Misimoviæ: Kodro me nagovara da promijenim odluku

Image

Otišli su Hasan Salihamid¾iæ, Sergej Barbarez, sada i Zvjezdan Misimoviæ. Svojevremeno preko noæi se oprostio i Mirsad Hibiæ. Sve as do asa. Sportske i ljudske gromade. Braco, Sergej i Miske, još su uvijek aktivni. Blistaju u svojim klubovima u Bundesligi i u "Calciu" u najjaèim evropskim ligama. Hasan i Zvjezdan su u najboljim godinama. Ko zna ko je sljedeæi na redu? Izgubili smo proteklih godina nogometne dragulje, danas planetarnu nogometnu zvijezdu Zlatana Ibrahimoviæa, jer mu je neko na telefono – kada je molio da ga pozovu – rekao; da imamo takvih na stotine… Istinski asovi odlaze, a nogometni anonimusi vladaju nogometom, raznoraznim komisijama, vedre i oblaèe bh. nogometom. Ustvari oblaèe, razvedrit æe kada raznorazna bulumenta napusti nogomet. Zvjezdan Misimoviæ je u razgovoru za naš list isprièao kako se odluèivao na povlaèenje, o èemu je razgovarao sa Kodrom, kakve je imao relacije sa svim selektorima…

 

Sporna traka

 

Za mnoge je Vaš oproštaj iznenaðujuæi, pa nam recite, koliko dugo ste se spremali za ovaj korak?

– Odluka nije donešena preko noæi. Razmišljao sam danima i noæima o ovom potezu – ka¾e Misimoviæ za "San".

Raumijevam Vaš nevolje sa leðima, ali malo ko vjeruje da je to pravi razlog povlaèenja?

– Znam da ljudi ne vjeruju, ali zaista imam problema sa povredama.

Ipak , postoji i druga pozadina, zar ne?

Koja?

– Oduzimanje kapitenske trake?

– Ok, buduæi da se dugo poznajemo, da smo od prvog dana imali korektnu saradnju, mogu ti reæi da kapitenska traka nije jedini i najveæi razlog mogo oproštaja.

Jeste li bili iznenaðeni kada je selektor izabrao Emira Spahiæa za kapitena?

– Jesam, iako sam nasluæivao da se to mo¾e desiti. Naravno da mi nije bilo prijatno, jer sam svoje obaveze uvijek maksimalno korektno izvršavao. Nije me trebalo moliti i nagovarati da igram za BiH. Nikad se nisam bunio što sam na klupi, nisam tra¾io kapitensku traku..

Kada Vam je Meho Kodro objasnio da niste kapiten?

– Na sastanku. Sa selektorom sam imao prvi susret u Njemaèkoj, potom na okupljanju uoèi utakmice sa Makedonijom. Ja poštujem njegov izbor.

 

Odlazak (ni)je definitivan

 

Kodro Vas je pokušavao dobiti, jeste li razgovarali?

– Jesmo. Selektor me zvao, slao poruke, dobio me utorak naveèer. Prièali smo skoro pola sata.

Da li Vas je selektor nagovarao da promijenite odluku?

– Jeste. Pitao je za razloge mog poteza. Djelovao mi je iznenaðeno. I on kao da ne vjeruje da su eventualne povrede jedini razlog mog odlaska. Ja sam mu rekao da sam u dogovoru sa porodicom odluèio tako. Bolje da selektor sada zna, da tra¾i neke druge igraèe, nego da sam odustao uoèi kvalifikacija.

Postoji li moguænost da promijenite svoju odluku?

– Za sada ne mislim mijenjati. Ona je takva kakva je. Bilo bi neozbiljno da sutra ka¾em, kako sam se predomislio. Mada ne tvrdim da nikad više neæu igrati za BiH. U sadašnjim okolnostima, ne mislim više igrati.

Znaèi li to definitivni oproštaj od reprezentacije. Vaš prijatelj i bivši trener Vlatko Glavaš napisamo mi je u sms poruci: Ovo je strašno da igraè u 26 godini napušta reprezentaciju!

– Hvala Glavašu što tako misli. Godinama smo saraðivali, bili smo i ostali prijatelji. Ko zna šta se mo¾e desiti za godinu, dvije…

I Fuad Muzuroviæ smatra da Vam nije trebalo uzeti traku. Jasno je da svi nasluæuju prave razloge Vašeg odlaska?

– Muzuroviæ me zadu¾io. On je veliki èovijek i trener.

 

Dajd¾a i Ostoja

 

Da je Muzuroviæ selektor, da li bi se povukli?

– Mene je uvijek zanimalo da igram za bh. reprezentaciju, a ne ko je selektor. Sa svima sa imao super korektne odnose. Muzuroviæ mi sigurno ne bi dao povoda da se povuèem. Izgradli smo odliène odnose. I nakon njegovog odlaska ostali smo u kontaktu. Muzuroviæ je upoznao i mog oca Ostoju.

Ko Vas je zvao od saigraèa?

– Skoro svi. Nekima se nisam stigao javiti, svi su slali poruke. Neki su znali za moju odluku, neki se èude, tra¾e moj povratak. Uglavnom, ja sam sa svima prijatelj i to mi je velika satisfakcija.

Da li Vas je zvao aktuelni kapiten Emir Spahiæ?

– Spaha mi je slao poruke, napisao da bi bilo dobro da se èujemo. I javiæu mu se. Ja sam sa Spahom u odliènim odnosima. Uvijek smo bilo super korektni. Kao što sam bio dobar sa ostalima. Kada Barbarez nije igrao, zajedno smo slavili naše pobjede. Nakon naše pobjede u Oslu, Barbarez i Bajramoviæ su mi prvi èestitali.

Jeste li se mo¾da pokajali što se izabrali BiH, a ne reprezentaciju Srbije?

– Nikad nisam po¾alio. Iako sam roðen u Njemaèkoj, premda sam sakupio tridesetak nastupa za razne mlaðe selekcije Srbije, ja sam prihvatio igrati za BiH. Bila mi je velika èast i jako mi je stalo da reprezentacija jednog dana igra na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu. Sa Misimoviæem ili bez njega samo da izbori veliko takmièenje – izjavio je za "San" Zvjezdan Misimoviæ.

 

Sinan Sinanoviæ

 

 

O Pašaliæu

 

– Sa Ahmedom Pašaliæem sam uvijek imao dobre relacije. O njemu su svašta govorili i prièali, ali ja o bivšem direktoru mogu govoriti samo u superlativima. Kad god je trebalo uvijek je pomagao, bez ikakva interesa. Naši odnosi danas prijateljski. Sve bude i proðe, a prijateljstvo ostaje – ka¾e "Miske".

 

 

Braco i Pape

 

Koji je najbolji bh. igraè sa kojim ste igrali?

– Hasan Salihamid¾iæ je najbolji, najuspješniji. Braco je najzaslu¾niji što sam zaigrao za BiH. On me predlo¾io, još kada sam igao za drugi tim Bajerna. Hvala mu na tome. Od starijih igraèa mislim da je Safet Sušiæ najbolji. Visoko mišljenje imam o mom prijatelju Sergeju Barbarezu. Bio je prvi strijelac Bundeslige, stranac je sa najviše odigranih utakmica u Bundesligi, a na putu je ostvari još jedan podvig, da postigne 100 golova u Bundesligi. To mogu samo veliki – komplimentira Misimoviæ svom prijatelju.

 

san.ba