Individualno smo bolji od Finaca i Litvanaca

ImageRukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine rano jutros otputovala je za švicarski Winterthur, gdje æe u okviru Yellow cupa odigrati tri pripremne utakmice uoèi Cro-Slo cupa, koji æe biti generalka za kvalifikacije za SP 2009. u Hrvatskoj.
Atmosfera je u našem taboru, kako nam je prenio izbornik Halid Demiroviæ, jako dobra, tek ju malo kvari ozljeda Mirsada Terziæa. Na Yellow cupu naši najbolji rukometaši odmjerit æe snage s tri jaka protivnika, Tunisom, Švicarskom i Portugalom – Demiroviæ, dakle, nastavlja kontinuitet jakih provjera.
Jedino s jakim protivnicima mo¾emo sebe na pravi naèin testirati, vidjeti kako stojimo i odr¾ati jak tempo. Na dobrom smo putu, imamo jako dobru atmosferu iako su neki igraèi došli s lakšim ozljedama, zbog èega su pauzirali neko vrijeme”, dao je Demiroviæ prvu ocjenu stanja u bh. timu.

Prcin napredak

S ovim da su neki igraèi pauzirali, automatski se nameæe tema Mirsada Terziæa.
“Ima problema sa skoènim zglobom. S ekipom je, meðutim ne trenira punim intenzitetom, tek pomalo trèkara. Kada æe biti spreman ponovno zapeti punom snagom, sutra, prekosutra, ne znamo. Mogao je i igrati u klubu, ali je dobra stvar što je pauzirao. Bolje saèekati dok se ozljeda u potpunosti ne primiri. Sigurno æe biti spreman do kvalifikacija”, poruèuje prvi strateg naše reprezentacije.
Za one koji smatraju da je Terziæ reprezentacija, Demiroviæ dodatno pojašnjava situaciju:
“Mirsad je odlièan igraè, tu nema dvojbe, ali ako nije spreman, moramo gledati na druga rješenja. Tu je Nikola Prce, koji odlièno igra u Španjolskoj. Kod njega je napredak osjetan, ima bolji šut iz vana, izgubio je na kila¾i, pokretljiviji je… Sad moramo iskoristiti njegov puni potencijal.”
Na poziciji lijevog beka Demiroviæ æe na raspolaganju imati i Faruka Halilbegoviæa, igraèa visoèke Bosne, za kojeg takoðer nije bio škrt s rijeèima hvale.
S Halilbegoviæem imamo dobro pokrivenu tu poziciju”, dodao je.

Respekt za protivnike, ali i visoko samopouzdanje

Predstojeæih šest protivnika, Tunis, Švicarska i Portugala na Yellow cupu, te Slovenija, Hrvatska i Švedska na Cro-Slo cupu, tek su zagrijavanje za "prave" utakmice koje naše najbolje rukometaše oèekuju u pretkvalifikacijama. Protivnici su momèadi koje u svjetskom rukometu sigurno ne va¾e za velesile, no Demiroviæ i te kako ima respekta kako za Finsku, tako iz Litvu.
“Dobili smo kasete i gledali njihove utakmice. Finci igraju brz rukomet, pokušavaju kopirati svoje skandinavske susjede, Dance, Šveðane i Norve¾ane, puno ula¾u u rukomet i igraju dosta turnira”, ka¾e izbornik, te optimistièno dodaje: “Meðutim, mislim da je individualna kvaliteta na našoj strani. ®elimo napraviti pritisak i pobijediti ih u obje utakmice. Dobro je što æe 2. i 5. sijeènja, prije naših utakmica, igrati s Litvom, pa æemo moèi vidjeti u kakvom su stanju i jedni i drugi. Litva ima 15 igraèa iz domaæeg prvenstva i tri 'stranca', iskusnija igraèa koji nastupaju u Italiji, Austriji i Poljskoj. Iznenadili su me izostavivši nekolicinu iskusnijih igraèa koji igraju u Švicarskoj, Francuskoj i drugoj Bundesligi, ali to su uèinili radi pomlaðivanja ekipe. ®ele mlade igraèe zajedno s ovih par iskusnijih baciti u vatru. Smatram da smo kvalitetniji i od njih.”

Namjerno se stavljamo pod pritisak

Nismo mogli a da ne upitamo Demiroviæa za komentar na izjavu Mirsada Terziæa, u kojoj je jedan od naših ponajboljih rukometaša ustvrdio da æe biti katastrofa ne proðe li BiH preko Finske i Litve u doigravanje za SP. “Ne bih htio biti prepotentan, ali mislim da smo bolji od naših protivnika. Naši su momci s razlogom toliko optimistièni. ®ive za rukomet, namjerno se stavljamo pod pritisak i napetost. Jer ¾elimo proæi dalje”.

Dnevni list