U-19 (žene): Drugi poraz na kvalifikacionom turniru u BiH, Švedska bolja od BiH

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Etno selu Stanišići od Švedske sa 1:5 u susretu drugog kola grupe 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Prvu priliku na susretu imale su Šveđanke u 7’ iz jedanaesterca, ali je Simonsson pogodila prečku.

Mejrema Medić je u 21’ oduzela loptu odbrambenim igračicama Švedske, krenula sama ka protivničkom golu i pogodila za prednost našeg tima.

Deset minuta poslije rezultat je izjednačen, a gol je postigla Therese Simonsson. Do kraja prvog poluvremena Švedska je imala još dvije prilike, ali rezultat se nije mijenjao.

Strombland je u 56’ prošla po desnoj strani, odigrala povratnu loptu na koju je natrčala Lilja i sa oko 15 metara pogodila za 2:1.

Švedska je u 65’ imala prednost od 3:1. Nakon jednog kornera prvi pokušaj vezne igračice Westin je izblokiran, ali je iz drugog uspjela da pošalje loptu iza leđa Jelene Gvozderac.

Na 4:1 povisila je Ebba Hed u 81’ nakon asistencije Westin, a konačan rezultat je postavila Lilja u trećoj minuti sudijske nadoknade.

Švedska-Bosna i Hercegovina 5:1 (1:1)
Stadion: Etno selo Stanišići.
Sudija: Sarah Garratt (Engleska).
Sudije asistenti: Abigail Marriott (Engleka), Malca Tzivia (Izrael).
4. sudija: Shkuri Rachel (Izrael).

Golovi: 0:1 Medić (21’), 1:1 Simonsson (31’), 2:1 Lilja (56’), 3:1 Westin (66’), 4:1 Hed (82’), 5:1 Lilja (90'+3).

Švedska: Moa Ohman, Selina Henriksson (81. Lovisa Lennartsson), Edina Fileković, Amanda Nilden, Nellie Lilja, Ida Stromblad, Therese Simonsson (65. Marika Bergman-Lundin), Evelina Finndell, Matilda Plan (46. Emma Westin), Freja Olofsson, Ebba Hed. Selektor: Par Lagerstrom.

BiH: Jelena Gvozderac, Albina Butković, Ana Bojanić, Marija Radoš, Anđela Kodžo (46. Andrea Crnobrnja), Aldina Škahić (59. Mia Kuljanin), Vildana Hodžić, Branka Bagarić (72. Anja Limanović), Lamija Rovčanin, Mejrema Medić, Ajla Pašalić. Selektor: Nikola Nikić.

Nakon susreta selektor Nikola Nikić je izjavio: „Prvo poluvrijeme smo odigrali odlično, ali Švedska je kvalitetnija i fizički spremnija ekipa, te je do kraja susreta uspjela ubjedljivo da nas pobijedi. Ostaje nam još utakmica sa Gruzijom i nadamo se da ćemo ostvariti pobjedu u tom meču.“

Portugal je u drugom susretu grupe sa 2:0 pobijedio selekciju Gruzije i tako, uz Švedsku, već je obezbijedio plasman u Elitni krug kvalifikacija.

Posljednje kolo biće odigrano u nedjelju, 23. oktobra u 14.00, a sastaće se BiH-Gruzija (Gradski stadion Bijeljina) i Švedska-Portugal (Etno selo Stnišići).

N/FS BIH