Bosna i Hercegovina – Madjarska 2:2 (1:2) II dio.

ImageKarakteristike i hronologija.

Prvo poluvrijeme

I dok 200 gledatelja na terenima sportskog centra Winkewijert (Columbia Apeldoorn) nije uspjelo dostojno ni zauzeti svoja mjesta,
Madjarska reprezentacija pocinje utakmicu prijeteci na gol Divkovica vec u prvom minutu.

 Sa 20-ak metara silovito je sutirao Patrik Tischler, ali njegov sut odlazi iznad gola. U 6.min Madjari sjajno kombinuju u nasem sesnaestercu, ali u posljednjem momentu spasava Benajmin Colic.
Kada je reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put presla na polovinu Madjarske postigla je pogodak. Lelujavi centarsut Fazlica preletio je kompletnu madjarsku odbranu pa je kapiten nase selekcije Dzenan Durak sa lakocom pogodio za 1:0. Madjarska se ofanziva prekida.

Nakon dosudjenog slobodnog udarca u 11.min, sjajno sutira motor ekipe Ognjen Radulovic, ali njegov udarac zaustavlja golman Kovacsik.
Odmah nakon toga Tischler, koji je danas bio najnezgodniji protivnik nasoj odbrani snazno sutira sa preko 25 metara, ali Divkovic krajnjim naporom uspjeva odbiti loptu u korner. U 15.minutu nakon centarsuta Mate Kissa, na nas gol sutira Zsolt Antal, no i ovoga puta brani Divkovic koji se iskazuje i u 18.minutu kada istrcava na opsan centarsut izmedju nase zadnje linije i boksuje loptu u aut.

Minutu kasnije, neuhvatljivi Tischler ponovno prijeti svojim topovskim udarcem koji prolazi pored stative. Madjarski pritisak nikako ne jenjava, ali Bosna i Hercegovina prijeti iz kontranapada u 22.min kada lijevi branic Josip Crnjac uocava da se madjarski golman nalazi na 11 metara od svog gola. Sjano ga pokusava lobovati, ali je Kovacsik uspio uhvatiti loptu na prostoru od 5 metara.

I onda, u 25.min ipak pogodak za Madjare. Nakon gubitka lopte na osi igralista u nasoj polovini Mate Kiss ostro sutira, a lopta mjenja pravac (odbija se od noge nekoga iz nase odbrane) i zavrsava iza ledja Divkovica. Nasa selekcija gubi pregled i koncentraciju nakon primljenog gola, i sve vise grijesi gubeci nepotrebno loptu u vlastitoj polovini. Iz jedne takve situacije dosudjen je i slobodni udarac za Madjare. Sa skoro 30 metara topovski sutira Tischler, i postize sjajan pogodak. Ovoga puta nije bilo spasa, 2:1.
Igrao se 35 minut. Dekoncentrirani i pomalo obeshrabreni reprezentativci Bosne i Hercegovine ipak uspijevaju privesti prvo poluvrijeme kraju bez dodatne stete.

Drugo poluvrijeme

Nakon sto je Stefana Barica u 43.min zamjenio Aleksandar Nikolic koji je danas poceo u drugom poluvremenu zbog predostroznosti (laksi problemi sa lozom nastali u prvoj utakmici protiv Holandije), nas tim preporodjen pocinje drugo poluvrijeme. Radulovic sutira u 50. min na gol Madjara bez uspjeha, jer madjarska odbrana izbija loptu u korner. Tada i pocinje ofanziva nasih momaka. Kao i u prvoj utakmici kada su Holandjani ''osjetili'' da se blizi trenutak kada ce Bosna i Hercegovina postici pogodak, i Madjari se odlucuju na grubost.

U tri minute dobijaju dva zuta kartona, ali u 61.minutu su morali kapitulirati. Nakon sjajne akcije nase navale snazno sutira motor naseg tima Ognjen Radulovic i pogadja precku, a odbijenu loptu u gol za 2:2 ubacuje oprezni Fazlic. Ono sto se desilo u prvom poluvremenu sa nasom selekcijom desava se u drugom sa Madjarima. Pad morala umalo ih je kostao i treceg pogotka, medjutim sjajni slovacki sudija Vlk opravdano ponistava gol i zbog prekrsaja, a i zbog zaledja. Nakon sto je udarac glavom Pere Zovka prosao pored same stative, Madjari se konsolidiraju.
U zadnjih 15 minuta pokusavaju sve da postignu pobjedonosni pogodak, medjutim sjajnom organizacijom u nasoj odbrani do toga nije doslo. Bilo je opasno dva puta kada jednom divnom paradom Divkovic odbija loptu u korner, i kada Zovko sa linije gola izbija loptu, ali do promjene rezultata nije doslo.

Iako je ova utakmica zahtjevala totalnu posvecenost i bezkompromisnu borbu za svaku stopu terena protiv fizicki nadmocnijeg protivnika, nasi su junaci izdrzali sve, i jos jednom pokazali koliko vrijede. Do sljedeceg susreta imaju jos tri dana, i nadamo se da ce se za to vrijeme adekvatno okrijepiti nakon danasnjeg iscrpljujuceg susreta.

www.bhfanaticos.com