Kvalifikacije za EuroBasket 2019 – žene: Poraz od Slovačke u trećem produžetku, Lojo: ”Ostavili smo srce na terenu”

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je večeras poraz od Slovačke u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Naše košarkašice pružile su sjajnu partiju, a na kraju su nakon tri produžetka poražene rezultatom 100:95.

Nakon dvije domaće pobjede u prva tri kola kvalifikacija i poprilično uvjerljivog poraza u Crnoj Gori, izabranice Gorana Loje otišle su u Slovačku po iznenađenje koje bi naš tim dovelo na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Naš tim imao je jako težak zadatak, jer nakon naše pobjede nad Slovačkom na otvorenju kvalifikacija, Slovakinje su se sabrale, a prije nekoliko dana su u teškoj utakmici na gostujućem parketu savladale Crnu Goru, čime su potvrdile da definitivno imaju kvalitet.

Reprezentacija BiH stoga je danas morala odigrati dobar meč, a morala je prije svega igrati kvalitetnu odbranu, jer su Slovakinje ekipa koja će zbog svog ofanzivnog kvaliteta svima napraviti probleme ako nisu na maksimumu požrtvovanosti.

Već od početka susreta bilo je vidljivo da naš tim ima čime zaprijetiti Slovakinjama, a maksimalna požrtvovanost i izostanak straha kod naših košarkašica iznenadili su domaću ekipu, pa je naš tim tvrd prvi dio susreta dobio rezultatom 17:16. Slovačka ni u drugoj četvrtini nije uspjela da parira našem timu, koji je otišao čak do vodstva od osam razlike, ali na kraju je ipak na poluvrijeme prenio samo tri poena prednosti, rezultatom 38:35.

Slovakinje svoj najbolji period utakmice igraju u trećoj četvrtini, ali i kroz njen najveći dio naš tim je imao vodstvo i igrao je vrhunsku odbranu, da bi pokleknuo tek u samom finišu, pa je domaća selekcija prenijela u posljednju četvrtinu prednost rezultatom 52:51. Naša reprezentacija je tek onda zaigrala svoju najbolju košarku, napravila je sjajnu seriju i povela sa 62:54, a nedugo potom i sa 65:58, a Slovakinjama je vremena nestajalo i činilo se da je samo pitanje momenta kada ćemo i konačno prelomiti domaću selekciju. A onda je šokantan povratak Slovakinja u meč, te vodstvo od 70:67 u posljednjoj minuti.

No, ni tu nije bio kraj velikim uzbuđenjima. Naše košarkašice su sjajno odigrale odbranu, poentirale, a potom poslije još jedne dobre reakcije u odbrani doslovno sekundu do kraja dobile šansu da slave. Bilo je 70:69 za Slovačku, a dva slobodna bacanja imala je Marica Gajić. Promašila je prvo, ali je pogodila drugo, pa je drama nastavljena i u produžecima.

Nakon što je pri isteku prve minute produžetaka Marica Gajić pogodila trojku za vodstvo našeg tima rezultatom 73:70, krenula je nova drama u ovom susretu, koju je naš tim uspješno rješavao. Uglavnom su naše košarkašice vodile sa po jednim poenom razlike, a Slovačka nikako nije uspijevala ni da dođe do poravnanja. Ipak, nešto manje od minutu do kraja produžetka, pri rezultatu od 79:78, našem timu je isteklo vrijeme za napad, pa je Slovačka imala šansu da dođe do vodstva.

Slovakinje su to i učinile, a Milica Deura je pritom napravila faul, pa je Slovačka povela sa 81:79, 37 sekundi do kraja produžetka. Ipak, naš tim je opet uspio da se vrati u meč, a ovaj put je Marica Gajić izborila drugi produžetak sa dva pogotka sa linije za slobodna bacanja. Nakon što su oba tima imala periode u kojim su vodila, 35 sekundi do kraja drugog produžetka Slovačka je imala napad, a rezultat je bio 86:86. Slovakinje su dobile faul u samoj završnici napada, a 13 sekundi do kraja produžetka, Felixova je išla na liniju za slobodna bacanja. Pogodila je oba slobodna bacanja, za vodstvo domaćeg tima rezultatom 88:86.

Ipak, naš se tim još jednom fascinantno vratio, pa se otišlo i u maratonski treći produžetak. Iako su naše košarkašice povele rezultatom 90:88 u trećem produžetku, falilo je koncentracije za ozbiljniji rezultat, pa smo nakon promašaja Vrančić za tri poena u kratkom periodu ”dobili” dvije trice Slovakinja za nedostižnih 94:90.  Naš tim je uporno pokušavao da se vrati u meč do kraja, ali to izabranicama Gorana Loje nije pošlo za rukom, pa je susret okončan trijumfom Slovačke rezultatom 100:95.

Najefikasnija u redovima BiH bila je Marica Gajić sa sjajnih 39 poena i 19 skokova. Milica Deura je zabilježila 23 poena, 4 skoka i 6 asistencija.

Po završetku susreta selektor bh. košarkašica Goran Lojo, rekao je da svojim izabranicama nema šta prigovoriti.

– Šta reći nego da smo svi zajedno kao tim ostavili srce na terenu i pokazali kako se igra za svoju državu. Sa ovakvom igrom, siguran sam da na domaćem terenu možemo poraziti svakog protivnika.

U komentaru utakmice selektor bh. košarkaške reprezentacije rekao je da i pored poraza i dalje imamo prednost.

– Ako se nakon ovakvog poraza može nesto reći, bitno je da smo izgubili manje od dvanaest poena razlike. To je bila naša prednost nakon utakmice u Sarajevu. Trebamo dobiti dvije posljednje utakmice, ostvariti dvije pobjede i u konačnici se plasirati na EP. Mislim da je ova ekipa to zaslužila.

Lojo nije htio komentarisati suđenje na ovom duelu.

– Način na koji smo izgubili na kraju, ne bih komentarisao, svi ste imali priliku pogledati susret, rekao je na kraju razgovora bh. selektor.

Sport1.ba/BHF PRESS