Male su nam šanse u Belgiji


ImageOd aktivnih igraèa kojisu potpisali pismo da neæe više igrati za reprezentaciju BiH dok se u Savezu ne napravi velika „èistka“ ostali su jedino Saša Papac, igraè Glazgova i Mirsad Bešlija, ovogodišnje pojaèanje ®eljeznièara.

-Bešlija je èvrsto ostao pri toj odluci i opet naglašava da je reprezentacija „zatvorena knjiga“ za njega. Èak i da se vrati u onu staru formu sebe više ne vidi u dresu nacionalnog tima.

– To su jednostavno moji principi. Jednom sam tako odluèio i danas ostajem pri toj odluci – kazao je Bešlija.

 -Igrali ste dugo u Belgiji, baš u Genku, gdje æe naša reprezentacija odigrati odluèujuæu utakmicu ovih kvalifikacija. Kakve su nam šanse?

– Moje mišljenje je da su male. Belgija ima strašan tim. Na utakmici protiv Turske i Španije su pokazali kakva su ekipa, da se mogu nositi sa jakim reprezentacijama. Nas su veæ jednom sa lakoæom savladali na svom terenu.

-Ipak nakon toga su Belgijanci napravili smjenu generacija.

– Jesu, ali stvari su ostale iste. Ostao je isti selector koji je fantastièan struènjak. Nema nekih starih igraèa, ali tu su Felaini, De Kamargo, Kompani, Sonk, Van Bujten… to je strašna reprezentacija. Pogledajte samo u kakvim ekipama igraju i kakav im je uèinak.

-Koji su naši aduti?

– I mi imamo dobru selekciju. Naši igraèi odlièno igraju u Bundesligi. D¾eko igra u ¾ivotnoj formi, kao i Misimoviæ i Salihoviæ. ®ao mi je što se Vedad Ibiševiæ povrijedio, dobro ga je bilo krenulo. I mi imamo sjajnu generaciju, ali mislim da su Belgijanci u ovom trenutku ispred nas. Puno je loših stvari koje su pred nama.

-Koje su to stvari?

– Nisu problem igraèi i selektor, „viša sila“ je tu u pitanju. Problem je u vrhu. U Savezu su ljudi koji nemaju veze sa fudbalom i dok su god oni tamo mi ne mo¾emo iæi naprijed. Kodro i Boliæ su to pokazali na revijalnoj utakmici. Svi koji se razumiju u fudbalsku igru su stali uz njih, ali opet ništa.

-Bh. selekcija je na startu kvalifikacija napravila poloviè an uspjeh.

– Ostvarene su dvije oèekivane pobjede. Turska se mo¾da mogla pobijediti, da se nismo povukli. Iskren da budem, nisam gledao ni jednu našu utakmicu u ovim kvalifikacijama. Ne zato što ne ¾elim, nego jednostavno nisam imao vremena. Ja sam svim srcem uz naše igraèe i ¾elim im svu sreæu svijeta u Belgiji – kazao je Bešlija.

-Kako komentirate èinjenicu da se utakmica igra u Genku, na «Vašem» stadionu?

– Stadion je odlièan. Ja ga najbolje poznajem. Više im odgovara ovaj u Genku nego u Briselu. Manji je teren i to sigurno ide više njima na ruku nego nama. Atmosfera æe biti odlièna, sve su to stvari koje Belgijance svrstavaju u velike favorite, ali ništa nije nemoguæe – ke¾e Bešlija.

Avaz Sport