Kodro oèekuje podr¹ku, Dominkoviæ ne odustaje od Kranjèara

ImageIako Meho Kodro oèekuje podršku kompletne nogometne vlade, kakvu u¾iva u navijaèkom puku, meðu sportskim radnicima, odreðene probleme mogao bi praviti Iljo Dominkoviæ. Ni Kodri nije ugodno što predsjednik "zate¾e". Ustvari, problem je zbog predsjednikovog favorita. Dominkoviæ je otvoreno, jasno i glasno priznao da je njegov kandidat Zlatko Kranjèar. Dominkoviæ je ljut i što nije bio na sastanku sa Kodrom u "Hercegovini". Nije bio bolestan, veæ, je navodno, kasno obaviješten o sastanku. Ako je to tako, onda meðu èlanovima Predsjedništva dosta toga ne štima.

Presudan stav Jeliæa

– Šta se predsjednik ima ljutiti. Nismo ni dizali tenzije kada je on sam pregovarao sa Kranjèarem, kao što je logièno da neko drugi pregovara sa Mateusom. Takav je dogovor – ka¾u Sulejman Èolakoviæ i Hamdo Abdiæ.

Tokom juèerašnjeg dana Èolakoviæ i Abdiæ su zbrajali glasove. Za potvrdu bilo kojeg kandidata, a spomenuti dvojac ne krije da je Kodro njihov izbor, potrebno je dvanaest glasova.

– Ako na sjednicu doðu svih èetrnaest èlanova Izvršnog odbora, Kodro æe dobiti podršku svih, moguæe da samo Dominkoviæ bude suzdr¾an – rekao nam je jedan èlan Predsjedništva. No, prema drugim izvorima, i sam Dominkoviæ bi mogao diæi ruku za Kodru. Radi mira u kuæi, ali i zbog autoriteta Zlatana Mije Jeliæa. Navodno, on æe sa Ivanom Periæem i Miroslavom Æoriæem podr¾ati izbor Kodre. Dominkoviæ sigurno neæe sebi dozvoliti luksuz da bude usamljen i kontra autoritativnog Jeliæa. Prema nekim informacijama predsjednik ima "obavezu" javno podr¾avati Kranjèara, dok æe na samoj sjednici prihvatiti rješenje najbolje za buduænost Saveza i reprezentacije.

Puno varijanti

Ipak, kada je NSBiH u pitanju, sve je moguæe, pa i da se izbor prolongira. Naprimjer, ako na sjednici nebi bili svi èlanovi, ili da neko glasa "na svoju" ruku.

– Predsjednik Dominkoviæ danima zagovara izbor selektora po hitnom postupku. I ja se sla¾em da ga trebamo danas (subota)izabrati. Nadam se da neæe biti nikakvih prljavih igara. Ako je Kodro prihvatio sve naše uslove, ako ne tra¾i ništa više što nisu imali ostali selektori, ako njegov izbor podr¾avaju navijaèi i javnost, neznam zašto bi išli u nepotrebnu avanturu sa odgaðanjem i sa kandidatima koji nemaju podršku kakvu ima Kodro – podsjeæa jedan bošnjaèki èlan Izvršnog odbora. Nije nemoguæe da pojedini delegati napuste sjednicu, ako osjete da se "minira" Kodrin izbor. Dakle, još jedan "Dan D" za bh. nogomet, finiš kampanje, koju je Kodro nazvao "utakmicom sa neizvjesnim ishodom, u kojoj æe se pobjednik znati nakon produ¾etaka". Na "Slatkom æošetu" u dvanaest sati je konaèni izbor.

S.S.

Pomoænici

Kodro je praktièki prihvatio sve što Savez mo¾e ponuditi. Logièno je da sam izabere svoje saradnike. Moraju li biti baš svi po nacionalnom kljuèu.? Ne moraju! Da li su èetvorica puno? Apsolutno nisu. Podsjeæanja radi, u Muzoroviæevom timu su bili: Sredojeviæ, Ištuk, Prljaèa, te Ibrakoviæ i Tuliæ kao skauti. Sliškoviæ je imao dvojicu "stranaca" Kuruzoviæa i Glavaša. Nije problem ni što æe stanovati u San Sebastianu. Dakako da je bolje, nego da mu se tri godine plaæa stan u kojem bi boravio dvadesetak dana godišnje.

Sredojeviæ, Tuliæ, Alispahiæ, Ibrakoviæ

Premda niko u Savezu još ne razmišlja o selektorima mlaðih selekcija, na terenu se vodi ¾estoka kampanja. Recimo, Branimir Tuliæ, lobira, èak i kod premijera RS Milorada Dodika, kako bi dobio podršku da baš on vodi mladu selekciju. S druge strane, Borèe Sredojeviæ u¾iva podršku Mila Kovaèeviæa, predsjednika FSRS, Bogdana Èeke i drugih u RS, pa je izvjesnije da æe Sredojeviæ voditi U -21. Kako je za kadete zadu¾en Velimir Stojniæ, ostaje upra¾njeno mjesto u juniorskoj reprezentaciji. Kao najozbiljniji kandidat slovi Kemal Alispahiæ. Jednake aspiracije ima i Abdulah Ibrakoviæ. Nije nemoguæe da se u trku ukljuèi još neko ime. Navodno, juniorska selekcija pripada hrvatskom korpusu.

Oni odluèuju

Evo i sastava nogometne vlade, koja æe odluèivati o novom selektoru: Iljo Dominkoviæ (predsjednik), dopredsjednici: Sulejman Èolakoviæ i Bogdan Èeko. Èlanovi: Hamdo Abdiæ, Mirsad Ibrišimbegoviæ, Mensud Bašiæ, Muhudin Rašèiæ, Fikret Mujkiæ, Zlatan Mijo Jeliæ, Ivan Periæ, Miroslav Æoriæ, ®ivko Marjanac, Slaviša Vujiæ, Ranko Cvijiæ. Peti èlan iz RS još uvijek nije imenovan.

Pušina, Kajtaz, Ištuk…

Izboru Kodre za selektora nada se i Jusuf Pušina, nekadašnji predsjednik NSBiH, koji ga pamti iz vremena zajednièke saradnje, kada je Meho bio kapiten. Podršku svom bivšem saigraèu izrazio je Sejo Kajtaz, legendarno krilo Roðenih, koji je kazao da, "izborom Kodre reprezentacija dobija selektora po mjeri, sportsku i ljudsku marku". I Ivo Ištuk, bivši Muzuroviæev saradnik, izra¾ava zadovoljstvo, ali insistira na realnijim procjenama kada je buduænost dr¾avnog tima u pitanju. Veli, da sve samo od sebe neæe krenuti naprijed, da je va¾an ambijent oko Saveza i reprezentacije. I Husnija Arapoviæ, aktuelni selektor B tima, objeruèke je za Kodru. Rado bi prihvatio poziciju direktora reprezentacije. Inaèe, Kodro æe odluku Izvršnog odbora èekati u Mostaru, u porodiènom okru¾enju. Mehinom ocu Aliji, veæ danima sti¾u èestitke. Kodro je juèer bio u NSBiH, posjetio je Savez, razgovarao sa Munibom Ušanoviæem. Avionske karte za Barcelonu su spremne.

Izvor:San.ba