1. sedmica

Ponedjeljak 31.12.2007.godine

ImagePosljednji dan u ovoj godini, a mi još nemamo selektora. Doduše imamo tri kandidata koji u Novu Godinu ulaze sa podjednakim šansama: Lothar Matthaus, Zlatko Kranjèar i Meho Kodro. BHFpress je veæ pominjao svakojake špekulacije u i oko izbora Cice Kranjèara. Ipak sve što se pisalo o bh. medijima, Kranjèar je naravno danas u medijima demantovao:

U išèekivanju sjednice IO N/FS BiH vodi se pravi medijski rat, a èini se da je na meti negativne kampanje u ovom trenutku najviše Zlatko Kranjèar. Znam kako u ovakvim sluèajevima idu stvari. U igri se naðe u¾i krug kandidata meðu kojima nacionalni savez bira onog za kojeg smatra da ima najbolje reference. Neki udarci ispod pojasa u cijeloj toj kampanji uopæe me ne zanimaju i ne bih ¾elio u njima sudjelovati, kazao je Zlatko Kranjèar.

Vidi, vidi. Cico se poèeo pravdati nakon što je medijski provaljen njegov, Ahemdov i Iijin tal. Na sve ovo dodao je:

Image Potrebno je napraviti pravilan odabir te stvoriti takvu atmosferu u kojoj æe reprezentativci biti gladni velikih rezultata, zakljuèio je Kranjèar.

Eto baš bi ti mogao "stvoriti takvu atmosferu u kojoj æe reprezentativci biti gladni velikih rezultata". Prosto da se èovijek zgrozi. Ako za tebe lobiraju Ahmet i Iljo onda æe i igraèi i navijaèi još zadugo biti i gladni i ¾edni rezulata. A o dobroj atmsoferi na terenu i tribinama nema ni govora.

 

Utorak 1.1.2008.godine


SRETNA NOVA GODINA!!!

Jupiiii.

®deri, loèi tovi se ko' prase,

meæi u se' na se' i poda se'.

Na grbaèi potlaèene klase,

Sirotinje i narodne mase…

ImageE de nek nama navijaèima još jednom neko ka¾e da smo piromani, huligani, neotesana rulja, alkoholièari, narkomani, itd. Svi takvi "kritièari" neka pogledaju sebe i sve oko sebe tokom novogodišnjih praznika. Pa jebote, ono pirothnièkih sredstava koje jedan prosjeèan "nenavijaè" potroši tokom proslave Nove Godine je ekvivalentno pirotehnièkoj potrošnji jednog prosjeènog navijaèa za 10 godina redovnog odlaska na utakmice. O ispijanju alkohola i "bljuvatorskom" ponašanju neæemo ni da govorimo. Dno dna. Ruralizmu nigdje kraja nema.

 Eto danas, znaèi odma' nakon "najluðe noæi" nastavlja se Premijer Liga u Engleskoj. Igraèi trèe, igraju, razvaljuju, tribine pune, raja u¾iva. Ne daj Bo¾e da se "sluèajno" zaka¾e odigravanje jednog (makar radi šege) kola ove naše "premijer lige"(namjerno pod navodnicima). Igraèi, blijedi ko' krpe. Jedan povraæa kod korner zastavice, drugi mahmuran pije rasol iz one èuturice, treæi pita sudiju da mu da "glaveæu tabletu", èetvrti pita trenera da ga zamjeni nakon 5 minuta igre, peti…ehhh….jedino bi nama navijaèima bio pravi dernek. Ponijeli bi ono što nam je ostalo sa novogodišnjeg  hastala i sa merakom platili ulaznicu da gledamo ovakvu komediju.  Ko æe pratiti fudbal prvog dana nove godine – jel'de? Al' doduše nije ništa bolje ni tokom èitave sezone.Ha ja…

 

Srijeda 2.1.2008.godine

Lagano se èitava nacija trijezni, mahmura, jede kisele èorbice i konta "Šta æemo sad" Evo došla Nova 2008. godina. Je li nam sada bolje nego prije? Da li su nam došli bolji dani? Pitanja je mnogo, ali da bi se vratili u stvarnost dovoljno je da se danas otvorite sportsku rubriku u Avazu:

Miralem Pjaniæ još èeka bh. pasoš

ImageOdavno smo predali zahtjev Vijeæu ministara, ali još nismo dobili odgovor, ka¾e Fahrudin Pjaniæ, otac veziste Metza.

