ZOI 2018: Muzaferija 44. mjesto u veleslalomu, Karišik-Košarac 65. mjesto u skijaškom trčanju na 10 kilometara slobodnim stilom

Rano jutros po našem vremenu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu održana je trka veleslaloma, a mlada bh. skijašica Elvedina Muzaferija (18) zauzela je 44. mjesto.

Mikaela Šifrin iz SAD osvojila je zlatnu medalju u vremenu 2:20.02, dok je skijašica iz Visokog trku završila sa 14.88 sekundi zaostatka. Srebro je pripalo Norvežanki Ragnhild Movinkel, a brozna Federiki Brinjone iz Italije.

Veliki problem Muzaferiji stvarali su problemi u leđima. Naime, povreda koju je doživjela u decembru se “aktivirala”, pa su bolovi jedan od razloga nešto slabijeg plasmana.

“Završila sam 44, ali moglo je bolje. Ipak, problem je u tome što sam krajem decembra imala povredu leđa, i to se malo bilo smirilo. Ali, sada se bol opet vraća. Staza je bila zaista jako zahtjevna i duga. Ali ja sam dala maksimum od sebe što sam mogla u tom trenutku”, kaže Muzaferija u javljanju za MONDO iz Pjongčanga.

Slalom trka, koja je trebalo da bude održana juče, na programu je sutra. Bh. takmičarka nada se da bolovi neće mnogo uticati na naredni nastup.

“U slalom trci nadam se boljem rezultatu od današnjeg, ali zaista ne kogu nista prognozirati”, poručila je.

Do kraja ZOI ona će još voziti super-veleslalom (Super-G) 17. februara, spust 21. i kombinaciju dva dana kasnije.

Tanja Karišik-Košarac, bh. olimpijka s Pala, trku na 10 kilometara slobodnim stilom u skijaškom trčanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu završila je na 65. mjestu, što je njen najbolji rezultat u karijeri kada su upitanju ZOI.

Tanja Karišik-Košarac

Prethodno je 2010. u Vankuveru bila 71, da bi četiri godine kasnije u Sočiju zauzela 70. mjesto.

“Mogu reći da sam sam zadovoljna trkom. Staza je bila izuzetno zahtjevna, sa puno uspona, ali ipak idealno uređena. Danas nas je poslužilo i vrijeme, nije bilo puno hladno i što je najbitnije nije bilo previše vjetra”, kaže za MONDO 26-godišnja Paljanka.

Imala je problema sa upalom sinusa, zbog čega nije mogla da trenira punim kapacitetom, što se odrazilo i na samu trku.

“Dobila sam upalu sinusa kad smo došli ovdje, dva dana sam bila pod temperaturom, što je uticalo i na sam tok treninga i trku. S obzirom na sve to, ja sam dala svoj maksimum i otrčala najbolje što mogu. Mnogi treneri sa Balkana su mi prišli da mi čestitaju, što znači da je trka bila dobra”, zadovoljna je bh. takmičarka.

Skijašica rođena 1991. godine, inače članica paljanske Romanije, trku na 10 kilometara odvezla je u vremenu 29:24.3, što je za 4:23.8 sekunde bio slabiji rezultat od prvoplasirane Ragnhild Haga iz Norveške. Šarlot Kala iz Švedske osvojila je srebro, a bronzu Marit Bjergen, još jedna skijašica iz Norveške.

U odnosu na nastup 2010. godine, popravila je vrijeme za više od dvije sekunde.

Rezultati 
Pjongčang 2018 (65) – 29:24.3, slobodno
Soči 2014 (70) – 41:34.6, klasično
Vankuver 2010 (71) – 31:30.4, slobodno

mondo.ba