Pretres protiv Muniba U¹anoviæa i Miodraga Kure¹a poèet æe 17. marta

ImagePoèetak glavnog pretresa pred Odjelom II Suda Bosne i Hercegovine za organizirani kriminal…
privredni kriminal i korupciju koji se vodi protiv Muniba Ušanoviæa i Miodraga Kureša poèet æe 17. marta èitanjem optu¾nice i uvodnim rijeèima stranaka, odluèeno je danas na statusnoj konferenciji.

Optu¾nica tereti Muniba Ušanoviæa i Miodraga Kureša za produ¾eno krivièno djelo porezne utaje i produ¾eno krivièno djelo zloupotrebe polo¾aja ili ovlaštenja.

Optu¾nica navodi da su Munib Ušanoviæ, u funkciji generalnog sekretara Fudbalskog saveza BiH, i Miodrag Kureš, u funkciji sekretara za finansije i marketing Fudbalskog saveza BiH, od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaæanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plaæe i poreza na doprinose i time oštetili bud¾et Federacije Bosne i Hercegovine u znaèajnom iznosu.

Optu¾eni Munib Ušanoviæ i Miodrag Kureš su, navodno, od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine zloupotrebom slu¾benog polo¾aja pribavili znaèajnu protupravnu imovinsku korist.

Prema današnjoj odluci sudskog vijeæa, završetak èitanja optu¾nice u ovom predmetu, koja sadr¾i 94 stranice s obrazlo¾enjem, predviðeno je za 27. mart, a veæ u aprilu æe poèeti izvoðenje dokaza.

Tu¾ilaštvo je najavilo izvoðenje 12 svjedoka. Prvo æe biti saslušani nalazi i mišljenja dvojice vještaka: jednog finansijske struke i drugog, grafologa.

Odbrana je najavila veæi broj svjedoka i provoðenje ekonomsko-finansijskog vještaèenja. Prema reèenom, do kraja aprila æe biti završen veæi dio dokaznog postupka u ovom kriviènom predmetu.

Optu¾nicu protiv Muniba Ušanoviæa i Miodraga Kureša Tu¾ilaštvo BiH je podiglo 18. decembra 2007. godine, a obojica su se 10. januara pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi po taèkama optu¾nice.

sportcentar