Iako još nije ni punoljetan, talentirani Miralem Pjaniæ je veæ davno polo¾io veliku fudbalsku maturu. Kao 17-godišnjak, ovaj se mladiæ, roðen u Kalesiji, veæ ustalio u prvom timu Metza i trenutno je najmlaði profesionalac u francuskom šampionatu. Prve fudbalske korake nauèio je u poznatom Metzovom internatu, u kojem su, izmeðu ostalih, ponikle i zvijezde poput Riberya, Adebayora, Piresa, Maloude…Porodica Pjaniæ sada, inaèe, ¾ivi u Luksemburgu, èije dr¾avljanstvo ima i Miralem. Njegov otac Fahrudin, koji radi kao skaut za Metz, ka¾e da je Miralem itekako zagrijan da zaigra za našu selekciju, ali da još nije dobio bh. dr¾avljanstvo.

– Odavno smo predali zahtjev Vijeæu ministara, ali još nismo dobili odgovor i strpljenje nas polako izdaje. Miralem ima pasoš Luksemburga i ponudu da uzme francuski. Ako uskoro ne dobije bh. dr¾avljanstvo, najrealnije je da prihvati francusko. Neæu utjecati na Miralemovu odluku, neka sam odluèi – ka¾e Fahrudin Pjaniæ za Dnevni avaz.
Prije šest mjeseci talentirani vezista je debitirao za prvi tim, a sada veæ ima i punu slobodu u igri. Izvodi sve prekide, a svoj debitantski gol je postigao protiv Marseillea iz penala.

S bosanskim, ka¾e, ima problema, jer je našu dr¾avu napustio kao jednogodišnja beba. Kada je rijeè o nastavku karijere, Miralem nam je otkrio gdje bi volio igrati.

– Ugovorom sam vezan za Metz tri godine, a u buduænosti bih volio obuæi dres madridskog Reala – istaknuo je Miralem u razgovoru za Dnevni avaz.

 I šta èovjek da radi kada proèita ovako nešto? Ma doðe ti da se nisi ni trije
znio, nego samo nastavio rokati. Tako makar neæeš razmišljati o ovakvim nepravdama. Gospodo foteljaši, koliko ste samo vi i vaše kolege izdali pasoša ljudima koji nemaju nikakve veze sa našom zemljom? Pa na primjer, koliko Kineza ima bh. pasoš? Ne, mi nismo ksenofobièni, nego samo navodimo primjer neracionalnog i neefikasnog rada ljudi kojima smo i mi izmeðu ostalog ukazali povjerenje. E pa gospodo draga, ili radite svoj posao ili se zauvijek gubite sa dobro plaæenih funkcija. Znaèi, od vas oèekujemo pozitivnu odluku za izdavanje pasoša Pjaniæu na sljedeèem sastanku Vijeæa ministara. Ne prihvatamo nikakvu opravdanje.

 

Èetvrtak 3.1.2008.godine

ImageFrka-trka oko izbora selektor još uvijek je u punom jeku. Frcaju iskrice sa svih strana. Jedni krive medije, drugi igraèe, treèi politiku, itd. Svakodnevno se dešavaju nekavi razgovori i pregovori sa kandidatima za selektorsku poziciju. Elem, èitavo ovo vrijeme bi trebale sve zvaniène informacije da se dobiju direktno sa web strance nogometnog/fudbalskog saveza BiH www.nfsbih.ba, ali avaj, na ovoj stranici, kao da se ništa pod milim Bogom ne dogaða,  zadnja vijest je od 28.12.2007.godine. Isto tako, još uvijek stoji slika i ime starog selektora Fuada Muzuroviæa, ali ono što nam svima bode oèi jeste  fotografija Ahmeta Pašaliæa gdje se on još uvijek vodi kao direktor svih reprezentacija. SRAMOTA!!! Pa ko a¾urira ovu stranicu? Zaista nevjerovatno da nisu uraðene promjene nakon izglasanih smjena selektora i direktora. Isto tako, u vrijeme kada jedna informacija presti¾e drugu, a u vezi  izbora novog selektora, ova stranica bi trebala da bude oficijelni i ispravan izvor svih takvih informacija.

