Davis Cup: Japan – BiH 2:0 nakon prvog dana

U drugom meču play-offa za ulazak u Svjetsku grupu Davis Cupa Mirza Bašić je poražen od Yoshihita Nishioke, čime je Japan stekao prednost 2:0 u odnosu na BiH i došao blizu pobjede.

Meč je otvorio Nishioka servisom bez izgubljenog poena, a potom je napravio probleme Bašiću koji je na kraju uspio spasiti tri break lopte i osvojiti servis. U nastavku se igralo gem za gem sve do desetog, kada je Nishioka iskoristio treću break loptu i dobio prvi set 6:4.

Drugi set je također odlučen zahvaljujući jednom breaku koji je Japanac napravio u drugom gemu, bilo je 6:3.

Treći set je počeo uspješnim Bašićevim servisom, uzvratio je Nishioka, a potom napravio break za prednost 2:1. Mirza ekspresno vraća break, ali nažalost gubi svoj servis te prepušta vodstvo Japancu. Nishioka je potom lagano došao do prednosti 4:2, a onda napravio probleme Bašiću koji je uspio spasiti tri break lopte za smanjenje zaostatka.

Ipak, japanski teniser osvaja servis bez izgubljenog poena, a onda pravi break za 6:3 i konačnih 3:0 u setovima.

Meč je nekoliko puta prekidan zbog kiše.

Podsjetimo, ranije jutros je Tomislav Brkić izgubio od Tara Daniela rezultatom 0:3 u setovima, tako da Japanci imaju prednost 2:0 protiv BiH.

Brkić je loše otvorio meč te odmah na početku izgubio servis, a tu prednost je Daniel čuvao i na kraju dobio prvi set 6:4.

Isto se dogodilo i na otvaranju drugog seta, Daniel pravi break za vodstvo, a onda u petom gemu ponovo oduzima servis Brkiću za 4:1. Drugi set je riješio 6:2 u gemovima.

Što se tiče trećeg seta, teniseri su čuvali svoj servis do 11. gema kada Daniel pravi break za 6:5, ali mu Brkić uzvraća za izjednačenje pa se igrao tie-break. Uspješniji je bio Japanac te je nakon iskorištene druge meč lopte (7-3) dobio i treći set, čime je donio vodstvo selekciji Japana.

Pobjednik meča će naredne sezone igrati u Svjetskoj grupi Davis Cupa.

Preostali mečevi:

Subota:

Ben McLahlan/Yasutaka Uchiyama – Mirza Bašić/Tomislav Brkić

Nedjelja:

Taro Daniel – Mirza Bašić

Klix