Na pomolu velika kladionièarska afera u Premijer ligi BiH

ImageIGRAÈI LEOTARA NAMJESTILI UTAKMICU protiv Slavije?

Da li je utakmica izmeðu Leotara i Slavije (4:3) namještena? Veb-portali iz Srbije i Hrvatske tvrde da jeste, a vode se velikim brojem sumnjivih uplata upravo na meè u Trebinju. Naime, najviše su se igrale poznato teške kladionièarske igre "iz dvojke u keca" s kvotom 30, "više od 4 gola u prvom poluvremenu", s kvotom 24 i "7 i više golova na utakmici", s kvotom 24.

Visoke kvote                                         

Kako prenosi Tanjug, informacijski sustavi kladionica obavijestili su de¾urne u centrali da se u trebinjskim ekspoziturama kladionica primaju neuobièajeno brojne uplate, kako u singlu tako i na tiketima s nekoliko meèeva. U pitanju su, naravno, bile samo visoke kvote, koje su bile u ponudi za meè Leotar – Slavija.

Analizom snimaka sa uplatnog mjesta mnogih kladionica otkriveno je da su sumnjive tikete u najveæem broju igrali nogometaši Leotara!

Kladionice su analizom uplate uspjele da zakljuèe da æe se utakmica završiti sa više od èetiri gola na poluvremenu, pobjedom domaæina na kraju i da æe na utakmici pasti sedam ili više golova.

Utakmica je, kao što je poznato završena rezultatom 4:3 (poluvrijeme 2:3), što govori da su sve odigrane kombinacije prošle. O toènom ishodu ove utakmice, navodno, nekoliko sati prije poèetka meèa obaviješteni su nadle¾ni disciplinski organi UEFA, NFSBiH i SUP u Trebinju, kao i mediji.

Takoðer, postoje velike indicije kako æe se i na današnjoj utakmici Posušje – Orašje dogoditi vrlo slièna situacija, odnosno da æe na poluvremenu voditi gosti, a susret dobiti domaæin, s obzirom da je najviše uplata bilo upravo na igru "iz dva u jedan" s kvotom 25!? Nakon svega, sumnjamo da æe se neko usuditi odigrati pomenuto, ali u nogometu u BiH oèito je sve moguæe.

A da sve pomenuto nije tek nagaðanje i neprovjerena pr­ièa, potvrdili su nam i iz jedne od najveæih kladionica u BiH.

"Na našu sreæu, na vrijeme smo saznali da je ova utakmica namještena i da æe biti mo¾da neregularnosti pa smo blokirali par Leotar – Sl­avija", kazao nam je naš iz­vor i dodao:

 "Znamo da je u nekim kladionicama uplaæivan veliki novac na tu utakmicu, ali smo se mi na vrijeme osigurali. Blokirali smo i par Posušje – Orašje, za koji takoðer imamo informacije da æe biti namješten."

Komentar smo zatra¾ili i od predsjednika N/FSBiH Ilje Dominkoviæa…

"Ne znam šta reæi. Bio sam na sjednici UEFA komiteta i samo sam vidio rezultate na televiziji. Primjetio sam da su neki od njih èudni. Na utakmici u Trebinju imali smo šest slu¾benih lica i po dobivanju njihovih izvještaja pokrenuæemo odreðene radnje. Ukoliko je zaista policiji zaista prijavljena neregularnost oèekujem da se u istragu ukljuèe i nadle¾ni organi. Ako je prijavljeno Savezu, ukljuèiæemo MUP, a potom æe Takmièarska komisija odluèivati o eventualnim kaznama. Naravno, sve najprije treba dokazati", ka¾e nam Dominkoviæ.

"Buðenje iz mrtvih"

Potvrdu informacije zatra¾ili smo i u CJB Trebinje, zatim de¾urnog tu¾ioca u Trebinju ®arka Miliæa, te u Dr¾avnom tu¾ilaštvu u Sarajevu. Með­utim, niko od pomenutih nam nije mogao potvrditi da li im je prijavljen ovaj sluèaj, a tragom informacije da se na ovaj meè "igralo" i u kladionicama u Srbiji i Crnoj Gori, potra¾ili smo potvrdu i u MUP-u Srbije, ali na ¾alost njihova informativna slu¾ba veæ je bila završila sa radom.

Kontrolor utakmice u Trebinju Salem Proliæ izjavio je da za njega ništa nije bilo sumnjivo u meèu Leotar – Slavija.

"Niko nas nije obavijestio da æe meè mo¾da biti neregularan, a ja ni u jednom trenutku nisam razmišljao o tome da li je utakmica namještena. Gledao sam kako sudije rade svoj posao i nisam obraæao pa¾nju na rezultat", kazao je Proliæ, a slièno nam je potvrdio i delegat susreta Haris Idrizoviæ.

Ipak, ukoliko se doka¾e da su igraèi Leotara zaista uplaæivali velike novce na utakmicu protiv Slavije, odnosno pomenute ishode, u pitanje se dovodi regularnost takmièenja u Premijer ligi, a da je sumnja mo¾da opravdana pokazuje i kretanje rezultata. Naime, Slavije je u Trebinju povela sa 0:3, da bi se potom igraèi Leotara naglo "probudili iz mrtvih" i do kraja prvog dijela postigli dva pogotka, a u nastavku još dva i na kraju slavili sa 4:3.