Zahvalan sam Muzuroviæu, pri¾eljkujem Pli¹eka za selektora

ImageHasanu Salihamid¾iæu je trebalo pet, šest godina, od "jugend" tima do prvotimca u Hamburgu da bi stekao ime na bundesligaškoj sceni. Ni Sergej Barbarez nije imao lakši put. I "Ser¾injo" se probijao od treæeligaša, preko Hanse Roštok, Borusije, da bi "eksplodirao" i postao prvi strijelac u Bundesligi. Edin D¾eko je na preèac osvojio simpatije navijaèa Wolfsburga, te najavio blistavu karijeru. Iako je odigrao tek jednu "èitavu" utakmicu, D¾eko je postigao èetiri gola u ligi, gdje su odbrambeni igraèi istinske atlete, nabildani "višebojci". D¾eko je za "San" govorio o svojim planovima, o reprezentaciji, ¾eljama, ¾ivotu u Njemaèkoj… Krenuli smo od golova?

Vadi Kloca!

– Koji Vam je najdra¾i od postignuta èetiri gola?

– Trebao bi biti prvi, koji sam dao Kotbusu, ali mi je dra¾i koji sam postigao Hansi. Ušao sam u igru i u 89. minuti i pogodio za pobjedu – ocjenjuje Edin.

Iako ste košarkaške graðe, niti jedan niste postigli glavom. Kako je to moguæe?

– To èudi i ovdašnje navijaèe i struènjake. Šta æe tek biti kada poènem glavom zabijati? Šalim se, moram popraviti igru glavom. I trener mi to savjetuje.

Na kojem stadionu ste odigrali najbolje? Gdje je ambijent najljepši?

– Na svakom njemaèkom stadionu je sjajan ambijent. U Èeškoj sam igrao najviše pred desetak hiljada navijaèa. Dok sam bio u ®elji, igrao sam dva derbija, na Grbavici i na Koševu. Na našim stadionima èuješ šta prièaju navijaèi, pogotovo kada poènu vikati "vadi kloca"! Najbolje sam se osjeæao na "Alians areni" pred 69. 000 gledalaca. Nosio me taj ambijent. Krasna je atmosfera i u Štutgartu, Hamburgu…

Koji Vam je najdra¾i komentar, naslov u njemaèkim novinama o Vama?

– Nisam neka zvijezda da su me pune novine, pa rjeðe zapazim tekstove o sebi. Ipak, preveli su mi izjavu mog trenera Feliksa Magata, koji me usporedio sa Sergejom Barbarezom. To mi je veliki kompliment, buduæi Sergeja izuzetno cijene. On blista i u poznim godinama.

Prièaju li u Wolfsburgu o bivšim bh. reprezentativcima koji su igrali u tom klubu?

– Najviše se prièa o Hrgoviæu, jer je on donedavno bio ovdje. Èuo sam dosta pohvalnih rijeèi za Marka Topiæa i Seju Kapetanoviæa.

Bajer i Barbarez

Za Kotbus ka¾u da je "balkanski klub", kakva je situacija u Vašoj svlaèionici, odakle dolaze sve igraèi?

– Ima nas sa raznih strana. Najmanje je Nijemaca. Kod nas igraju igraèi iz Argentine, Brazila, Portugala, Poljske, Rumunije, Èeške, Bosne, Amerike…

Ko po Vama igra najljepše u Bundesligi?

– Bajer Leverkuzen. Mo¾da sam malo subjektivan zbog Barbareza, ali oni igraju za gol više.

A, ko je najbolji igraè Bundeslige?

 – Frank Riberi me oduševljava. Dribla lakoæom, brz je, ima odlièan osjeæaj za gol.

Iako je Fuad Muzuroviæ zvanièno selektor, u BiH se vodi kampanja za njegovog nasljednika. Spominje se i Vaš bivši trener Jir¾i Plišek. Mo¾ete li usporediti ova dva struènjaka?

– Muzuroviæ i Plišek su dva razlièita trenera. Muzuroviæ je stariji, iskusniji, a Plišek iz mlaðe generacije. Èeh je jako dobar taktièar, ima nos da otkrije igraèa, da snimi igru. Muzuroviæ se prema nama ponašao oèinski. Zahvalan sam mu što me pozivao i dao mi šansu. Ako bude dolazio novi selektor, volio bih da to bude Plišek. On mi je najviše pomogao u karijeri. On i moj menad¾er Irfan Red¾epagiæ. Naravno, zahvalan sam svim trenerima u ®elji, od Odoviæa, Memiæa do Osima, koji su me, manje ili više trenirali – izjavio je za "San" Edin D¾eko.

Uèiteljica Snje¾ana

– Rijetko izlazim. Kuæi odmaram, gledam filmove, èitam svu bosansku štampu na internetu i uèim njemaèki. Nostalgiju lijeèim uz karticu NTV Hayat. U lakšem savladavanju njemaèkog poma¾e mi moja uèiteljica Snje¾ana i njen mu¾ Milan Popoviæ. Najèešæe smo zajedno. Vozim Tuarega, navikao sam na ovdašnje ulice. Donedavno sam u Sarajevu "vozario" tramvajom, trolom, a najviše pješaèio. Eto, sreæa mi se osmjehnula, pa u¾ivam u tretmanu i u igri – ka¾e Edin, koji se prisjetio ratnih godina, kada je sa Hajrom Bojad¾iæem, u "pauzama" izmeðu granatiranja, igrao po sarajevskom betonu, maštajuæi da jednog dana igra utakmicu koju æe prenositi televizija.

Sarajke najbolje

Edina brine Magatova prijetnja ako ovog vikenda ne pobijede. Evo šta je poruèio Feliks?

          Trener je rekao da æe nam pokvariti praznièno veselje i skratiti odmor na samo sedam dana ako ne pobijedimo Borusiju. Nema boljeg motiva za sve nas, jer svi jedva èekaju kraj prvog dijela. Meni je, iskreno, ¾ao što slijedi pauza, jer sam ušao u formu, izborio mjesto u startnoj postavi. Opet radujem se što æu doæi da vidim svoje roditelje, prijatelje, ali i našu raju. Sarajke su najbolje cure, kao i bosanska kuhinja. Još nemam curu, odgovara mi ovakav status – smije se D¾eko.

san