Pjaniæ odbio Magata, Fiorentina poslala ponudu

ImageIako nije odigrao niti minut za bilo koju bh. selekciju, Miralem Pjaniæ je jedan od najtra¾enijih igraèa u Evropi. Mladog Bosanca i veznjaka Meca ¾ele najbolji francuski, ali i drugi evropski klubovi. Osamnaestogodišnji Pjaniæ za "San" otkriva koje je sve ponude dobio i gdje bi najradije nastavio karijeru.

 

– O ponudama brine moj otac i menad¾erska agencija iz Njemaèke. Ja se koncentriram samo na teren. O parama uopšte ne razmišljam – ka¾e za "San" nogometni virtuoz iz Meca.

Otac pregovaram, ja odluèujem

Prepostavljam da naredne sezone neæete igrati u drugoj ligi?

– Iako Mec ispada, male su šanse da æu igrati u drugoj ligi, mada mi se nikud ne ¾uri. Ima dosta klubova iz francuske prve lige koji me ¾ele.

Koji su to klubovi i gdje bi Vi najradije nastavili karijeru?

– Meni se ne ide iz Francuske. Ostao bih ovdje još koju godinu. Znam da se Bordo, Lion, Nansi, Marsej zanimaju da doðem kod njih. Ja sam pod ugovorom u Mecu, koji tra¾i odreðeno obešteæenje.

I neki njemaèki klubovi Vas tra¾e?

– Skauti i treneri iz njemaèkih klubova, prate me još iz vremena kada sam igrao u Luksemburgu. Bio sam sa ocem i menad¾erom u Volfsburgu. Trener Feliks Magat me ¾eli odmah, ali izmeðu Njemaèke i Francuske, radije bih igrao u Francuskoj.

Fiorentina je meðu prvim klubovima, koja je poslala konkretnu ponudu.

– Taèno je da se Fiorentina javila prije nekoliko mjeseci. Pozvali su i nedavno mog oca na razgovor. Naravno da mi godi što me zove jedan tako ugledan klub. Fiorentina je ovogodišnji polufinalist Kupa UEFA -e. Menad¾eri i otac pregovaraju, a meni prepuštaju da sam odluèim.

Kodro ga ohrabrio

Kada bi se mogao znati Vaš novi klub?

– Nadam se najkasnije za mjesec dana. Mo¾da i prije. I meni odgovara, da se mogu odmoriti, dobro pripremiti i krenuti sa još više elana u novu sezonu.

Selektor Meho Kodro jedva èeka Vaš debi, u meðuvremenu Vas je pozvao i Branimir Tuliæ za meè sa Rusima?

– Ne bih da me neko pogrešno shvati; ali nisam siguran da æu u maju moæi igrati. Prvo, još nisam dobio dozvolu iz FIFA. Drugo èekam bh. pasoš. Na kraju, trebam znati ime novog kluba. Meni je drago što me prate selektori, posebno me motivisao dolazak Mehe Kodre, koji me ohrabrio i dao korisne savjete. Za mene nikad nije bilo dileme kada je reprezentacija u pitanju. Vi najbolje znate da sam mjesecima èekao, dolazio na okupljanja i tu¾an se vraæao, jer nisam mogao nastupiti – podsjetio je Miralem Pjaniæ, nogometni dragulj iz Francuske. Navodno je Mec za njega izvisio poèetnu cijenu od deset miliona eura. Saznajemo da su Lion, Marsej, Bordo, Nansi, spremni platiti tra¾enu odštetu.

Najbolji, a pora¾en

Primjer iz Francuske sa nedavne kup utakmice (Lion – Mec 1:0)mo¾e koristiti i pojedinim pristrasnim sportskim novinarima iz našeg okru¾enja. Kao po nekom nepisanom pravilu izvještaèi igraèa utakmice tra¾e i proglašavaju iz pobjednièke ekipe. Gostima su rezervisane šestice i petice. Iako je Lion nadigrao i porazio Meca, novinari su igraèem utakmice proglasili Pjaniæa. I opisali njegove majstorije tokom utakmice.

 

san