BiH bolja od Andore u Zenici

Seniorska ragbi reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je u Zenici savladala selekciju Andorre rezultatom 20:17, poluvrijeme 0:10, i tako zabilježila je prvu pobjedu u okviru Europskog ragbi prvenstva 2017/2018 – ‘Grupa 1 Jug’.

Domaći ragbijaši su zbog imperativa pobjede u utakmicu ušli dosta nervozno što se odrazilo na rezultat, jer su gosti preko Raya i Langearda došli u vodstvo od 0:10.

U nastavku meča ulaskom iskusnog inernacionalca Sejada Kadića zaigralo se organizovanije, i zgoditcima Kadića i Suljića nadoknadio se rezultat iz prvog dijela, a zatim nakon poentiranja Subašića i prvo vodstvo domaćina.

Gosti su uspjeli da izjednače rezultat poenima Raya i Jammesa, ali Kadić nije dozvolio iznenađenje i sjajnim kontranapadom efektno je poentirao za konačnih 20:17 za Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina: Bašić Adis, Ajanović Semir, Fetić Mehmed, Kavazović Armin, Suljić Ammar 5, Selimbegović Nermin, Oruč Haris (Cap), Turčinović Senad, Kadić Sejad 10, Subašić Sabahudin 5, Spahić Fadil, Topčić Semir, Glavaš Selmir, Hamzić Adnan, Bišić Mahir, Zadić Haris, Pojskić Edin, Kadrić Muhamed, Kadić Dylan, Smajlović Samed, Begić Haris, Begović Adi i Džamastagić Anel.
Selektor: Ermin Mušinović

Andorra: Gagnidze Galaktion, Comas Bruno, Tosatti Stefano, Alieu Paul, Raya Daniel 10, Ambor Peter, Carmona Antoni, Fite Joan, Causse Sebastien, Jammes Ian, Carrington Daniel, Fajol Benjamin, Fite Roger (Cap), Correas Josep, Taurinya Benjamin, Cunill Lluc, Rubia Francesc, Risco Eric, Macedo Tiago, Quintino Ricardo, Saura Marc, Langeard Julien 7, Canturri Roger.
Selektor: Josep Magallon

Ovo je prvi pobjeda reprezentacije BiH u ovogodišnjem Europskom prvenstvu i zahvaljujući efikasnoj igri na prvenstvenoj tabeli sada su četvrti u grupi ispred Andorre.

Prva u ‘Grupi 1 Jug’ je reprezentacija Malte sa 14 bodova, drugi je Izrael sa 10 bodova, treća Hrvatska sa četiri boda, koliko ima i reprazentacija Bosne i Hercegovine, ali sa više primljenih zgoditaka, a peta je selekcija Andorre.

U preostalim utakmicama do kraja prvenstva, 24.3. igraju Malta – Andora, 28.aprila Hrvatska – Bosna i Hercegovina i 05.maja Andora – Hrvatska.

Dosadašnje odigrane utakmice bh. ragbi reprezentacije u okviru EP ‘Grupa 1 Jug’ – sezona 2017/18:
BiH – Malta 20:52
Izrael – BiH 44:8
BiH – Andora 20:17

FENA/BHF PRESS