Englez Nathan Robert Elington ¾eli u na¹u reprezentaciju

ImageAko zaigra za BiH mogao bi zaraditi milion funti

Nathan Robert Elington, 26-godišnji Englez, napadaè drugoligaša Watforda, o¾enjen Tuzlankom, hoæe da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, objavila je FTV u emisiji Korner, emitovanoj u ponedjeljak (10. marta) naveèe. Urednik sportskog programa Sabahudin Topalbeèireviæ otišao je na Ostrvo kako bi napravio prièu sa ovim igraèem. Meðutim, odmah po emitovanju na mnogim internet forumima poèele su diskusije o pozadini, do sada nevjerovatne èinjenice, da igraè iz kolijevke fudbala ¾eli iz ljubavi igrati, za u svijetu ne tako renomiranu BiH.

Navijaèi sumnjaju

U Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaæu i ostalim gradovima BiH, javna je tajna, što decidno tvrde navijaèi naše reprezentacije «BHFanaticosi», da je pomenuti novinar godinama u sprezi sa menad¾erima. Odavno se prièa da je, nerijetko, u nacionalni tim, uz «blagoslov» èelnika NS/FS BiH, prvenstveno od nedavno smijenjenog direktora Ahmeda Pašaliæa i dosadašnjih selektora, gurao mnoge igraèe sumnjivog kvaliteta za šta je, špekuliše se, dobio novèanu naknadu od igraèa i njihovih menad¾era.  

Dodatni motivi

I u sluèaju Elingtona mnogo zanimljivih stvari se stvari podudarilo. Naime, ovaj napadaè u Watford prešao je 29. avgusta 2007. iz WBA. Èetverogodišnji ugovor potpisao je za 3,25 miliona funti, što je, kako navode engleski mediji, rekordna cijena koju je ovaj drugoligaš do sada platio za jednog napadaèa. Osnovni razlog koji potkrepljuje sve sumnje je što u klauzuli Elingtonovog ugovora, navodno, piše kako bi mogao biti plaæen više, 4,25 miliona funti, ukoliko zaigra za neku od reprezentacija. Zanimljivo je da je bivši kontraverzni direktor kojeg je Izvršni odbor NS/FS BiH razriješio du¾nosti, zbog zahtjeva reprezentativaca, predvoðenih «iz sjene» Sergejom Barbarezom, koji su bili upoznati sa svim «prljavim rabotama» u bh. timu, za vrijeme ratnih i poratnih godina radio je u jednoj od menad¾erskih agencija u Londonu. Sumnja se da je upravo «tim kanalima», na zadovoljstvo svih ukljuèenih, Pašaliæ privolio Elingtona na ovaj plan, a za šta je u BiH putem medija i ekstra zanimljive teme teren veæ pripremio Topalbeèireviæ.

Grije klupu i nije dao gol 132 dana

I još jedna bitna stvar je što bi se u reprezentaciji BiH, ukoliko bi mu Vijeæe ministara dodijelilo naše dr¾avljanstvo, pojavio novi drugoligaški igraè koji nije standardan prvotimac Watforda! Od kako je došao iz WBA, prema iskazima engleskih novinara za «SportSport.ba», Elington grije klupu, jer su u boljoj formi Marlon King i Darius Henderson. Za Watford je debitovao 1. septembra 2007. godine ušavši u igru u drugom poluvremenu, a njegov tim tada je izgubio od Ipswich Towna 0:2. Na postizanje prvog gola za Watford, Elington je èekao èak 132 dana ili pola sezone. «Zabio» je tek Charlton Atleticu 19. januaru ove godine, a susret je završen neriješenim rezultatom (1:1). U dosadašnjem dijelu drugoligaškog prvenstva postigao je svega tri gola..

Èinjenica je da Elington ipak i nije toliko loš igraè, a ranije je bio cijenjen u Velikoj Britaniji, pa bi nam u pojedinim utakmicama mo¾da i dobro došao, mada sigurno nije bolji od naših D¾eke, Misimoviæa, Muslimoviæa i Pjaniæa kojeg tra¾i pola Evrope, a u prilog mu ide i da je bio u najboljem timu

Treæe lige Engleske u 2001/2002. U toj sezoni u FA Cupu protiv prvoligaša Derby County postigao je hat-trick, i njegov tim je slavio sa 3:1. Karijeru je poèeo 1999. godine u ni¾eligašu Walton & Hersham, a onda prešao u Bristol Rovers za 150.000 funti.

Prvi profesionalni meè odigrao je protiv Gilinghama 23. februara 1999., kada su izgubili 0:1. Premijerni gol u profesionalnoj karijeri dao je u meèu sa York Cityem 6. marta, iste godine. Za Roverse je do 2002. odigrao 116 utakmica postigavši 35 pogodaka. Tada mu je cijena narasla i prelazi za 1,2 miliona funti u Wigan Athletic sa kojim se u sezoni 2004/05 plasirao u Premiership.

Bio je najbolji strijelac Championshipa (Druge lige), a do odlaska u WBA akcije je poentirao 59 puta. Ljubav sa West Bromwich Albionom poèeo je 16. avgusta 2005. za ugovor od 3.000.000 funti. Otplatio ga je u ukupno 68 susreta, gdje je dao 15 golova. I tada odlazi u Watford, gdje mu ne «cvjetaju ru¾e».

Ukoliko obuèe «plavo-¾uti» dres i poka¾e se da su glasine o milionskom poveæanju plate u Watfordu taène, šta «tuzlanskom zetu» poruèiti, nego:

Mr. Nathan Robert Elington, welcome to Bosnian hell!

Sportsport.ba

 

BAHO BAHO, KO TE NE ZNA SKUPO BI TE PLATIO…

BHF