3. sedmica


Ponedjeljak, 14.1.2008. godine

ImageHaman je nama usud da uvijek imamo nekih sranja u sportu. Taman se poènu dešavati neke pozitivne stvari u nacionalnoj fudbalskoj/nogometnoj selekciji i Bosanac-Hercegovac se obraduje da dolaze bolja vremena, kad se poène "zakuhavati" u košarkaškom savezu BiH.

Aleksandar RISTIÆ 14.01.2008 21:16 (www.nezavisne.com).

Prvi put èujem da se pominje ime Mensura Bajramoviæa kao nasljednika Nenada Markoviæa, aktuelnog selektora bh. košarkaša, ka¾e Zdravko Kne¾eviæ, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

"Markoviæ je još selektor i svakako da je prvi izbor dok se Predsjedništvo KS BiH drugaèije ne dogovori", dodaje Kne¾eviæ koji je èlan Radne grupe koju je formiralo Predsjedništvo bh. kuæe košarke, a koja æe imati za cilj pripremu materijala za narednu sjednicu poèetkom februara. Konkretno, Radna grupa trebala bi u narednih desetak dana odr¾ati dva sastanka na kojima æe se pokušati utvrditi Markoviæeva odgovornost za neuspjeh u kvalifikacijama za "Eurobasket 2007" u Španiji, te konaèno usaglašavanje stavova oko njegovog ostanka na kormilu "A" tima ili eventualnom odlasku, kao i o moguæem nasljedniku. Iako se ime Bajramoviæa u posljednje vrijeme èesto glasno izgovaralo, a po kuloarima su se mogle èuti još mnoge verzije selektorskog epiloga u KS BiH, Kne¾eviæ odbacuje ovakve navode

"Sve te prièe su temeljene na neistinama. Neko oèigledno pokušava da napravi razdor meðu èlanovima Radne grupe ili Predjedništva KS BiH. Uvjeren sam da æe naša odluka biti jednoglasna, da neæe biti preglasavanja, uostalom, radimo samo u interesu bh. košarke. Naravno, postoji moguænost da se Markoviæu otka¾e saradnja, ali imaæemo nekoliko kandidata koji bi zauzeli upra¾njeno mjesto. Veæ postoji nekoliko imena, ali o njima ne bih javno govorio, dok, i ukoliko se ne uka¾e potreba za njihovim anga¾manom", kazao je Kne¾eviæ.

Eto ti belaja. Pa zar kod nas ne mo¾e proæi niti jedna jebena sedmica bez skandala, peripetija, mutljavine, prozivki, sranja? Nema šanse! Kod nas ljudi haman vole biti u centru pa¾nje, pa ako to ne mogu uraditi  sa dobrim rezultatima (što je najèešæi sluèaj) onda prave afere. Sve u svemu imaæemo šta slušati, gledati i èitati po medijima ovih dana. Blago nama, blago nama, joooj.

 

Utorak 15.1.2008. godine

ImageEvo danas gotovo mjesec dana kako je IO N/FS BiH Saveza "k'o fol prihvati ostavku Ahmeta Pašaliæa" (èak i ptice na grani znaju da se su ga molili da podnese ostavku i da ispadne da je to uradio iz "moralnih" razloga, ali eto). I tako, na današnji dan otvaramo stranicu saveza www.nfsbih.ba i ponovo pod linkom "direktor reprezentacije" pronalazimo Ahmetovu glavušu. Eto, svi se ubiše govoreæi kako je N/FS BiH jedna od najprofesionalnijih sportskih institucija u BiH (doduše to govore onakvi k'o Munib zvani "Skandal"). E vala baš ste profesionalni kad vam Ahmet još uvijek "pupunjava" web stranicu. Doduše i ima ga "mašala" pa ga valjda teško skinuti sa stranice?! Ne daj bo¾e da morate stranicu prevoditi na engleski jezik, kao što to recimo èine nogometni/fudbalski savezi nekih zapadnih susjeda:

Slovenci:                      http://www.nzs.si/;
Austrijanci:                   http://www.oefb.at/show_page.php?pid=414
Italijani:                       http://www.figc.it/index_en.shtml

Ma kakvi. Naš savez koji se zaklinje i funkcioniše po "nacionalnom kljuèu" i koji gaji tekovine Daytona (doduše samo da bi  podobni, a ne sposobni, zauzeli fotelje) èak na svojoj zvaniènoj stranici nema ni ustavom predviðeno trojezièno pismo.

SRAM VAS BILO!!!

 

Srijeda 16.1.2008. godine

ImageDanas bila fešta u Gora¾du. Naši rukometaši pobjedili Litvaniju i na taj naèin osigurali bara¾. Iako ste veæinu vidjeli na TV-u (neki i u¾ivo), BHFpress æe vam  prenijeti utiske iz svog ugla, u sekciji Prièe.

