Stojniæ: Holanðani nam ne daju kasete


ImageDaleko od oèiju bh. javnosti, neuobièajeno u kvalifikacijama mlaðih kategorija, mimo svih sportskih rezona, Holanðani, organizatori turnira kadetskih reprezentacija za odlazak na EP, slu¾e se svim i svaèim kako bi iz igre izbacili bh. reprezentaciju, koja je trenutno prva u grupi.

Bh. kadeti su došli kao apsolutni autsajderi, a sada sami odluèuju o plasmanu na EP, što bi bio najveæi rezultat bilo koje nogometne selekcije BiH. Iako su naši treneri navikli na svakojake sudijske nepravde na terenu, malo je ko oèekivao da æe podmetanje nogu biti i izvan terena. O tome govore Velimir Stojniæ, selektor kadetske reprezentacije i Josip Katalinski, kordinator i voða naše delegacije na turniru u Holandiji.

Nevjerovatno je kako se Holanðani ponašaju. Mi smo ih pobijedili, nismo oèekivali da nam se klanjaju, ali ni u snu nismo mogli zamisliti da æe se slu¾iti sitnim podvalama – prièa Stojniæ.

O èemu se radi, zar se trebate izvinjvati što ste pobijedili?

Oèito smo pogriješili što smo pobijedili domaæina. Holanðani kao organizatori odbijaju da nam daju kasete sa utakmica Norveške, našeg narednog suparnika. Tra¾ili smo snimku Maðara, ali ni tu nam nisu izašli u susret. Shvatili smo da nas na svaki naèin ¾ele omesti u pripremama.

Jeste li se ¾alili, valjda na turniru imaju supervizori iz UEFA -e?

Naravno da smo protestvovali, ¾alili se, ali bez efekta. Nikom nije jasno ponašanje Holanðana, jer je uobièajemo da se daju kasete. Istina, u pravilima ne piše da moraju dati snimke, ali je to stvar bontona. Meðutim, mi smo naišli na zid. Znamo i zašto. Pokvarili smo planove domaæinu i prvom favoritu. Oni su svjetska velesila u mlaðim kategorijama, najèešæi pobjednici evropskih i svjetskih prvenstvama za mlaðe, a sada su kao domaæini na putu da budu eliminisati. Boli ih što ih je pobijedila jedna mala Bosna.

Da li je bilo još nekih smicalica, koliko ste zadovoljni suðenjem, smještajem?

Do utakmice sa Holandijom, nije bilo nikakvih problema. Nakon naše pobjede, poèele su raznorazne igre. Igraèi se ¾ali na ishranu, tereni su katastrofalni, a ni suðenje nije idealno. Evo jednog primjera. Našeg su Duraka ¾estoko faulirali, izbili mu zub, krvavog ga iznijeli, a sudija suparnièkom igraèu nije pokazao ni ¾uti karton. Protiv Maðarske nam je poništen treæi gol, koji bi donio pobjedu, a nikom nije jasno zašto nije priznat.

Kakve su prognoze i raèunice za odluèujuæu utakmicu?

Sami odluèujemo o svojoj sudbini. Treba nam pobjeda za siguran plasman. Norve¾ani su slabiji od Maðara i Holanðana, ali æe igrati i boriti se kako bi izborili pobjedu ili remi i tako otvorili put Holanðanima. Oni su sa «lalama» u istom hotelu, nedavno su sudjelovali zajedno na jednom turniru u Španiji. Desetak dana su u Holandiji… Sve to govori da æe, iako bez ikakvih šansi za plasman, igrati za domaæina. Nas i remi, ako bi i Maðari i Holanðani igrali neriješeno, mo¾e odvesti na EP. Mi se ne bojimo i idemo do kraja – izjavio je za San Velimir Stojniæ.

Posjeta ambasadora Šabete

Josip Katalinski zahvaljuje navijaèima koji bodre reprezentaciju, zatim Munibu Ušanoviæu… ®ali što i naši politièari i ne znaju šta su bosanska djeca napravila. Škija je doèekao i bh. ambasadora u Holandiji, Fuada Šabetu.

Šabeta je bio uz nas. I sam se ukljuèio u potragu za kasetama, kako bi što bolje prouèili igru Norve¾ana. Zaèuðen je i šokiran stavom organizatora da odbija dati kasete sa odigranih utakmica. Sve na sto na neki naèin i motiviše i mobilizira, kako struku, tako i igraèe. Puno je sitnih provokacija, podmetanja, ali to samo govori o nemoæi domaæina. Ja sam godinama kao igraè, trener i èelnik Saveza prisutan u Evropi, ali nisam do¾ivio sliène podvale. Kada vidite èime se sve slu¾e Holanðani, koji su osvojili na desetine zlatnih medalja, onda vam je jasno pred kakvim je uspjehom naša selekcija – podsjeæa Katalinski.

Fazliæeve majstorije

Protiv Maðarske naša je selekcija poèela u sastavu: Divkoviæ, Zovko, Èoliæ, Anièiæ, Crnjac, Zlomisliæ, Fazliæ, Raduloviæ, Kariæ, Durak i Bariæ. Igrali su još: Nikoliæ, Vujaniæ i Stojniæ. Struèni štab: Stojniæ, Sadikoviæ, Kokiæ, Milkanoviæ. Durak i Fazliæ su bili strijelci dva gola. Posebno je atraktivan bio gol Dine Fazliæa, specijaliste za slobodnjake. Selektor æe utorak protiv Norveške izvesti isti sastav, premda naš tim priprema i neka taktièka iznenaðenja. Stojniæ forsira sustav 4 -3 -3.

 

sportin