Javašluk, nemar ili namjerna opstrukcija? Ima tu svega po malo, sve dok im je Slavica Pecikoza glasnogovornik. Uskoro bi i njena slika trebala biti ukinuta. Neka se slika gdje god hoæe, ali ovdje joj definitivno nije mjesto – to su rekli i potpisnici.

 

Petak 4.1.2008.godine

Dosta  raje nam se  obratilo u toku današnjeg dana, a u vezi medijskih konstatacija da je Meho Kodro izabran za selektora. Mi, valjada iz iskustva, skeptièni, i sve nam nekako sumnjivo. Sve ko' iz prikrajka oèekujemo onu glavušu Ahmeta Pašaliæa da izviri iza nekog èoška sa onim svojim ahbabom Iljom Dominkoviæem i da naprave kakvu smicalicu – opet.

Postignut naèelan dogovor s Kodrom

ImageOvu informaciju za Osloboðenje je potvrdio Sulejman Èolakoviæ, prvi potpredsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.Upravo je završen razgovor sa Kodrom i mogu reæi da smo, nakon otvaranja njegove aplikacije i razgovora s njim, u naèelu postigli dogovor. Sada još preostaje da se oèituje i Izvršni odbor N/FS BiH, èija æe sjednica biti odr¾ana u subotu u 12 sati, kazao nam je u telefonskoj izjavi Èolakoviæ, odmah po završetku sastanka. Sastanak sa Kodrom je, saznajemo od drugog èlana Predsjedništva N/FS BiH Ilje Dominkoviæa, prema planu trebao biti odr¾an u Zagrebu ili u Beogradu, buduæi da bivši kapiten reprezentacije BiH, nije znao da li su i koliko su redovne avionske relacije prema našoj prijestolnici. Kada smo kontaktirali Dominkoviæa s namjerom da otkrijemo još neke detalje razgovora sa Kodrom, on je bio prilièno iznenaðen i zateèen. Dogovor je bio da æe me Èolakoviæ obavijestiti, kako bih i ja prisustvovao razgovoru sa Kodrom, ali to se nije desilo. Sada od vas saznajem da je sastanak odr¾an. Mene niko nije obavijestio, rekao nam je Dominkoviæ. Saznali smo da je, osim Sulejmana Èolakoviæa, sastanku sa Kodrom prisustvovao i generalni sekretar N/FS BiH Munib Ušanoviæ, te Hamdija Abdiæ. Detalje o kojima se sa Kodrom razgovaralo, Èolakoviæ nije direktno htio otkrivati, naglasivši kako æe konaènu rijeè o Kodrinoj, ali i prijavama preostala dva kandidata Zlatka Kranjèara i Lothara Mathausa, posljednju rijeè dati Izvršni odbor u subotu, kada bismo trebali konaèno saznati ime nasljednika Fuada Muzuroviæa.

 Sutra bi IO trebao napraviti odluku o imenovanju selekora. Nadamo se da se samo ne desi neka elementarna nepogoda (zemljotres, poplava, meæava) pa da se sve odlo¾i…

 

Subota 5.1.2008.godine

Kodro, Kodro, novi selektor…

Jednoglasnom odlukom svih èlanova Izvršnog odbora N/FS BiH za novog selektora nogometne reprezentacije izabran je Meho Kodro.

