Mikeš: Nemam više snage, ni volje ponovo počinjati od nule

ImageSe­le­ktor ¾en­ske ko­šar­ka­ške re­pre­zen­ta­ci­je BiH Zo­ran Mi­keš ju­èer je po­dnio os­tav­ku. On je ju­èer po­slao i zva­ni­ènu oba­vi­jest u Ko­šar­ka­ški sa­vez BiH da vi­še ne ¾e­li bi­ti na kor­mi­lu bh. se­le­kci­je.

Pre­ma nje­go­vim ri­je­èi­ma, mno­go je ra­zlo­ga zbog ko­jih je do­nio ta­kvu odlu­ku.

– Ne ¾e­lim sa­da da pra­vim bi­lo ka­kvu afe­ru, ali se u po­slje­dnjih šest go­di­na mno­go to­ga de­ša­va­lo. Je­dnos­ta­vno re­èe­no, ne mo­gu vi­še da fun­kci­oni­šem u ova­kvim uslo­vi­ma – ka­zao nam je na po­èet­ku

raz­go­vo­ra Mi­keš.

Da­vno po­slao spi­sak

Ka­ko je na­veo, po­slje­dnja de­ša­va­nja neo­dre­ði­va­nja ter­mi­na, ni mjes­ta, oku­plja­nja re­pre­zen­ta­ci­je su bi­la po­slje­dnja kap u pre­pu­noj èa­ši.

– Os­ta­lo je ma­nje od mje­sec da­na do po­èet­ka doi­gra­va­nja za os­ta­nak u A-di­vi­zi­ji, a ni­ko iz sa­ve­za mi se ni­je ja­vio ve­za­no za oku­plja­nje. Po­slao sam im da­vno na­ju­¾i spi­sak od 14 igra­èi­ca, a ne znam da li se ne­ko od njih oda­zvao ili ni­je. Znam sa­mo da su do 16. de­cem­bra tre­ba­le po­sla­ti ko­pi­je pa­so­ša za vi­ze, a da li su to uèi­ni­le ne­mam poj­ma – pri­èa ogor­èe­ni se­le­ktor u os­tav­ci.

Mi­keš ka­¾e da shva­ta ne­dos­ta­tak fi­nan­sij­skih sred­sta­va u kro­vnoj ko­šar­ka­škoj in­sti­tu­ci­ji, ali sma­tra da je je­dan od pro­ble­ma i to što je lo­ša me­ðu­so­bna ko­mu­ni­ka­ci­ja.

Ra­dio od naj­mla­ðih ka­te­go­ri­ja

– Uvi­jek sam bio miš­lje­nja da se o pro­ble­mi­ma tre­ba raz­go­va­ra­ti, a to se u na­šem sa­ve­zu ri­jet­ko de­ša­va­lo. Do­go­di­lo se to da ja na­kon šest go­di­na po­no­vo mo­ram kre­ta­ti od nu­le i pra­vi­ti izno­va ne­što što sam da­vno ra­dio. Ne­mam vi­še ni sna­ge ni vo­lje da za to- is­ti­èe Mi­keš, te do­da­je:

– Zna se da kad sam pre­uzeo ko­šar­ka­šku re­pre­zen­ta­ci­ju ni­sa­mo ima­li se­ni­or­ski tim. Ra­dio sam od naj­mla­ðih ka­te­go­ri­ja, te smo do­bi­li ovo što da­nas ima­mo. Vra­ti­li smo se u naj­ja­èu di­vi­zi­ju, èak u po­je­di­nim me­di­ji­ma pro­gla­ša­vni ko­le­kti­vom go­di­ne. Oèi­to je da to mno­gim ni­šta ni­je pred­stav­lja­lo. Za­to tvrdim da bi bi­lo be­smi­sle­no da se vra­æam na sa­mi po­èe­tak. Vri­je­me je da se sklo­nim.

Mi­keš pod­vla­èi da je nje­go­va odlu­ka ko­na­èna, te da ne­ma naj­me­ru da se pre­do­mi­sli.

