Kvalifikacije za SP 2019: Poraz u Finskoj, Repeša: “Posljednja četvrtina je primjer kako ova ekipa treba igrati”

Košarkaška reprezentacija BiH nije uspješno otvorila drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine jer je poražena rezultatom 85:81 od selekcije Finske.

Naš tim nije dobro krenuo u utakmicu, bez obzira na činjenicu da su Džanan Musa i Jusuf Nurkić bili u kadru selekcije Jasmina Repeše. Finska je bila bolji tim u prvoj četvrtini, koju je okončala sa vodstvom 22:14.

Sjajnom serijom na otvorenju druge četvrtine, Finska je povela sa 31:14 i činilo se da će potpuno deklasirati naš tim. No, naši košarkaši se do poluvremena ipak vraćaju u igru i na odmor se odlazi sa vodstvom Finske od 43:34.

Hladan tuš je uslijedio za naše košarkaše već na otvorenju treće četvrtine, jer je domaćin ponovo brzo stekao dvocifrenu prednost, a naši se košarkaši nisu od toga oporavili tokom cijelog ovog perioda igre, pa se u posljednju četvrtinu ušlo sa vodstvom Finske od 70:49.

Tada je inat proradio u našim igračima, koji su zaigrali drastično bolje nego u ranijoj fazi meča. Domaći su poveli sa 23 razlike, ali njihova prednost se brzo istopila i u sami finiš susreta naš tim je ušao sa samo tri poena zaostatka, a rezultat je bio 81:78 minutu i 13 sekundi do kraja meča.

Minut i četiri sekunde do kraja, Finska odlazi na pet koševa prednosti, a potom bespotrebno gubimo loptu u napadu i Kopponen dovršava posao za Finsku pogotkom za 85:78 samo 47 sekundi do kraja meča.

Naš tim je uspio trojkom Hasandića da se barem malo vrati u meč, ali na kraju nije stigao do preokreta. Meč je okončan sa 85:81 za Finsku. Finsku je do pobjede vodio Sasu Salin sa 27 poena, te po 3 skoka i asistencije.

U našem timu, najbolji je bio Jusuf Nurkić sa 20 poena, 9 skokova i 3 asistencije.

Bh. košarkaš Elmedin Kikanović je nakon utakmice čestitao Fincima na zasluženoj pobjedi, rekavši da se on i njegovi saigrači kasno probudili.

“Čestitke protivniku na pobjedi, mislim da nismo bili dovoljno konstantni tokom 40 minuta, napravili smo previše izgubljenih lopti pogotovo u prvom poluvremenu. Nismo dobro kontrolisali loptu i pustili smo im neke otvorene šuteve iz kontri. Pustili smo im lagane šuteve iako znamo da su dobri u tome. Nismo bili dovoljno agresivni”, rekao je Kikanović i osvrnuo se na posljednju četvrtinu utakmice:

“U posljednjoj četvrtini dali smo sve što smo imali u tom trenutku, zato smo se uspjeli vratiti na kraju, ali smo naravno izgubili dosta energije i na kraju nismo bili dovoljno fokusirani, a oni su pogađali neke teške šuteve te pobijedili. Šta je tu je, ovo nam je lekcija kako trebamo igrati. Za tri dana igramo važnu utakmicu protiv Češke kući i pokušat ćemo pred svojim navijačima dobiti tu utakmicu i ostati u igri za Svjetsko prvenstvo”, zaključio je Kikanović.

Selektor Jasmin Repeša nakon utakmice se osvrnuo na poraz naše selekcije, rekavši da igrači nisu ispoštovali dogovore iz svlačionice.

“Kapiten je već rekao sve, u pripremi za utakmicu dogovorali smo defanzivne tranzicije, defanzivne skokove, bez lakih šuteva za protivnika, jer mnogo njihovih igrača može dobro šutati sa linije za tri poena, i najvažnije, disciplina u ofenzivi bez izgubljenih lopti. Zadovoljan sam samo jednim segmentom igre, a to je kontrola defanzivnih skokova, dok u svim ostalim segmentima nismo bili dovoljno konstantni”, istakao je Repeša.

“Posljednja četvrtina je primjer kako ova ekipa treba igrati, agresivna odbrana, presing na lopti, ne dozovljavati im egzekuciju lakih napada, te rana tranzicija u napadu i biranje jednostavnih akcija. Veoma mi je žao što smo 30 minuta igrali jako loše, ali moram gledati i pozitivne stvari i pohvaliti da se nismo predavali i da smo odlično odigrali završni dio utakmice. Ipak, nismo zaslužili pobjedu jer nismo bili dovoljno konstantni tokom utakmice”, zaključio je bh. selektor.

Pet kola do kraja naša reprezentacija se nalazi na posljednjem mjestu u svojoj grupi sa omjerom od dvije pobjede i pet poraza dok je na trećem mjestu koje vodi na Svjetsko prvenstvo selekcija Finske sa četiri pobjede i tri poraza.

No, ipak, naša reprezentacija jučerašnjim porazom nije izgubila sve šanse za plasman na SP. Naime, budući na pobjedu Finske od četiri razlike, bh. nacionalni tim će morati pobijediti sa većom razlikom pred svojim navijačima kako bi u slučaju istog broja bodova sa Fincima imao bolji međusobni omjer i plasirao se na Mundobasket. Na četvrtom mjestu je reprezentacija Rusije koja kao i Bugarska imaju omjer od po tri pobjede i četiri poraza sa izuzetkom što je naša selekcija već odigrala dvije utakmice sa Rusima u kojima ima lošiji međusobni omjer, pa je stoga jasno da ukoliko želimo na prvenstvo svijeta moramo imati pobjedu više od reprezentacije Rusije. Prvo mjesto dijele reprezentacije Francuske i Češke Republike sa omjerom od šest pobjeda i poraz, pa je jasno da su oni glavni kandidati za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Utakmice naše reprezentacije do kraja kvalifikacija:
16. septembar 2018. BiH-Češka Republika
30. novembar 2018. Bugarska-BiH
3. decembar 2018. BiH-Finska
21. februar 2019. Češka Republika-BiH
24. februar 2019. BiH-Bugarska

Sport1.ba/BHF PRESS