ImageKako ovo lijepo zvuèi. A kada se sjetimo vremena kada je BHF zapoèeo kampanju kontra kriminala u Savezu. Tada smo bili gotovo usamljeni i bili smo "trn u oku" kriminalcima.  Tokom èitavog tog perioda opstali smo i ojaèali uprkos raznim podmetanjima, plaæenièkim napadima na BHF u vidu potkupljivanja odreðenih, sada veæ bivših, naših èlanova (sa njima æemo se tek sada obraèunati), zabrana BHF-u da prisustvuje tekmama, naruèenog napada policije na BHF bez ikakvog razloga (sluèaj u Zenici), kvalifikacijska utakmica na Marakani i izdaja svih bh. navijaèa od strane Saveza, itd.

Dokazali smo da  tribina nije jedino mjesto gdje smo jaki. Vrijeme æe pokazati da je u ovim posljednjim dešavanjima  (smjene u Savezu i izbor novog selektra) bila anga¾ovana dobro plaæena mešinerija lobista koji su ¾eljeli zadr¾ati "svoje igraèe" u Savezu. Mi, BHF, smo vlastitim kadrovima dokazali da imamo kapaciteta, znanja i sposobnosti da na ovom frontu, i uz pomoæ ostalih pojedinaca i kolektiva iz BiH, izborimo pobjedu. Naša kampanja i naš rad van tribina neæe stati. Predpostavke za ozdravljanje reprezentativnog fudbala u BiH su napravljene postavljanjem naše legende, Mehe Kodre. Ipak ima još dosta "repova" kojih se trebamo riješti. Biæemo na usluzi Kodri i pratiæemo njegov rad. U njega  vjerujemo i nadamo se da nas neæe razoèarati.

ImageVeliki minus ovoga dana ide na dušu NTV Hayat, taènije emisije  "Veèe Španske lige" u kojoj su ugostili Muniba Ušanoviæa (doduše bio je tu i Èeko, ali to sada nije toliko bitno). Ne mo¾emo da vjerujemo da je u emisiju baš ove TV kuæe doveden "majstor skandala", èovjek koji je nakon Marakane prodao ponos Basanaca i Hecegovaca (ne zna se još uvijek za koliko love), osoba koja je pod tu¾bom za pronevjeru miliona KM iz Saveza, itd (ima toga još puno, puno) . Èak šta više u ovoj emisji Uške je prikazan kao neko ko je zaslu¾an za promjene u Savezu. Na ovaj naèin ste se "posrali po glavi" svima nama kojima je BiH svetinja. Jebo vas Munib!!!

 

Nedjelja 6.1.2008. godine

Euforija oko izbora selektra nije se stišala.

Kodro dogovorio sa Boliæem, èeka se Mariæ

ImageBola æe biti moj najbli¾i saradnik! Najva¾nije da se Bola i ja razumijemo. – naglasio je "Meša" kako mu tepaju njegovi prijatelji. Jasno je da Bola neæe nosati marker majice i redati èunjeve na terenu. Premda selektor zasada ne izlazi sa konkretnim zadu¾enjima i imenima, nazire se Boliæeva uloga. On bi mogao biti ono što je Robert Prosineèki u timu Slavena Biliæa.

 Na ovo bi samo dodali jedna komentar sa BHF Foruma

"Neznam ljudi za Vas, ali se nekako osjeæam  kao ponovo roðen. Nije dolazak Mehe Kodre velik radi njegovih igraèkih kvaliteta, veæ, bar meni, zbog znaèenja i svega neèega sto jedan ovakav èovjek donosi. Evo veèeras je objavljeno da mu je jedan od saradnika Elvir Boliæ i njegova najava da æe u Tokiju igrati najbolji. Pa ljudi moji ovo sanjamo još od one prve utakmice u Zenici sa Albanijom 1996. godine. Od tada nas je vazda nešto jebavalo. Pa zar je moguæe da je i nama konaèno svanulo !!!!"

 Ne znamo da li nam je svanulo jer "…onoga koga su zmije ujedale i guštera se boji…". BHF neæe ništa prepustiti sluèaju, nego æemo pomno pratiti SVE šta se dešava u i oko Saveza i repke.  Dosta puta je ovaj narod bio izvaran.

 
"…vi moratE znat' Da mi nikad neæemo ODUSTAT' ni stat'…"

 ostali clanci