Seniori nastavljaju pripreme za susrete sa Švicarskom

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon trodnevne pauze za novogodišnje praznike danas će se ponovo okupiti na Ilidži i nastaviti pripreme za odlučujuće susrete sa Švicarskom u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Hrvatskoj.

Prvi susret igrat će se 10. januara u St. Gallenu, a revanš tri dana kasnije u tuzlanskom Mejdanu.

Selektor Bilal Šuman za Fenu je kazao da će reprezentacija biti kompletirana, nakon što su prvi dio priprema propustili tri igrača – golman Benjamin Burić, te Marko Tarabochia i Tomislav Nuić.

“Očekujem da ćemo od danas svi biti na okupu. Nekoliko igrača ima lakše povrede, vidjet ćemo kada se vrate kako to izgleda. Od EHF smo dobili negativan odgovor tako da nećemo moći računati na Elvira Građana, koji je trebao biti zamjena za povrijeđenog Senjamina Burića”, kazao je Šuman.

Po njegovim riječima reprezentacija će danas i sutra obaviti tri treninga, a već u petak rano ujutro putuje u Beograd gdje će istog dana, kao i u subotu, odgrati prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom.

“Ove dva kontrolna susreta ća nam dobro doći za uigravanje ekipe. Nakon utakmica sa Saudijcima vraćamo se u Sarajevo u nedjelju ujutro i ostajemo do 9. januara kada putujemo za Švicarsku. U povratku direktno idemo u Tuzlu gdje ćemo trenirati do revanša sa Švicarcima”, rekao je Šuman.

U osvrtu na narednog protivnika u kvalifikacijama, Šuman je izjavio da Švicarci večeras igraju prvi susret protiv Estonije, te revanš 7. januara, tako da imati više informacija o njihovoj igri.

“Imat ćemo priliku da analiziramo te utakmce i steknemo mnogo jasniju sliku. Ekipa je predvođena izvrsnim Andyjem Schmidom, koji igra u njemačkom Rhein-Neckar Löwenu. Trenutno je jedan od najboljih srednjih bekova u Evropi. Mi bez ikakvih kalkulacija ulazimo u ova dva susreta, ukoliko želimo razmišljati o baražu moramo ići na dvije pobjede”, kazao je Šuman.

U Šestoj kvalifikacionoj grupi najbolji rukometaši BiH krajem oktobra odigrali su dvomeč s Estonijom u kojim su zabilježili polovičan uspjeh. U Sarajevu su slavili sa 31:24, dok su u Tallinu poraženi s 29:25.

FENA