Džeko, Pjanić, Tahirović trio za Afriku

ImageŠirom Evrope, u najboljim klubovima, od austrijske do engleske lige igra dvadesetak istinskih nogometnih dragulja. Koji su rijetko ili nikako pozivani za mlaðe selekcije BiH. Unatoè njihovoj i ¾elji njihovih roditelja, pojedini bh. selektori su reprezentativne pozive debelo naplaæivali, a NSBiH i reprezentacija godinama gubila, danas klasne igraèe koji igraju u reprezentacijama Hrvatske, Švedske, Slovenije, Srbije, Njemaèke, Švicarske… I dok su neki kvazi struènjaci uljuljkani u selektorske pozicije zakazivali provjere po Bosanskoj Otoci, Kreševu, Meðugorju, bh. talenti su prihvatali pozive fudbalskih velesila. Zato i ne èudi što se jedan selektor hvalio, kako katastrofalan poraz od 8:1 nije tragièan, “jer smo u istim kvalifikacijama izborili remi sa Bjelorusijom”. Tako je godinama. Iz ove prièe treba izdvojiti Velimira Stojniæa, selektora kadetske reprezentacije, premda je i na njegovim okupljanjima više ministara, tzv biznismena, moænika, negoli na kakvom politièkom skupu.

Talenti iz “Lige petice”

“San” predstavlja najtalentovanije igraèe, porijeklom ili koji su roðeni u BiH, koji predstavljaju buduænost BiH, one koji bi mogli igrati u ovim kvalifikacijama za mladu i najbolju bh. reprezentaciju. Edin D¾eko (21) predvodnik je novog vala nogometnih dragulja. D¾eko je danas zvijezda Wolfsburga i na listi ¾elja najboljih njemaèkih, ali i engleskih klubova. Njemu uz bok je Miralem Pjaniæ, plej mejker Meca, koji je sa nepunih osamnaest godina u debitantskoj sezoni sakupio dvadesetak nastupa u elitnoj francuskoj ligi. Kao treæi èlan “Trija iz snova” je Emra Tahiroviæ, “Šveðanin sa Buèa Potoka”. On je odrastao u Švedskoj, debitirao u prvom timu Lila, odnedavno je pojaèao švicarski Cirih. Spomenuti trojac bi mogao predvoditi bh. napad na SP u Africi, pod uslovom da bh. reprezentacija izbori nastup. Osim Tahiroviæa u Švicarskoj je i Semir D¾ombiæ (19) nada Bazela, kojeg tra¾i Šalke. Osim selektora mlaðih kategorija Njemaèke, za njega se zanimaju najbolji klubovi u Bundesligi. Zanimljivo je da u engleskom Portsmutu brani Asmir Begoviæ, mladiæ koji vuèe korijene iz BiH, a Amer Osmanagiæ je prošao Partizanovu školu. On godinama odbija pozive selektora iz FS Srbije. Naravno, osim na evropskim terenima i u BiH ima nekoliko talentiranih mladiæa, buduæih reprezentativaca. Kao najveæa nada slove: Ibro Šehiæ, golman ®elje, kojeg je ¾elio i Juventus, zatim Durak, pa Hasanoviæ, koji èeka potpis za ®ilinu, zatim Hand¾iæ iz Sarajeva, dok se Huseinoviæ iz Slobode smatra “rutinerom” i gotovim igraèem. Veæ sada se nekoliko skauta najavilo da æe pratiti premijerligaške utakmice zbog Husejnoviæa. Osim Hand¾iæa u bordo školi stasaju još Smajiæ i Ad. Janjoš.

Kodru zvao Liverpool

Ovim mladiæima treba pridodati Kenana Kodru, selektorovog sina, koji je prošao školu Real Sosiedada. Kenan je nadareni napadaè, kojeg su skauti Liverpula zvali u školu slavnog kluba. ImageJedina nesreæa ovih mladiæa, s obzirom da po godinama kandidiraju za mladu reprezentaciju, je što æe o njima “brinuti” treneri (Tuliæ i kompanija) koji su u struèni štab selektirani, ne po struènosti, veæ po nacionalnom kljuèu. Vlatko Markoviæ sa svojim je saradnicima i selektorima mjesecima išao na noge Ivanu Rakitiæu i sliènim draguljima, a kod nas je sve prepušteno sluèajnosti. Ko zna hoæe li pobrojani krenuti Pjaniæevim stopama i odbaciti poziv Francuske i mjesecima èekati odluku Vijeæa Ministara kako bi zaigrali za svoju zemlju.

Jedanaest dragulja

Asmir Begoviæ brani za Portsmut, Armin Èauševiæ igra za St. Etjen, Damir D¾iburski je najveæi talent u omladinskoj školi Ajntrahta. Admir D¾afo najbolji je u školi Salzburga. Mario Vranèiæ igra za juniorsku reprezentaciju Njemaèke, ali je u više navrata izrazio ¾elju da igra za BiH. Njegov brat Damir veæ je igrao za A tim BiH. Anes Mravac (stoper) je omladinski reprezentativac Švedske. Dalio Memiæ je kao kadet na dobrom putu da ove godine debitira za prvi tim Hofenhajma. U Njemaèkoj je i Neven Subotiæ (stoper), veæ sada prvotimac Majnca. U Partizanu je velika nada Bosanac iz Modrièe Nikola Popara (polušpic).

san