Kodro izostavio Bajramovića i Pjanića

ImageMeho Kodro, selektor nogometne reprezentacije BiH, neæe moæi raèunati na Zlatana Bajramoviæa i Miralema Pjaniæa za predstojeæu utakmicu sa Makedonijom (26. marta) u Zenici. Veznjak Šalkea još uvijek se oporavlja nakon operacije no¾nog prsta. Ipak, moguæe da æe Bajramoviæ doæi u Zenicu, kako bi barem nakratko bio sa saigraèima. Prvotimac francuskog Meca, neæe debitirati u najboljoj selekciji iz "tehnièkih" razloga. Pjaniæ mora dobiti dozvolu FIFA za promjenu sportskog dr¾avljanstva. Na Kodrinom popisu su uglavnom provjereni igraèi koji su igrali kod Bla¾a Sliškoviæa i kod Fuada Muzuroviæa. Veæih iznenaðenja nema, osim da se Ivica Grliæ predomislio i vratio u reprezentaciju.

Koga (ne)æe zvati?

Kostur tima èinit æe, izmeðu ostalih; Kenan Hasagiæ, Emir Spahiæ, Saša Papac, D¾emal Berberoviæ, Safet Nadareviæ, Elvir Rahimiæ, Zlatan Muslimoviæ, Zvjezdan Misimoviæ, Senijad Ibrièiæ, Edin D¾eko, Darko Maletiæ, Admir Vladaviæ… Tu su još Almir Tolja, Branislav Kruniæ, Veldin Muharemoviæ, Ivan Radeljiæ, Adnan Æustoviæ, Sead Salihoviæ… Mirko Hrgoviæ je iskusan, provjeren, pa je njegovo pozivanje iz dalekog Japana, bespotrebno za prijateljski ogled. Selektor je razmišljao i o Dariju Damjanoviæu, koji je nedavno našao anga¾man u ruskom Luè Energiu, zatim o Sanelu Jahiæu iz grèkog Arisa, te o Samiru Muratoviæu (Grac), najboljem napadaèu u Austriji. Ni Alen Škoro, napadaè Rijeke nije otpisan, premda se bunio u Japanu što je rezerva Admiru Rašèiæu. Mirsad Bešlija i Ninoslav Milenkoviæ nisu u prijašnjoj formi. Prvi je dugo bio povrijeðen, a Milenkoviæ je mjesecima tra¾io klub. Tek na sugestiju Kodre i Boliæa, Milenkoviæ je prihvatio poziv sa Koševa, kako mu ne bi propala sezona.

Ugovori za selektora, ne i za saradnike

Kodro razmišlja i o kandidatima iz domaæe lige, premda trenutno niko nije u ¾eljenoj formi, a oni mlaði, poput Husejnoviæa, Štiliæa, Cocaliæa, Šehiæa.., bit æe na raspolaganju selektoru mladih Branimiru Tuliæu. Mladi tim u istom terminu igra kvalifikacijski susret sa Velsom (Koševo 26. mart). U istom polo¾aju je Mehmedalija Èoviæ, internacionalac iz belgijskog prvoligaša Roselari, koji je debitirao za A tim, a koji se u kratkom periodu nametnuo kao istinsko pojaèanje Roselaria. Okupljanje A reprezentativaca za meè sa Makedonijom je 24. marta. Tada æe Kodro i Boliæ reprezentativcima najaviti nove akcije u maju. Navodno su naèelno prihvaæene pobude Rusije i Crne Gore. Inaèe, naredne sedmice Kodro æe potpisati ugovor sa NSBiH. Na njegovu ¾alost, asistenti Boliæ, Tanoviæ i Sredojeviæ radit æe "volonterski", pa ih sleduju tek premije i dnevnice.

Tahiroviæ

Emra Tahiroviæ, slovi kao potencijalni bh. reprezentativac. Roðen je u Sarajevu, a nastupao je za mlaðe švedske selekcije. Šveðani bi ga rado zadr¾ali u svojoj reprezentaciji. Nije nemoguæe da ga Kodro pozove za neku od utakmica i tako ga "kapariše".

Barbarez

Sergej Barbarez je najveæa enigma. On se oprostio od reprezentacije, ali blista i pogaða za Bajer i na bundesligaškim stadionima. Kodro ga je nagovorio da se prikljuèi reprezentaciji, a Sergeju je ostavio da sam odabere najpogodniji trenutak. Barbarez je sa Bajerom (L) eliminisao Hamburga, svoj bivši klub iz Kup UEFA -e, a ovih dana treba potpisati novi ugovor sa "apotekarima". Barbarez æe doæi u Zenicu, ali se ne zna hoæe li predvoditi naš tim.- Barbarezu su vrata reprezentacije širom otvorena – jednoglasni su Kodro i Barbarez

san.ba