U-17 (žene): Poljska bolja od BiH u prvoj utakmici elitnog kruga kvalifikacija

Ženska U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Etno selu Stanišići od Poljske sa 0:4 u susretu prvog kola grupe 6 elitnog kruga kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Poljakinje do prednosti dolaze u 9’. Paulina Tomasiak prolazi po lijevoj strani, ulazi u kazneni prostor bh. tima i pogađa mrežu za 0:1.

Još jednu priliku Poljska je imala u 16’ nakon kornera, ali Oliwia Silny nije zahvatila loptu na najbolji način. Dvije minute poslije i bh. reprezentativke su imale priliku nakon kornera nakon što je poljskoj golmanici ispala lopta, ali odbrambene igračice su uspjele da otklone opasnost.

Nisu se ni Alma Krajnić i Sajra Fejzić snašle u 22’ nakon greške odbrane Poljske.

Prednost Poljske je udvostručena u 24. Golmanica Iman Šljivo u kaznenom prostoru pravi prekršaj nad Kingom Kozak i sutkinja je dosudila jedanaesterac koji je u gol pretvorila Adriana Achinska.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu je imala Alexis Legowski, ali je Šljivo odbranila njen pokušaj sa desne strane.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imala je selekcija BiH, ali je šut Sajre Fejzić sa ivice kaznenog prostora odbranila Sara Kierul. Šansu je imala i Kozak na drugoj strani u 65’, a njen pokušaj sa desetak metara odbranila je Šljivo.

Treći gol Poljska postiže u 72’. Tomasiak je prošla po lijevoj strani i odigrala povratnu loptu za Paulinu Filipczak koja pogađa sa deset metara za 3:0.

Konačnih 4:0 postavlja Agnieszka Glinka u 4’ sudijske nadoknade.

Bosna i Hercegovina-Poljska 0:4 (0:2)
Etno selo Stanišići.
Sudija: Jurgita Mačikunyte (Litvanija).
Sudije asistenti: Ieva Ramanauskiene (Litvanija), Veronica Martinelli (Italija).
4. sudija: Valentina Finzi (Italija).

Golovi: 0:1 Tomasiak (9’), 0:2 Achinska (24’ penal), 0:3 Filipczak (72’), 0:4 Glinka (80'+4)

Žuti kartoni: Velagić (BiH), Burszewska (Poljska).

BiH: Iman Šljivo, Frančeska Šimić (60. Selma Hasić), Dušica Lukić, Lara Ganić, Đula Velagić, Sofija Krajšumović (64. Fadila Mujkić), Irma Jusanović, Sajra Fejzić, Elma Husić, Andrea Gavrić, Alma Krajnić (70. Layla Brzović). Selektor: Ilija Lucić.

Poljska: Sara Kierul, Oliwia Silny, Zuzanna Radochońska, Paulina Tomasiak (76. Agnieszka Glinka), Wiktoria Zieniewicz, Kinga Kozak, Paulina Filipczak, Adriana Achcinska, Zofia Buszewska, Klaudia Homa (64. Paulina Oleksiak), Alexis Legowski (70. Wiktoria Kiszkis). Selektor: Nina Patalon.

Po završetku utakmice selektor Ilija Lucić je izjavio: “Čestitam igračicama Poljske na zasluženoj pobjedi. Mi nismo iskoristili naše prilike. Povreda kapitenke Ajle Zukić nas je takođe poremetila. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se što bolje spremimo za sljedeći meč i pokušamo ostvariti bolji rezultat.”

U drugom susretu grupe Austrija i Turska su remizirale 0:0.

Drugo kolo na programu je 22. marta u 15:00 sati kada će se sastati Austrija-BiH (Etno selo Stanišići) i Poljska-Turska (Ugljevik).

N/FS BIH