Nikola Prce napušta rukometnu reprezentaciju

Image

Nikola Prce neæe više biti èlan rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon današnje utakmice protiv Švicarske. Lijevi bek Oktavija razmišljao je o ovom potezu još nakon bara¾a protiv Maðarske, ali je definitivnu odluku donio juèer, poslije remija s Italijom.

– Ne bih ¾elio da ispadne kako imam nešto protiv Halida Demiroviæa. Naprotiv, nikada nismo imali nesuglasica. No, nezadovoljan svojim statusom, odluèio sam da ne igram više za reprezentaciju.

Mislim da nikada u karijeri nisam igrao bolje, što pokazuju nastupi u klubu, te da sam zaslu¾io više povjerenja. Sve mi te¾e pada sjedenje na klupi, tu nemam šta ponuditi niti tako mogu pomoæi reprezentaciji pa je bolje da, onda, tamo sjedi neko mlaði. Veæ du¾e vrijeme osjeæam da selektor nema povjerenja u mene, a kada je tako, zašto da se, onda, maltretiram.

O svemu sam prièao sa igraèima prije nego što sam saopæio selektoru svoju odluku – kazao je Prce juèer kasno poslije podne za naš list.

Dodao je da æe se staviti na raspolaganje selektoru za današnju utakmicu sa Švicarskom te je istaknuo kako ovim potezom ne misli za sva vremena napustiti reprezentaciju.

Raspolo¾enje ravno nuli

A nakon utakmice protiv Italije i mršavog remija (25:25), reprezentativni rukometaši nisu bili raspolo¾eni nizašta. Prvo, svi su bili razoèarani igrom, a drugo, dodatno ih je izmrcvarilo putovanje u Sarajevo.

Na konferenciji za medije atmosfera nije bila ni pribli¾na onoj od samo nekoliko dana ranije, kada je nezapamæeno veliki broj novinara došao da isprati našu ekupu u Sirakuzu, na meè treæeg kola.

Loša atmosfera

Tamo nismo napravili rezultat kakav smo ¾eljeli, ali je premalo vremena da bismo sada padali u letargiju. Veæ sutra izabranike Halida Demiroviæa oèekuje novi susret, protiv Švicarske, koja je neuporedivo jaèa od Italijana.

– Atmosfera nije blistava, ali igraèi moraju biti svjesni da nemaju mnogo vremena za tugovanje. Novi sistem kvalifikacija donio je dosta novih stvari i mi, oèito nismo priviknuti. Nismo toliko kvalitetni da bismo se brzo adaptirali.

Protiv Italije nismo odigrali najbolje kako znamo, toga su svi svjesni. Jedva smo uhvatili bod, ali ja još mislim da šanse, barem za borbu za drugo mjesto, postoje te da se moramo što prije diæi i zaigrati onako kako znamo – kazao je Halid Demiroviæ.

Izlo¾en brojnim pitanjima, Demiroviæ se osvruo na prethodni meè kazavši kako mu još nije jasno zašto reprezentacija, faktièki, od prvog susreta junskog bara¾a s Maðarskom nije odigrala iole kvalitetno.

Gube samopouzdanje

– Zaista ne mogu lako proniknuti u razloge lošijih igara. Igraèi gube samopouzdanje. Mislim da je problem u glavama, ali mi to ne mo¾emo promijeniti tako što æemo pritisnuti dugme ili ukljuèiti neki ureðaj. Pokušavamo razgovarati, analizirati, gledamo kasete…

Nadam se da æemo što skorije poèeti pru¾ati partije kakve smo znali. Prva prava prilika za to bit æe današnji meè sa Švicarcima. Moramo biti poletni, pokazati elan i pravi pristup i pokušati doæi do bodova. Švicarci su veoma ozbiljan protivnik, ali igraèi danas, jednostavno, moraju gristi parket. Nemamo drugog izbora – dodao je Demiroviæ.

avaz.ba