Boris Džidić: ”Velika mi je čast biti selektor ovim momcima”

U hotelu “Holiday” danas je održana press konferencija povodom početka priprema muške juniorske reprezentacije za Europsko prvenstvo u Slovačkoj.

Tom prilikom zvanično je potpisan ugovor između KS BiH i kompanije Telemach, koja je generalni sponzor muške U18 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji za medije ispred naše reprezentacije govorili su selektor Boris Džidić i reprezentativac Emir Čerkezović, koji se na početku zahvalio kompaniji Telemach, koja je mladim bh. reprezentativcima omogućila odlazak na Eurobasket.

– Radimo već pet dana i moramo biti zadovoljni do sada urađenim. Ima dosta rovitih momaka i Stručni štab se zaista trudi da nas sve osposobi i rehabilituje, kako bismo do EP svi bili potpuno zdravi i spremni za ono što nas tamo očekuje. Prerano je govoriti o očekivanjima u Slovačkoj, tek smo na početku. Ubrzo odlazimo u Sloveniju gdje ćemo odigrati dvije utakmice protiv selekcije domaćina. Nakon toga će neke stvari biti jasnije, ali ja vjerujem u svoj tim i siguran sam da nećemo razočarati – rekao je Čerkezović.

Selektor muške U18 reprezentacije Boris Džidić istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što će voditi momke na Europskom prvenstvu u Slovačkoj.

– U samom startu susreli smo se sa nizom problema kada je u pitanju igrački kadar, ali šta je tu je. Trebamo biti ponosni što smo u prilici da seniorskoj reprezentaciji damo dva momka koja će nastupati za najjaču nacionalnu selekciju. Kao što je poznato, Džanan Musa i Njegoš Sikiraš će, u dogovoru sa selektorom A reprezentacije Duškom Vujoševićem, trenirati sa seniorima. Imali smo i dosta problema sa povredama. Urednu medicinsku dokumentaciju u KS BiH uputili su Lazar Mutić i Aljoša Janković, dok je Srđan Kočić juče bio na pregledu u Sarajevu i određeno mu je mirovanje tri do četiri sedmice. Time smo njega praktično izgubili za Europsko prvenstvo. Sani Čampara ima objektivnih privatnih problema i njegov konačan status znaće se u narednih dan, dva. Bez obzira na sve, Bosna i Hercegovina ima potencijala i kvaliteta i ja sam siguran da će svi momci koji budu putovali na Eurobasket dati sve od sebe i da ćemo našu zemlju u Slovačkoj prestaviti na najbolji način – rekao je Džidić.

Juniori će u Sarajevu boraviti do četvrtka, kada odlaze u Sloveniju, gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice sa selekcijom domaćinu. Po povratku iz Slovenije, mladi bh. reprezentativci se sele u Mostar, gdje će odraditi drugi dio priprema i odigrati dva trening meča protiv reprezentacije Crne Gore.

KS BIH