Pli¹ek, To¹ak, Matthaus ¾ele voditi bh. reprezentaciju

Image  Nijemac Lothar Matthaus, Èeh Jir¾i Plišek i Velšanin John Tošak, kandidati za selektora bh. selekcije…
Premda kod pojedinaca iz N/FS BiH postoji ogromno zanimanje, pa i ¾elja da bh. reprezentaciju vodi stranac zvuènog imena, spomenute trenere, favorizuju pojedini lobiji i ljudi sa kojima su proteklih godina saraðivali. Naime, Mateusu, igraèkoj legendi Bajerna i "Elfa" nije nepoznat balkanski mentalitet.

Mateus je bio trener Partizana, ¾ena mu je iz Srbije, a godinama je u Bajernu igrao sa Hasanom Salihamid¾iæem. Dok je bio trener u beèkom Rapidu, kod Mateusa je igrao današnji bh. reprezentativac Darko Maletiæ. Mateus je jedno vrijeme bio selektor Maðarske.

Nijemac dovodi sponzore

– Mateus bi bio pun pogodan za našu reprezentaciju. Veliko je ime, a njegov bi dolazak podigao zanimanje inostranih sponzora. Ako ima i gram šanse, ja æu se boriti da doðe tako zvuèno ime – rekao nam je jedan visokopozionirani èelnik Saveza.

Kako se sve èešæe spominje moguænost dolaska stranca, tako je otpoèela kampanja za odreðene kandidate. Svaka grupa, ili lobi ima svog favorita. Navodno, jako dobro kotira Èeh Jir¾i Plišek, koji je na Grbavici "neshvaæen", pa je njegova epizora na Grbavici, trajala nešto du¾e od vo¾nje našim prugama "od Sarajeva do Neuma". Plišekov trenerski uspon, kojeg odlikuju menad¾erske sposobnosti, poèeo je nakon odlaska iz ®elje. Imao je uspješne rezultate u Èeškoj, a kruna je bilo imemovanje za sportskog direktora slavne Sparte. Plišek je otkrio Edina D¾eku, a ovaj trasirao put Avdiji, Merziæu, Ljevakoviæu…Plišek, pored trenerskog iskustva ima sve struène reference. Navodno i podršku nekih èlanova fudbalske vlade.

Ko je Bosancima napunio d¾epove?

D¾on Tošak, treæi je kandidat. Velšanina je i svojevremeno za selektora predlagao Bekim Dino Pašaliæ, ugledni bh. menad¾er sa jakim vezama u španskom, turskom, portugalskom i italijanskom nogometu. Prijateljstvo Pašaliæa i Tošaka, datira još iz vremena kada su zajedno napravili "posao stoljeæa" za Fenerbahèe. Iz Turske je Pašaliæ transferirao Elvira Baljiæa u to vrijeme za rekordnih tridesetak miliona dolara. Bio je to rekordan transfer u Evropi u to vrijeme. Kojeg æe kasnije oboriti Anelka i Zidan. U Madridu su kratko ostali i Baljiæ i Tošak, ali je ostalo prijateljstvo i uspomena na dobro uraðeni posao izmeðu Velšanina i bosanskog menad¾era. Inaèe, Tošak je prijatelj sa Mehom Kodrom, kojem je bio trener u Real Sosiedadu. Nekadašnji centarfov Velsa najbolje relacije ima sa D¾emalom Had¾iabdiæem, bivšom "trojkom" Vele¾a, sa kojim je godinama igrao u Svonsiju. U to vrijeme igrao je u Ante Rajkoviæ.

Iskustvo sa Klementeom

Nije nemoguæe da na scenu "izroni" još neko strano ime. U NSBiH su svjesni da stranci imaju svoju cijenu, ali i èinjenice da Savez godinama premira pobjede nad San Marinom, Maltom, Estonijom, Luksemburgom, Lihtenštajnom, Farskim Ostrvima, a da niti jedan selektor nije osvojio, èak ni treæe mjesto. Oni oprezniji podsjeæaju loša iskustva sa strancima, kao u sluèaju Klementea i Srbije. No, svima je jasno da su Srbiji "podzemlje" vodi glavnu rijeè, zbog èega su iz fudbala otišli velièine poput Dragana D¾ajiæa, Dragana Stojkoviæa, a "nestao" je i Bato Bulatoviæ, dugogodišnji sekretar FSJ. I kod nas su, doduše, sumnjivi tipovi na glavnim pozicijama, ali je njihova "olakšavajuæa" okolnost što su "privatizirali" Savez i reprezentaciju.

Domaæi kandidati

Osim stranaca kao i svaki put kada se biraju selektori, "vrata Saveza širom su otvorena" za Osima, Sušiæa, Halilhod¾iæa, Bajeviæa, Ristiæa, Ba¾dareviæa… Niko od njih neæe doæi dok je sadašnja bulumenta na vlasti. A, ni vladajuæoj garnituri ne odgovara da za selektora doðe neko struèan, iskusan, potkovan znanjem, još pun para i nepotkupljiv. Svoju su kandidaturu za selektora istaklli Ivan Kataliniæ, Husnija Arapoviæ, Šener Bajramoviæ, Vlatko Glavaš… Pitate se; jesmo li dotakli dno? Na¾alost, još ne!

sportcentar.ba