Demiroviæ: Na¹a ¹ansa je ©vajcarska

ImageNe ¾elim potcjenjivati reprezentaciju Švajcarske, koja je po rejtingu iznad nas, ali u njima vidim našu šansu za osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi koja vode na EP u Austriji 2010. godine, rekao je Halid Demiroviæ, selektor bh. rukometaša, nakon subotnjeg ¾rijeba kvalifikacionih grupa i nastavio:

"Grupa je veoma jaka, jer Rusija i Srbija su reprezentacije koje imaju visok kvalitet i relano su favoriti. No, s druge strane, našu šansu vidim u èinjenici što se sa svakom selekcijom mo¾emo ravnopravno nositi na domaæem parketu. Stoga æe veoma va¾ne biti utakmice sa Švajcarskom, Italijom i Farskim Ostrvima. U tim duelima moramo iæi na pobjedu i kod kuæe i na strani, kako bismo se mogli ukljuèiti u borbu za prva dva mjesta. Imamo kvalitetniju ekipu od sve tri spomenute selekcije, ali ne smijemo misliti da æemo lako doæi do bodova", prièa Demiroviæ.

Rukometna reprezentacija BiH u kvalifikacijama za EP 2010. u Austriji igraæe u Grupi 2 sa selekcijama Rusije, Srbije, Švajcarske, Italije i Farskih Ostrva. Kvalifikacije æe se igrati od oktobra ove, do juna 2009. godine po dvostrukom bod sistemu. Dvije prvoplasirane reprezentacije plasiraæe se na Evropsko prvenstvo, gdje su veæ domaæin Austrija i Danska, aktuelni šampion Evrope. Jasno je da æe bh. tim imati te¾ak put do plasmana na EP, jer Rusija i Srbija su favoriti u grupi i reprezentacije s velikim renomeom. Posebno Rusija, koja je posljednjih godina ipak u laganom padu. Slièno je i sa Srbijom, koja od raspada zajednice sa Crnom Gorom nije uspjela otiæi na veliko takmièenje. Švajcarska, koja sti¾e iz treæeg "šešira" ima kontinuitet kvalitetnog rada, ali ne spada u red selekcija iz samog evropskog vrha. Ako ¾ele na EP, bh. rukometaši ne bi smjeli imati problema u susretima s Italijom i Farskim Ostrvima.

"Ostalo je dosta vremena do starta kvalifikacija, èak imamo i bara¾ za Svjetsko prvenstvo u junu, tako da æemo vidjeti u kakvim æe sastavima biti naši rivali. Tek tada æemo imati jasniju sliku o tome s kim imamo posla. Va¾no je da imamo jednoipogodišnji kontinuitet okupljanja i odigravanja utakmica, pa nam novi sistem kvalifikacija ne bi trebao predstavljati problem. Imamo mlad tim koji ima dosta prostora za napredak i koji bi mogao još dugo biti na okupu", zakljuèio je selektor Demiroviæ.

www.nezavisne.com