Uefini rokovi moraju se po¹tivati

ImagePredsjedništvo Nogometnog saveza BiH sutra æe se u Zürichu sastati s predstavnicima Fife i Uefe.
Iako èelnici NS-a nisu dobili dopis o dnevnom redu, pa stoga ne mogu sa sigurnošæu reæi o èemu æe se konkretno raspravljati, tema æe vjerojatno biti “rad administracije” te “propusti u procesu licenciranja klubova”, koji su protekli tjedan izišli na vidjelo i pokazali da je rad administracije krovne organizacije bh. nogometa na èelu s glavnim tajnikom Munibom Ušanoviæem dosta nemaran.
“Uefa nam nije dostavila toèke dnevnog reda, pa ne znamo što je cilj sastanka. Ali pretpostavljamo da je rijeè o analizi rada administracije Nogometnog saveza BiH, te o prijedlogu mjera za poboljšavanje njezinog rada”, kazao je Iljo Dominkoviæ, prvi èovjek NS-a BiH.
Takoðer, vjeruje da æe se na dnevnom redu naæi i posljednji problemi s licenciranjem, ali ponavlja da bh. klubovi neæe osjetiti posljedice propusta NS-a BiH.
“Realno, oèekujemo da æe se otvoriti i ta tema. Moramo rašèistiti neke stvari kako nam se u buduænosti ne bi ponovile ovakve situacije. Bez obzira na to hoæe li Savez biti ka¾njen, klubovi neæe trpjeti”, izjavio je Dominkoviæ. Za tu tvrdnju dobio je pismeno uvjerenje od Uefe.

Propusti

Podsjetimo, krajem rujna 2007. meðunarodna certifikacijska kuæa za ISO standarde – SGS, koju je anga¾irala Uefa, našla je niz nepravilnosti u procesu licenciranja i s tim je u pisanoj formi upoznala Savez, postavivši rok 18. listopada, do kojeg je potrebno otkloniti propuste. Kako do tog datuma nije uèinjeno ništa po tom pitanju, SGS je Uefi uputio prijedlog da se NS-u BiH oduzme licenca za Uefina natjecanja. Dva su problema posebno podvuèena – prvostupanjska i drugostupanjska komisija za licenciranje nisu izabrane u predviðenom roku, a pitanje je jesu li valjane odluke komisija za licenciranje, koje su do travnja prošle godine obnašale tu du¾nost i donosile odluke po isteku mandata.

Ušanoviæ ide u Zürcih

Iz NS-a BiH kao jednog od glavnih krivaca za novonastali problem oznaèili su šefa administracije, glavnog tajnika, Muniba Ušanoviæa koji æe sutra pred Uefinim predstavnicima morati detaljno objasniti kako je došlo do tako velikog propusta.
“Moramo razgovarati o tome i utvrditi tko je sve odgovoran. Savez jednostavno ne smije dopustiti takve stvari. Uefini rokovi moraju se poštovati. Ne mo¾e se razmišljati na naèin 'ma pustit æe nam oni malo'”, kazao je Dominkoviæ.
No, rokovi se u ovom sluèaju nisu poštovali i Uefa æe u petak kazniti Savez. Pitanje je na koji naèin. Èelnici NS-a uvjerili su nas da klubovi sigurno neæe ispaštati. Hoæe li se stoga kazniti odgovorni iz Saveza? Poigravanje s procesom licenciranja nije mali problem èije se rješavanje mo¾e rastezati unedogled.

Rusi generalka za Španjolce?

Savez trenutaèno pokušava dogovoriti prijateljsku utakmicu s Rusijom. S jakom reprezentacijom nizozemskog struènjaka Guusa Hiddinka trebalo bi se igrati u svibnju, kad æe se Rusi pripremati za Europsko prvenstvo. Ako pak ne doðe do dogovora, postoji moguænost da se BiH s istim protivnikom sastane 20. kolovoza. Bila bi to generalna proba za Kodrine izabranike pred start kvalifikacija za SP 2010. i gostovanja Španjolskoj.

 

Dnevni list