Ninoslav Milenković: 'Reprezentacija je za mene zatvorena knjiga'

ImageNinoslav Milenkoviæ je nogometaš koji je roðen u Subotici. Kada je dobio priliku da obuèe dres bh. reprezentacije, nije puno razmišljao. Pristao je. U 16 nastupa za odabranu selekciju naše nogometne vrste uvijek je igrao sa istim ¾arom i motivom. Jedan je od rijetkih potpisnika famoznog pisma NSBiH koji je ostao dosljedan. Karijeru je poèeo pisati u ekipi Mladosti iz Luèana, potom je igrao u islandskoj, njemaèkoj drugoj, Premijer ligi BiH i belgijskoj prvoj ligi.

Glavne karakteristike su mu skok i odlièna duel igra. U posljednje vrijeme nije ga bilo na reprezentativnom spisku. Prema mišljenju brojnih relevantnih nogometnih struènjaka upravo igraè njegovog kalibra nedostaje u Æirinoj ekspediciji. Trenutno je u Grèkoj gdje nastupa za Panserraikos, klub koji se bori za opstanak u elitnom društvu. Ne ¾eli da se previše oglašava u bh. medijima. Ipak, pristao je na intervju za Sarajevo-x.com.

Razgovarao: Edin Isanoviæ

Kako je tekao proces adaptacije u grèkom klubu?

U prvih šest mjeseci bilo je teško. Rezultati su bili ispod svakog nivoa, bilo je problema i sa trenerom. Nije racionalno sagledao sve aspekte tima. Ništa vrijedno pomena. Period koji bih ¾elio što prije zaboraviti. Nisam ni pomišljao da æe prilagodba novoj sredini biti tako okrutna. Krajem 2008. godine, taènije u decembru desile su se promjene, pa mogu reæi za 360 stepeni. Stvari su postavljene na svoje mjesto. Ambicija je samo jedna – opstanak u društvu najboljih. Zaista nas èeka te¾ak zadatak.

U nastavku ste krenuli dobro, ali vas je poraz od AEK-a ponovo doveo u nezavidan polo¾aj. Mo¾ete li na kraju biti iznad linije koja garantira opstanak?

Dolaskom novog trenera, došli su i bolji dani. Zabilje¾ili smo nekoliko dobrih rezultata, ali je te¾ak poraz u posljednjem kolu kod kuæe sveo šanse na minimum. Ako u nedjelju ne ostvarimo pobjedu u gostima, ispadamo i teoretski. Nadam se da neæemo pognute glave napustiti stadion. S druge strane za utjehu nam ostaje da pokušamo plasman u finale kupa. Utakmica se igra 18. marta, a protivnik je ponovo AEK.

Da li veæ sada mo¾emo reæi da æe Olympiakos prvi dotaæi vrh?

Dominirali su tokom èitave sezone i sigurno je da æe doæi do naslova. Po mom mišljenju sasvim zaslu¾eno.

Koliko ste osobno zadovoljni novom sredinom van nogometnog terena?

Sve je OK. Nauèio sam jezik i to mi je otvorilo vrata ostvarenju odreðenih ciljeva. Dolazak u zemlju sasvim drugaèijih karakteristika i naèina ¾ivota donio je mnogo izazova. Mislim da sada stvari izgledaju mnogo bolje nego na poèetku.

Prije odlaska u Grèku odigrali ste polusezonu u bordo dresu. Kakve uspomene nosite sa najveæeg bh. stadiona?

Predivne! Dosta toga me ve¾e za tim sa Koševa. Uvijek æu se rado sjeæati dana provedenih u Sarajevu. Ipak, nosim mnogo razoèarenja u bh. nogomet.

Zbog èega?

Da ja vas pitam nešto. Koja je poenta prvenstva koje je po svim statistikama svrstano meðu najlošije u Evropi? Ima li smisla uopšte igrati? Mislim da ne treba puno objašnjavati. Svima je jasno.

Neizbje¾na tema je i reprezentacija. Iako nam je odbrana ranjiva, Vi niste u naju¾im kombinacijama selektora Bla¾eviæa. Komentar?

Sla¾em se da je neizbje¾na, ali nemam šta dodati. Odabrana nogometna vrsta me ne zanima dok su ljudi poput Dominkoviæa i Èolakoviæa na funkcijama i dok je na selektorskom mjestu Æiro Bla¾eviæ. Osobe koje nisu sposobne da ugovore protivnika za prijateljski meè. Zar mo¾emo oèekivati uspjeh? Uvijek sam davao sve od sebe za nacionalnu selekciju. Tu sam do¾ivio i igraèku afirmaciju. Reprezentacija je za mene zatvorena knjiga do daljnjeg. Svoj stav neæu promijeniti.

Znaèi li to da se ne bi odazvali ako bi stigao poziv?

Ono što ka¾em èvrsto stojim iza toga. Kompromisi postoje, ali ovo je prešlo sve granice kompromisa. Biti èlan reprezentacije je èast za svakoga, nisam ni ja iznimka, ali sa pomenutim ljudima nema pomaka.

Uskoro naša selekcija igra dvomeè sa Belgijom. Jasno je da ovi dueli ispisuju scenarij raspleta u kvalifikacionoj grupi. Vaša oèekivanja?

Igraèima ¾elim mnogo sreæa u dvobojima sa Belgijom, kao i u nastavku kvalifikacija. Zbog njih æu utakmicu pozorno pratiti. 

sarajevo-x.com