Prije samog poèetka utakmice, uprilièena je mala sveèanost gdje su odreðene plakete uruèene osobama zaslu¾nim za unapreðenje sporta u Gora¾du i BiH, a „posebno iznenaðenje“, kako je to najavio oficijelni spiker, bilo je uruèenje dresa rukometne reprezentacije sa brojem 8 o
d strane selektora Halida Demiroviæa predsjedniku BHF BiH Nizaru Al Tinawi. Broj 8, kako i sam spiker reèe, simbol je za 8. godinu postojanja i djelovanja BHF-a.

 

Èetvrtak 17.1.2008. godine

ImageVeèeras na temi dana na BHT1 gosti bili Meho Kodro novi selektor bh. fudbalske/nogometne repke, Halid Demiroviæ selektor rukometne repke i Drago Moldovan sportski novinar. Iako su gosti bili dosta atraktivni, gledaoci su bili uskraæeni za neki dinamièan i ekskuzivan razgovor (da li zbog nepripremljenosti novinara ili zbog koncepcije emisije, ali svakako je trebalo postaviti više konkretnih pitanja).

Prije razgovora sa gostima, BHT1 je pustio snimljenu reporta¾u i izjave pojedinaca o promjenama u fudbalskom/nogometnom Savezu BiH. Izmeðu ostalih, pojavljuje se i Jasmin Ligata, novinar Osloboðenja, koji nièim izazvan izvaljuje nešto u fazonu "…u savezu se nije puno promijenilo stanje…".

Mi smo stvarno mislili da ne ulazimo u dublje prozivke, i rasprave sa pojedincima, ali nakon ovih nebuloza prosto moramo makar nešto komentirati. Recimo, moramo kazati da izjava dotiènog novinara jeste u skladu sa njegovim dobrim odnosima sa Ahmetom Pašaliæem. Naime, veoma dobro je u novinarskim, ali i drugim kuloarima, poznata ljubav ove dvojice novinara (za one koji ne znaju – Ahmet je novinar po profesiji). Bilo je tu raznih usluga i dogovaranja pa je bolje Ligati da se okrene iskrenom novinarskom pisanju nego minimaliziranju promjena u savezu od èega je jedna od najveæih – "šut karta" njegovom ahbabu.

Èudi nas što direktorica Osloboðenja, g.ða Lidija Koraæ, nije prokomentirala i upozorila svog novinara da je nekada najbolje da prenosi intervjue, a da se dr¾i podalje od liènih komentara, pogotovo pristrasnih.

 

Petak 18.1.2008. godine

ImageDanas objavljena odluka Sportskog Saveza BiH o najuspješnijem sportisti naše zemlje u 2007. godini:

Boæar Markica Dodig proglašen je za najuspješnijeg sportistu naše zemlje u 2007. godini u tradicionalnom izboru Sportskog Saveza Bosne i Hercegovine. Dodigu je to drugi naslov, nakon što je bio najuspješniji 2005. godine. Èlan boæarske reprezentacije BiH je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Grudama osvojio dvije zlatne medalje u disciplinama precizno izbijanje i bli¾anje i izbijanje u krug. Odlukom Struènog ¾irija, koji su saèinjavali ranije poglašeni sportisti godine i novinari, Dodigu je pripalo laskavo priznanje u konkurenciji nominovanih – Amela Mekiæa (judo), D¾evada Poturka (kick boks), Lucije Kimani (atletika) i Arnele Od¾akoviæ (karate). Za najuspješniju sportašicu BiH po treæi put izabrana Arnela Od¾akoviæ, èlanica Karate kluba Bushido iz Sarajeva, koja je osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Bratislavi.

Iskrene èestitke i mnogo uspjeha Markici Dodiku ¾eli i BHF. Nadamo se da æeš i u buduæe svojim zlatnim medaljama i uspjesima pronositi ime Bosne i Hercegovine i biti istinski ambasador naše zemlje.

Mi smo u nekim od prošlih komentara u rubrici NAŠ STAV dali i jedan prijedlog za Izbor Najneuspješnijeg Sportskog Kolektiva u BiH za proteklu godinu. Vjerujemo da bi tu bila "mrtva trka". Kriterij bi odprilike bio sljedeæi:

–  u kojem sportskom kolektivu uposlenici imaju kriviènu optu¾nicu
–  koji sportski kolektiv bira podobne umjesto sposobnih
–  koliki je godišnji bud¾et sportskog kolektiva (prosjek plata, prihodi, rashodi itd.) i kakav je rezultat  nakon toliko utrošenih para
–  mišljenje javnosti o pojedincima i sportskim kolektivima

To su samo neki od kriterija. Nadamo se da vi veæ imate neke svoje "favorite".

 

Subota 19.1.2008. godine

 

ImageEh. Kolika je pauza u ovoj našoj "premijer ligi". Pa toliko nije pauza ni u Afrièkom hokejaškom kupu i prventsvu u brzom klizanju. Èuva Savez naše igraèe baletane. Krhki su, mogu dobiti prehladicu, gripu ili ne daj Bo¾e upalu "æoravog" crijeva. Ili je pak razlog da Savez štiti naše navijaèe da se makar oni ne smrzavaju na tribinama gledajuæi 22 igraèa kako tumaraju 90 minuta prema nekom okruglom predmetu što zove se lopta i kako dvojica sa strane mašu k'o skretnièari zastavama, a onaj  njihov haman šef povremeno puhne u pištu i to samo onda kad domaæini oèito ne mogu samo doæi i zabiti gol.

