo da Supiæ uopšte nema BH dr¾avljanstvo, kao i mnogi do sada iz rukava izvuèeni Æirini aduti, te da njegov poziv automatski bude diskvalificiran.

Reprezentacija.net