Grashoppersovo cudo Haris Seferovic donio Svicarskoj naslov svjetskog prvaka

ImageU JEKU velikih uspjeha i dobrih igara seniorske BiH reprezentacije, mladiæ koji vuèe korijene u BiH donio je Švicarskoj naslov svjetskog prvaka u kadetskom uzrastu. Rijeè je o Harisu Seferoviæu, ujedno i najboljem strijelcu prvenstva.

Švicarska je s 1-0 pobijedila domaæina ovog natjecanja Nigeriju, a Seferoviæ je postigao jedini pogodak na utakmici, u 63. minuti, kada je udarcem glavom probio dva obrambena igraèa Nigerije i njihovog vratara. Recimo da je ovo Švicarcima bio prvi finale pod okriljem Meðunarodne nogometne federacije (FIFA) još od Olimpijskih igara 1924. godine u Parizu kada su pora¾eni od Urugvaja 3-0.

Nakon primljenog pogotka Nigerija se potpuno otvorila, te je tra¾ila izjednaèenje, no nije iskoristila nekoliko lijepih prilika ispred Siegrista, no i Švicarska je na drugoj strani mogla poveæati svoje vodstvo i elegantnije doæi do velikog slavlja. Haris Seferoviæ je tako prvenstvo završio kao najbolji strijelac sa pet pogodaka. Taj epitet je ponio zajedno sa Borjom (Španjolska), Emmanuelom (Nigerija) i Gallegosom (Urugvaj). Kao brojni ostali BiH reprezentativci Seferoviæ je odrastao u inozemstvu i oèekuje se da æe biti pozvan u švicarsku reprezentaciju. No bude li NSBiH dovoljno aktivan taj talentirani mladiæ mogao bi predstavljati buduænost BiH reprezentacije.

FIFA U17 Svjetsko prvenstvo, finale:
Nigerija – Švicarska 0-1 (Seferoviæ 63)

Image 

index