Tre­ba do­æi ne­ko dru­gi

– Što se me­ne ti­èe, re­pre­zen­ta­ci­ja je go­to­va pri­èa. Tre­ba je pre­uze­ti ne­ko ko æe se brzo sna­æi jer ni­je os­ta­lo mno­go vre­me­na. Za­is­ta im ¾e­lim sve naj­bo­lje u nas­tav­ku ra­da i ¾ao mi je što je do ovo­ga mo­ra­lo do­æi – za­vrša­va on.

U uto­rak æe se naj­vje­ro­va­tni­je odr¾a­ti sje­dni­ca Pred­sje­dniš­tva KSBiH na ko­joj æe se ras­prav­lja­ti o Mi­ke­šo­voj os­tav­ci, te even­tu­al­nom na­slje­dni­ku. Ge­ne­ral­ni se­kre­tar KSBiH Zdrav­ko Kne­¾e­viæ ne­da­vno je pri­znao da Sa­vez još uvi­jek tra­ga za fi­nan­si­ja­ma ka­ko bi ko­šar­ka­ši­ca­ma bi­le obe­zbi­je­ðe­ne mi­ni-pri­pre­me, ali da uèeš­æe u doi­gra­va­nju za op­sta­nak u A-di­vi­zi­ji ni­je upi­tan. Ta­da je na­gla­sio ka­ko æe se sve ura­di­ti da se pro­na­ðu fi­nan­sij­ska sred­stva, ma­kar to mo­ra­lo zna­èi­ti do­da­tno za­du­¾i­va­nje.

 

Ne­ma ni dne­vni­ca za ko­šar­ka­ši­ce

 – Zna se ko­li­ko se vo­di­lo ra­èu­na o ko­šar­ka­škoj re­pre­zen­ta­ci­ji, te u ka­kvim uslo­vi­ma je ra­di­la. Mo­ram ka­za­ti da ko­šar­ka­ši­ca­ma ni dan da­nas ni­su is­pla­æe­ne dne­vni­ce za kva­li­fi­ka­ci­je. Ne bih da me po­gre­šno shva­te i da se po­mi­sli da se te dje­voj­ke oda­zi­va­ju sa­mo zbog nov­ca. Me­ðu­tim, nor­mal­no je da do­bi­ju ono što su za­slu­¾i­le igra­ju­æi za svo­ju ze­mlju.

«Slu­èaj Pi­er­son»

– Ura­dim sve da ta­len­to­va­na Ame­ri­kan­ka Pla­net­te Pi­er­son zai­gra za na­šu re­pre­zen­ta­ci­ju, da po­mo­gne da os­ta­ne­mo u A-di­vi­zi­ji. Ona do­ðe u augus­tu u Sa­ra­je­vo, oba­vi­mo svu po­tre­bnu pa­pi­ro­lo­gi­ju da do­bi­je bh. pa­soš i ni­šta se da­lje ne do­go­di. Od ta­da me ni­ko iz sa­ve­za ni­je oba­vi­jes­tio do­kle je do­šao taj slu­èaj.

O sve­mu bri­nuo

– Ni­sam sa­mo ra­dio se­le­ktor­ski po­sao. Mno­go to­ga sam mo­rao pre­uze­ti na se­be jer ni­ko dru­go to ni­je ¾e­lio da ra­di. Znao sam obez­bje­ði­va­ti ho­te­le za smje­štaj, auto­bu­se… Na­ra­vno, ka­sni­je sam se bri­nuo da li æe to ne­ko pla­ti­ti

Ra­zli­èi­ti ci­lje­vi

– Oèi­gle­dno je ni­smo ima­li is­te ci­lje­ve kad je u pi­ta­nju dr¾a­vni tim. Za bh. se­le­kci­ju smo se bo­ri­li re­pre­zen­ta­tiv­ke i ja, te ne­ko­li­ko lju­di iz sa­ve­za. U ta­kvom omje­ru sna­ga se ne mo­¾e mno­go ura­di­ti.

san.ba