Veèeras naši rukometaši u uzvratnom susretu izgubili sa 15 razlike od Litvanije. Nije nama krivo što smo izgubili, ali nije fer bio onakav odnos prema dresu i prema nama, èlanovima BHF-a, koji smo se pojavili tamo prešavši na stotine i hiljade kilometara.  Neka ovo bude pouka za naredni period.&
nbsp;
Ipak, mi smo ponovo dokazali da je BHF trenutno jedna od rijetkih navijaèkih skupina u Evropi i svijetu, koja sa istom opremom, istom koreografijom, pjesmom i respektabilnom brojnošæu mo¾e prisustvovati i bodriti naše  selekcije, pa èak i da se susreti igraju istoga dana u isto vrijeme.

 

Nedjelja 20.1.2008. godine

ImageMeho Kodro muku muèi da skrpi ekipu i  odradi ono što mu je u amanet ostavilo ex rukovodstvo na èelu sa Ahmetom Pašaliæem.

Suoèen sa brojnim otkazima igraèa za utakmicu sa Japanom, s obzirom da se igra van FIFA-inog kalendara, selektor Meho Kodro odluèio je dopuniti postojeæi spisak pozvanih igraèa:

Od srijede razmišljamo, zovemo, tra¾imo i sastavljamo spisak igraèa koji æe iæi u Japan. Malo nas je sve poremetila ova situacija, ali šta je, tu je. Sada je tu spisak igraèa mada ne znam hoæe li i biti konaèan. Uz naše nedaæe, imali smo i pritisak Japanaca koji su zahtjevali spisak reprezentacije zbog organizacije puta i smještaja, izjavio je Kodro. U posljednji trenutak otkaz je stigao i od Veldina Muharemoviæa, kojeg belgijski Lokeren ne pušta u Japan. Na novom spisku selektora Kodre nalaze se sljedeæi igraèi:

Vratari: Kenan Hasagiæ, (Buyuksehir), Jasmin Buriæ (Èelik).
Odbrana: Samir Merziæ (Teplice), Staniša Nikoliæ (Zrinjski), Emir Spahiæ (Lokomotiv Moskva), Velimir Vidiæ (ŠirokiBrijeg).
Vezni red: Vlastimir Jovanoviæ (Slavija), Dario Damjanoviæ (Hajduk), Mirko Hrgoviæ (Hajduk), Amer Jugo (Vele¾), Mladen ®i¾oviæ (Zrinjski), Semir Štiliæ (®eljeznièar), Admir Vladaviæ (®ilina), Alen Škoro (Rijeka).
Napad: Stevo Nikoliæ (Modrièa-Maxima), Admir Rašèiæ (Sarajevo), Fenan Salèinoviæ (Èelik).

U vezi sa ovim problemom ponovo nam se javio naš redovan èitalac Elvis èije pismo prenosimo u cijelosti:

Proslijedjena poruka od elvis_(????)??? @hotmail.com    
Datum: Sat, 19 Jan 2008 20:56:31 +0000
Od: Elvis M <elvis_(???)??? @hotmail.com>
Tema:RE:
Za:"bih @ bhfanaticos.com"

Vidis li ovu bruku sto nam savez radi na stetu citave BeHa….sramota,prodaju ugled repke za 150000 eura…jebem mu sve po spisku ko zakaza ovu tekmu sa Japanom izvan Fifinog termina….eto koji kreteni i prodane duse sjede u savezu….zakazuju tekmu znajuci da se najbolji igraci nece moci odazvati pozivu….hej pa samo 6-7 dana kasnije je Fifin termin,ali u tome i jeste poenta,njima treba talovski termin a ne Fifin….i onda nam ti isti smradovi iz saveza pokusavaju prodati muda pod bubrege,kao oni zele dobro BeHa fudbalu i ostalo baljezganje….e ta muda mogu nekome drugom prodavati,meni ne…..kako to da neko zeli dobro repki a zakazuje tekme izvan Fifinog termina….kako neko moze biti na celu nekog fudbalskog saveza a ta repka mu nije na 1 mjestu….kako nam moze biti bolje kada i poslije potvrde optuznice za kriminal od strane Vrhovnog suda BiH,dvojica optuzenih (us usanovic i kur kures) i dalje nastave sa obavljanjem svojih funkcija u NSBiH i ti isti nebivaju suspendovani sa svojih polozaja od strane celnika NSBiH…. kako da nam bude bolje kada imamo podobne sportske novinare(cast rijetkim izuzecima),novinare amatere koji ne pisu o tome i ne osudjuju to,ili samo jednom nesto napisu o tome i nikad vise…koji to jos nacionalni savez zakazuje tekmu izvan Fifinog termina pogotovo ako se zna da vecina najvaznijih igraca repke igra sirom svijeta…celnike saveza boli kurac za repkom,da nije tako nebi nam propadao termin gdje bi se taj termin iskoristio za uigravanje najboljih igraca koje repka trenutno ima…pozdrav

 

ostali èlanci