U-17: Remi sa Slovenijom u prvoj utakmici Elitnog kruga kvalifikacija

U-17 reprezentacija BiH odigrala je danas u Etno selu Stanišići neriješeno 0:0 sa Slovenijom u utakmici prvog kola turnira elitne runde kvalifikacija za EP.

Nakon početnog ispitivanja snaga, prva prilika je viđena u 17’ kada je reprezentativac Slovenije Trontelj glavom iz povoljne pozicije šutirao pored gola.

Nakon duela defanzivca bh. tima Kurbegovića sa Zecom arbitar Fresnic je dosudio kazneni udarac za Sloveniju. Penal je izveo Jakupovič, ali je Jasmin Kršić zaustavio njegov udarac.

Bh. tim je prvi put zaprijetio u 31’ kada je lopta nakon Gazibegovićevog šuta sa distance otišla pored gola. Isti igrač je i dvije minute poslije pokušao da iznenadi golmana Slovenije Mrežara koji je ipak bio priseban i blokirao je taj pokušaj.

U finišu prvog poluvremena odličnu priliku je imao i Imamović, ali je iskosa sa lijeve strane šutirao preko gola.

Slovenija je izvela dobru akciju u 47’, a šut Jakupoviča sa desetak metara je zaustavio Kršić.

Nakon jednog prekida u 57’ kapiten bh tima Rijad Sadiku je bio najviši u skoku, ali je glavom loptu poslao pored slovenskog gola. Mogao je u 68’ i Omerović do gola, no Mrežnar je ponovo bio na visini zadatka.

U 72’ Urbančič je izašao sam na gol bh. tima, a njegov šut sa pet metara je zaustavio Kršić. Uzvrato je tim BiH dvije minute poslije, ali se iz slične pozicije nije snašao Imamović i ostalo je 0:0.

Slovenija-Bosna i Hercegovine 0:0
Etno selo Stanišići
Sudija: Horatiu Fesnic (Rumunija).
Sudije asistenti: Alexandru Cerei (Rumunija), Alexandr Pavlov (Kazahstan).
4. sudija: Furkat Atazhanov (Kazahtan).

Žuti kartoni: Santrač, Jakupoić, Šikanjić (BiH), Kurtovič, Mittendorfer (Slovenija).

Slovenija: Anej Mrežar, Žan Trontelj, Žan Kolmanič, Maj Mittendofer, David Zec, Almin Kurtovič (48. Aljoša Matko), Maj Rorič (56. Jošt Urbančič), Nik Prelec, Adam Jakupovič, Egzon Kryeziu, Tamar Svetlin. Selektor: Agron Šalja.

Bosna i Hercegovina: Jasmin Kršić, Dobrica Tegeltija, Dino Samuel Kurbegović, Rijad Sadiku, Jusuf Gazibegović, Stefan Santrač, Đani Salčin, Milan Šikanjić (63. Elvis Mehanović), Armin Imamović, Domagoj Marušić, Milan Savić (54. Eldin Omerović).Selektor: Sakib Malkočević.

U drugom susretu grupe Engleska je pobijedila Češku republiku sa 5:3.

Nakon današnjeg remija sa Slovenijom, selektor U-17 reprezentacije BiH Sakib Malkočević nije bio zadovoljan igrom bh. kadeta:

“Vrlo teška utakmica u koju smo loše ušli. Slovenci su nametnuli svoj ritam. Bili su brzi i okretni. Nama mnogo toga nije polzilo za rukom. Napravili smo dosta grešaka i taktičkih i tehničkih. Sreća pa je Kršić odbranio penal. Drugo poluvrijeme smo igrali nešto bolje, stvorili nekoliko prilika. Na kraju moramo biti zadovoljni neriješenim rezultatom. Opravdano smo se pribojavali Slovenije. Nemamo puno vremena i okrećemo se sljedećoj utakmici.”

Najavio je selektor i naredni meč:

“Neki igrači su se potrošili, a neki nisu ispunili očekivanja, te možemo očekivati i promjene protiv Češke. Taj će meč mnogo toga odlučiti, a nama odgovara samo pobjeda. Imamo još šansi za jedno od prva dva mjesta i borićemo se do kraja.”

Utakmica Bosna i Hercegovina-Češka Republika biće odigrana 25. marta u 15:45 sati u Etno selu Stanišići.

N/FS BIH