Na Ilidži trenirali mladi i perspektivni rukometaši BiH

Pod vodstvom selektora Zdenka Grbavaca i Nebojše Golića proteklog vikenda u dvorani KSC Ilidža okupilo se 60 mladih rukometaša, kandidata za U16 i U18 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Selektori su s perspektivnim rukometašima obavili po dva treniga, a cilj okupljanja bilo je njihovo evidentiranje kao i testiranje psihofizičkih i motoričkih sposobnosti, u sklopu novog projekta i promjena u radu s omladinskim selekcijima, koje su incirali Rukometni savez BiH i novi selektor seniorske reprezentacije BiH Bilal Šuman.

Po njegovim riječima, ovaj projekt ima za cilj da podigne rukomet u BiH na viši nivo, te da se “želi stvoriti sistem i baza podataka uz pomoć kojih bi se lako pratio razvoj mladih igrača, potencijalnih reprezentativaca BiH”.

”Želimo imati potpunu sliku o svakom igraču, a sve to želimo imati u bazi podataka koja bi rasla svake godine. Omladinske selekcije će raditi istim sistemom kao i seniorski tim, a okupljanja selekcija će se održavati šest puta godišnje. Moramo se posvetiti stvaranju igrača, budućih reprezentativaca, jer smjene generacija u sportu su neizbježne” – kazao je Šuman.

Naredno okupljanje mladih rukometaša BiH planirano je još jednom ove godine u sklopu priprema za nastupe u kvalifikacijama za evropska prvenstva.

RS BIH