Pretkvalifikacije za SP 2019: Poraz od Švedske u Zenici

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena od selekcije Švedske u Zenici rezultatom 88:72 u okviru pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Naš tim je jako dobro ušao u susret i već u četvrtoj minuti smo imali prednost od sedam poena. Bilo je 12:5, ali je Švedska do kraja prvog perioda igre konsolidovala svoje redove i trojkom Pahlmblada izjednačila na 23:23.

Šveđani su došli u prednost tokom drugog perioda igre i dobro su je kontrolisali, a na odmor su otišli sa osam poena prednosti, bilo je 44:36.

Treću četvrtinu smo otvorili poenima Renfroea, ali je Švedska brzo uzvratila i u 22. minuti došla na dvocifrenu prednost, 49:39. Nismo se uspjeli približiti Švedskoj koja je dvije minute pred kraj treće četvrtine došla do 12 poena prednosti, 60:48. Tek smo u samom finišu treće četvrtine uspjeli smanjiti prednost Švedske na jednocifrenu, bilo je 64:55.

Blaga nada koja je tinjala na početku posljednje četvrtine ugašena je za samo dvije i po minute brzom serijom Šveđana, koji su došli do vodstva rezultatom 70:56. Nervoza je u tim momentima bila ogroman problem za naš tim, a naročito se to istaklo kada je nakon time outa za naš tim trojku pogodio Renfroe, ali poeni nisu priznati zbog ranijeg faula u napadu Sejfića. Vujošević je oštro protestovao i dobio je tehničku grešku, a do kraja meča se situacija nije bitno promijenila u našu korist.

Meč je okončan rezultatom 88:71 u korist Švedske.

Najefikasniji u našim redovima bio je Džanan Musa sa 12 poena, a dvocifreni su bili i Obrad Tomić i Adin Vrabac sa 11 odnosno 10 poena.  Kod Švedske, Massamba je ubacio 20 poena.

Nakon četiri kola kvalifikacija, naš tim ima po dvije pobjede i dva poraza i nalazi se u dosta teškoj poziciji po pitanju plasmana u nastavak takmičenja. Armenija nakon četiri kola ima tri pobjede, Švedska i Bosna i Hercegovina po dvije, a Slovačka ima samo jednu pobjedu. Ipak, naš tim do kraja kvalifikacija igra sve utakmice na gostujućem parketu.

Prva je na rasporedu već u srijedu (16.08.) u Bratislavi protiv Slovačke sa početkom u 18 sati.

Sport1.ba/BHF PRESS