Gdje je granica strpljenja i ponosa bh. javnosti?

 Image

Gdje je granica strpljenja i ponosa bh. javnosti?

Nije tako davno bilo kada je bh. javnost svojom sramotnom šutnjom (šutnja je znak odobravanja, jel'de?)  dozvolila da kriminalci iz  N/FS BiH smjene našu fudbalsku legendu Mehu Kodru koji je, da napomenemo, taman krenuo sa mjerama za ozdravljenje reprezentativnog bh. fudbala.

Licemjerstvo  nas Bosanaca i Hercegovaca je bilo još veæe kada smo, umjesto da tada konaèno srušimo krimogenu instituciju F/N S BiH, objeruèke  prihvatili odluku tih istih kriminalaca da nam novi selektor bude Miroslav Æiro Bla¾eviæ. Uradili su kriminalci dobru stvar da bi saèuvali svoje guzice u foteljama. Kompletna medijska pa¾nja sa
kriminala i javašluka u Savezu prešla je na Æiru koji se u proteklom periodu slikao i pojavljivao na svim moguæim i nemoguæim javnim skupovima, TV emisijama, reklamama itd.

Totalna amnezija je zahvatila Bosance i Hercegovce. Zaboravili su na Æirine izjave dok je vodio Hrvatsku reprezentaciju. Ovom prilikom navešæemo samo dvije:

Izjava Mehmeda Ba¾dareviæa:

"To što je on selektor, to je smrt Bosne i Hercegovine", kategorièan je u svom stavu, podsjeæajuæi na susret sa Bla¾eviæem u Bologni, kada je reprezentacija BiH igrala prvu utakmicu kvalifikacija za SP 1998. godine. "To što nam je tada govorio i šta je radio nisam nikada zaboravio. Kako æe nam se napiti bosanske krvi, kako smo bijednici… Bilo je strašno. Neæu ulaziti u detalje njegove struènosti, mada je i ona upitna, no njegov karakter je u¾asan i to što je on selektor veliki je poraz Bosne."

Ako vam nije bila dovoljna prethodna izjava evo vam još jedne o Æirinom odnosu prema Franji Tuðmanu:

"… pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine. Tuðman je le¾ao, skrhan gripom a Æiro mu je, kako se sam kasnije hvalio, skoèio u krevet, legao pored njega i kazao: <<Predsjednièe, ja vas toliko volim da ¾elim imati i vašu gripu!>> Tuðmanovu kæerku Nevenku nazivao je princezom, a oponenti tog re¾ima tvrde kako je sa njom dijelio i više od prijateljstva.

Ne. Mi neæemo namjerno reæi ništa o povezanosti Tudjmanove velikohrvatske politike kao i aspiracijama za dijelom teritorija BiH. Nije mjesto ni da govorimo o velikom broju ubijenih i prognanih, koji su rezultat takve politike. O tome treba misliti bh. javnost. O tome je trebao misliti i Emir Had¾ihafizbegoviæ koji je Tuðmanovog prijatelja Æiru  prije nekoliko dana ugostio u svojoj emisiji na FTV.

Ono što nama smeta jeste èinjenica da smo, i pored toliko naših proslavljenih fudbalskih legendi, dozvolili sebi da Æiro, u saradnji sa ovim kriminalnim Savezom, (na)pravi cirkus od našeg fudbala. Dozvoljavamo sebi da nam taj isti Æiro lobira i zahtjeva da Munib Ušanoviæ, provjereni kriminalac, ostane na funkciji Generelanog sekretara u N/F S BiH iako je FIFA po tom pitanju bila decidna. U isto vrijeme termini za odigravanje prijateljske utakmice su prošli. Æiri i Savezu je daleko bitnije ko æe biti (bolje reæi ostati) Generalni sekretar nego kako æemo se pripremiti za va¾nu tekmu kontra Belgije.

Puno stvari smrdi (bolje reci- æuhne). Svi su uvezani u holštaplerstvo. I Æiro i Munib i IO i predsjedništvo saveza. Tu svakako treba dodati i pojedine novinare koji su se svojevremeno eksponirali kao "borci za ozdravljenje bh. fudbala", a u stvari su samo èekali priliku da se dodvore kriminalcima i da ostvare liènu korist.

FIFA je kazala svoj stav po tom pitanju. Na koji naèin i ko æe biti ¾rtvovan – to se još ne mo¾e naslutiti ali jedno je sigurno : Prava ¾rtva je fudbalska  reprezentacija BiH i mi, bh. graðani.

Eh, kada se znaju svi ovi lopovluci, kako onda oèekivati od bh. navijaèa da bodre ovakvu reprezentaciju? Ako se desi neki dobar rezultat na tome æe najviše profitirati pomenuti mafijaši i to æe im prolongirati ostanak u foteljama? Zato trebamo neke stvari i ¾rtvovati. Sve to u  cilju ozdravljenja bh. fudbala i konaène uspostave F/N S BiH na osnovu struène spreme i patriotizma.

Svjesni smo odgovornosti i svoje uloge u svemu tome. Naš cilj je da nekim buduæim generacijama obezbjedimo da neoptereæeni od politike, korupcije i svakojakih sranja fudbalskog saveza BiH, idu na tekme da bi samo i iskljuèivo bodrili i davali podršku svojoj reprezentaciji i da bi se istinski radovali uspjesima naše jedine domovine Bosne i
Hercegovine

Mi smo odluèni da ovaj te¾ak zadatak izvršimo, bez obzira na sve naše eventualne "¾rtve".

BiH do groba

BHF