Kodro tra¾i rje¹enja u napadu

ImageZa petnaestak dana izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro objavit æe popis s imenima igraèa koji æe konkurirati za sljedeæe dvije prijateljske utakmice. Podsjetimo, 27. svibnja BiH æe snage odmjeriti sa sudionikom Eura reprezentacijom Poljske, a potom naši doèekuju Azerbejd¾an, koji æe 'glumiti' Estoniju i Armeniju.
Ono što je gotovo sigurno, a potvrdio nam je to i sam Kodro u nedavnom razgovoru za naš list, jest da æe se na tom popisu pojaviti i neka nova imena koja pod ovim struènim sto¾erom još nisu pozivana u reprezentaciju. Ako je suditi po aktualnoj formi naših internacionalaca, onda nije teško zakljuèiti da bi Kodro nova rješenja trebao tra¾iti u samom vrhu napada. Naime, na popisu za utakmicu s Makedonijom, u kojoj smo remizirali 2:2, našla su se imena samo dvojice klasiènih napadaèa – Zlatana Muslimoviæa i Edina D¾eke. No, forma ovog dvojca daleko je od idealne. Muslimoviæa na terenu nema više od mjesec dana, utakmice Atalante promatra s tribina ili klupe, a ove sezone pogodio je u samo jednoj utakmici i to dva puta (Fiorentina, 2:2, 9. veljaèe). D¾eko igra nešto èešæe, ali njegov golgeterski post traje sada veæ predugih dvanaest utakmica.

Slaba forma strijelaca

To je sasvim sigurno dovoljan razlog za uzbunu, jer Kodro i Boliæ, koji su svoje karijere obilje¾ili upravo golovima, moraju pronaæi još poneko rješenje, barem alternativno, u napadu. Posao neæe biti lagan s obzirom da, za primjer, ovaj vikend ni jedan naš internacionalac nije postigao gol.
Ipak, nije sve tako crno za Kodru i društvo. Sve više je igraèa koji se nameæu, pogotovo onih mlaðih, èiji talent treba pod hitno privuæi pod bh. zastavu, ali i nogometaša koji su kod ranijih izbornika dobivali priliku. Vjerojatno æe za Poljake i Azere upravo meðu tim igraèima Kodro tra¾iti nova rješenja i provjeriti njihovu formu.
Tridesetogodišnji Adnan Èustoviæ ove sezone odradio je 27 utakmica u dresu Mouscrona, a protivnièku mre¾u pogodio je osam puta. Igrao je kod Muzuroviæa, bio strijelac pobjedonosnog gola protiv Turske, i ne bi bilo nikakvo iznenaðenje da se naðe na popisu izbornika. Kod Muzuroviæa je igrao i Dragan Blatnjak, igraè kojeg su treneri šetali s pozicije na poziciju, ali je novu sezonu u ruskom Khimkiju otpoèeo kao napadaè. U sedam nastupa postigao je dva gola, oba u porazu od Shinika (2:3) 18. travnja. U Rusiji je još jedan napadaè s velikim iskustvom – Marko Topiæ. On je ove sezone obukao dres Torpeda i takoðer odigrao svih sedam prvenstvenih utakmica, a postigao je jedan gol, i to majstorski petom protiv Lokomotiva. Vedad Ibiševiæ veæ je poznato ime, odigrao je sedam utakmica za reprezentaciju, a u posljednje vrijeme najèešæe priliku u Hoffenheimu dobiva s klupe, pa je u 27 nastupa ubilje¾io pet golova.

 

Terkeš zabio 21 gol

Golovi su za napadaèa najbolja preporuka, a ako se Kodro bude vodio tim principom, onda gotovo sigurno poziv neæe izostati za ®elimira Terkeša, nekada èlana Èapljine i Zrinjskog, danas najboljeg strijelca Hrvatske nogometne lige, gdje je u dresu Zadra postigao 21 pogodak! Golovima se nameæe i Samir Muratoviæ, koji je 11 puta pogodio u Austriji za Sturm, ali njemu u prilog ne ide èinjenica da veæ ima 32 godine.
– Mi pratimo baš svakog igraèa koji mo¾e igrati za našu reprezentaciju i nitko nije otpisan. Svi za koje budemo smatrali da su zaslu¾ili, dobit æe priliku da se doka¾u, kazao nam je Kodro, a utakmice protiv Poljske i Azerbejd¾ana najbolja su prilika da se takvo nešto i dogodi.

DNEVNI LIST