Suton u prvom planu

ImageSelektor Bosne i Hercegovine Mensur Bajramoviæ nedavno je najavio da æe pred bara¾ za Evropsko prvenstvo pokušati osvje¾iti ekipu novim imenima, prije svega na centarskoj poziciji.

U prvi je plan stavio centra madridskog Reala Ned¾ada Sinanoviæa (na posudbi u drugoligašu Burgosu), ali i nekoliko naših igraèa s amerièkih univerziteta.

Najzanimljivije ime iz postojbine košarke je, svakako, krilni centar Goran Suton (208 centimetara), koji je prošle sezone imao respektabilnih 26,6 minuta, 9,1 poen i 8,2 skoka u prosjeku na presti¾nom Mièigen stejtu.

Novi šampionat 23-godišnji Sarajlija (karijeru poèeo u KK RIN) otvorio je s 18 minuta, deset poena i dva skoka u uvjerljivoj pobjedi Mièigena nad Ajdahom (100:62).

Pa¾nju treba obratiti i na Nemanju Æalasana (23, 206) s Perdu univerziteta. Ovaj roðeni Foèak bio je na širem spisku kandidata bivšeg selektora Nenada Markoviæa. U prošloj je sezoni imao prosjek od 6,4 poena i 3,3 skoka, a u ovoj u tri susreta (3-0) bilje¾i 8,5 poena i èetiri skoka.

Tu je i bh. tandem s Teksas teka. Damir Suljagiæ (206) u dvije startne pobjede nije dobio previše prilika (ukupno 11 minuta), dok Esmir (213), jedini od ove èetvorice koji je veæ igrao za našu selekciju, još èeka na debi u novoj sezoni.

Svi su ovi igraèi završna godina studija, što znaèi da iduæeg ljeta ne bi trebalo biti zapreka da se odazovu eventualnom pozivu selektora.

Interesantan i Tubak

Od bh. igraèa u inozemstvu Bajramoviæ se interesira i za centra FMP-a Dragana Tubaka (21, 217), koji igra na posudbi u Borcu iz Èaèka.

Tubak je roðen u Banjoj Luci, bio je pozvan na pripreme pred ovogodišnje kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali se nije odazvao zbog povrede.

avaz.ba