Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Pobjeda nad Estonijom u Skenderiji, Šuman: “Dozvolili smo Estoniji da nam priđe na četiri gola, ali sve u svemu dva boda su dva boda”

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Estoniju sa 31:24 u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj.

Izabranici selektora Bilala Šumana imali su odlično prvo poluvrijeme. Kombinovao je selektor, a iako Estonija nije mjerilo da se ocjenjuju naše mogućnosti, bh. tim igrao je odlično u odbrani, nošen fantastičnim Benjaminom Burićem.

Funkcionisale su i odbrane 6:0 i 5:1, u kojoj je prednji igrač bio Predragović. U drugom dijelu bili smo nešto slabiji, nego u prvom, ali rezultat i pobjeda nisu dolazili u pitanje, iako su Estonci u nekoliko navrata ozbiljno zaprijetili.

Naš tim mnogo bolje je otvorio meč, te je poveo sa 3:0, a Estonci su na svoj prvi pogodak čekali do 7. minute. Burić je odlično krenuo na golu, kompletna odbrana ga je pratila, a Vranješ i Predragović u napadu su bili sigurni. Sillaste i Patrail su svojim golovima uspjeli da vrate goste u meč i u egalu su bili do 13. minute. Tada je bilo 6:5, a naš tim serijom od 5:1 odlazi na 11:6 u 20. minuti.

Bh. rukometaši u potpunosti su držali konce igre u svojim rukama, te je prednost narasla i na sedam golova razlike u 24. minuti, kada smo poveli sa 15:8. Nakon četiri minute bez gola Estonci smanjuju na 15:9, preko Jaanime, ali Predragović svojim trećim golom vraća plus sedam (16:9). Do kraj prvog dijela naš tim je dodatno povećao prednost, a na odmor smo otišli sa ugodnih plus osam (18:10).

Početkom drugog dijela poveli smo i sa devet razlike (21:12), ali je onda uslijedila (ne)očekivana crna rupa u našoj igri. Estonci su malo pomalo smanjivali prednost, a naš tim u pojedinim momentima, što se vidjelo, stizao je umor. U 47. minuti Estonija je došla na četiri gola zaostatka (24:20 za BiH), da bi Marko Panić sa svoja dva gola u 50. i 51. minuti, te Vranješ sa jednim odvode naš tim na 28:21.

Do kraja meča naš tim uspio je sačuvati rezultat, te doći do pobjede, s kojom ide na revanš Estoncima u subotu. BiH je do pobjede je predvodio Benjamin Burić, koji je sakupio 15 odbrana, a od toga i jedan sedmerac. Vladimir Vranješ postigao je osam, a Marko Panić dodao je sedam golova za bh. tim, a Nikola Prce dodao je pet. U redovima Estonije kapiten Martin Johasson postigao je pet golova.

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman bio je zadovoljan nakon utakmice s Estonijom.

”Prije svega hvala vama, ne samo za večeras već za ovo sve vrijeme kako nas pratite i podržavate. Drago nam je što smo osvojili dva boda, jedno poluvrijeme je završeno, u subotu je drugo”, rekao je na početku izlaganja selektor bh. reprezentacije Bilal Šuman.

Šuman je bio zadovoljan odbranom u prvom dijkelu utakmice.

”Prvo poluvrijeme fantastična odbrana, bilo je mnogo dobrih stvari. Drugo poluvrijeme, mnogo stvari moramo popraviti. Činjenica je jedna, kada izađemo iz ovog koncepta, mislim da imamo fantastične igrače u odbrani, da možemo imati dobre kontranapade, imamo dosta problema.”

“Dozvolili smo Estoniji da nam priđe na četiri gola, ali sve u svemu dva boda su dva boda. Nismo nikako mogli osvojiti tri boda, zadovoljni smo s ovim, ne gledamo pobjedi u zube. Svaka nam je pobjeda važna. Očekuje nas druga utakmica u Estoniji, biće mnogo teže nego dana, sigurno će i oni se bolje pripremiti. Pokazali su da imaju fantastične individualce, neće biti lako, ali okrećemo se sebi i gledamo šta treba da radimo i na koji način ćemo da igramo. Sve je veoma važno da dostignemo nivo da pričamo o velikim takmičenjima.”

Selektor je istakao i da smo kvalitetnija reprezentacija od Estonije.

”Predragović je odradio dobar posao. Bilo je nekoliko nesporazuma međutim Terzić je pokazao kvalitet koji posjeduje i pokazao zašto igra finale Lige šampiona naročito u prvom dijelu. Mislim da smo odradili odličan posao, mogu biti prezadovoljan tom odbranom, moglo je biti mnogo bolje međutim tako to ide, mislim da je rukomet igra koja postaje jako brza. Ponekad imamo dva-tri napada u jednoj minuti, pa kada dođemo do situacije da se prednost od šest-sedam golova može brzo istopiti. Kvalitetnija smo reprezentacija od Estonije, to moramo pokazati u subotu da bi ovaj ciklus završili na pravi način i da se okrenemo pripremama krajem decembra. Imaćemo 14 dana do selekcije Švicarske, imaćemo par kontrolnih utakmica, tako da je to taj plan i cilj šta mi želimo.”

”Zadovoljan sam Karačićem i Perićem. Karačić je odigrao fantastično u prvom dijelu. Perić je naš džoker koji može uraditi ekstraordinarne stvari, mogu biti zadovoljan sa njima, mogu biti zadovoljan sa svima. Nikola Prce je igrao odbranu i napad, trošili smo se. Panić je igrao fantastičnu odbranu, tu je bio i Dejan Malinović. Mislim da je to bilo okej.”

“Devetnaest igrača putuje, to je ova ekipa danas plus Adnan Harmandić, Igor Mandić i Faruk Halilbegović. Putujemo sutra ujutro, imamo jedan trening u četvrtak i u petak, a u subotu je utakmica. U nedjelju se vraćamo u Sarajevo.”

“Mislim da Prce nije bio previše danas u igri. Možad se dobro spremio ovog ljeta, pa izgleda dosta spremnije u oba pravca. Odradio je fantastičan posao i u odbrani i u napadu. Marin Vegar je imao problema sa povredama tako da je Nikola Prce dobio veliku minutažu.”

“Prvo poluvrijeme je idealno, fali mi samo drugo poluvrijeme. To bi sve onda izgledalo idealno. Burić je odradio fantastičan posao. Mislim da je pokazao zašto će braniti za Flensburg”, zaključio je Šuman.

Sport1.ba