Minimalan poraz seniorki od Ukrajine u prijateljskom susretu u Zenici

Prijateljski susret ženskih seniorkih selekcija između BiH i Ukrajine odigran je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici. 

Iako je bh tim stvorio više prilika, Ukrajinke su pobijedile sa 0:1 golom Olhe Ovdiychuk u 58’. Prvu priliku imao je naš tim u 9’ kada se Milena Nikolić oslobodila svojih čuvarki, šutirala sa oko 20 metara, a lopta je otišla pored gola. Dobar pokušaj glavom imala je Alisa Spahić u 16’ nakon centaršuta Milene Nikolić, ali nije bila precizna.

Odličnu akciju bh tim izveo je u 19’, ali je šut Amele Kršo otišao preko gola.

Nikolić je u 30’ imala još jednu priliku. Nakon slobodnog udarca i gužve u kaznenom prostoru lopta se odbila do naše ofanzivne igračice koja je pokušala sa peterca, ali je Zvarych na golu Ukrajine pravovremeno reagovala i izblokirala njen udarac.

I u drugom periodu igre prva je protivničkom golu zaprijetila Nikolić. Nakon dodavanja Alise Spahić, Nikolić je krenula sama prema golu Ukrajinki iskosa sa lijeve strane i pogodila je vanjski dio mreže.

Dajana Spasojević je u 56’ šutirala sa ivice šesnaeserca, no lopta je otišla iznad prečke ukrajinskog gola.

Prvu priliku Ukrajinke su imale u 58’ i odmah su došle do prednosti.  Olha Ovdiychuk, koja je ušla u igru na početku drugog poluvremena, odlično je prošla po lijevoj strani i šutirala u suprotni ugao za 0:1.

Priliku za izjednačenje Nikolić je imala u 70’ kada je istrčala kontru, ali Samson je bila na visini zadatka.

Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao.

Bosna i Hercegovina-Ukrajina 0:1 (0:0)
Trening centar NS/FS BiH, Zenica.
Sudija: Bojana Tošić.
Sudije asistenti: Jovana Višekruna, Merima Homarac.
4. sudija: Tanja Račić.

Golovi: 0:1 Olha Ovdiychuk (58’).

Žuti kartoni: Iya Andrushchak (Ukrajina).

BiH: Almina Hodžić (63. Envera Hasanbegović), Nikolina Dijaković (67. Selma Kapetanović), Amira Spahić, Melisa Hasanbegović (89. Aldina Hamzić), Zerina Piskić (74. Merima Alibašić), Aida Hadžić (89. Alma Hadžić), Milena Nikolić, Alisa Spahić, Amna Lihović (55. Valentina Šakotić), Dajana Spasojević (77. Alma Kamerić), Amela Kršo.Selektor: Samira Hurem.

Ukrajina: Iryna Zvarych (46. Kateryna Samson), Olga Basanska, Anastasia Filenko, Mariana Ivanyshyn, Olha Boichenko (77. Khrystyna Ieromenko), Tetiana Romanenko (46. Olha Ovdiychchak) , Iya Andrushchak, Vira Diatel (62. Veronika Andrukhiv) , Iryna Vasyliuk, Tetyana Kozyrenko (46. Yana Kalinina), Tamila Khimich (72. Iryna Kochnieva). Selektor: Volodymyr Reva.

Nakon utakmice selektorka Samira Hurem je izjavila: „Odigrali smo dobar meč. Možda smo se malo i plašili Ukrajine jer su stvarno kvalitetna ekipa, ali u ovoj utakmici smo vidjeli da smo zreliji tim i da smo bolji. Napravili smo mnogo više šansi od protivnika. One jesu imale igru, ali naša postavka je bila takva da spriječimo njihovu kontru.”

Osvrnula se Hurem i na učinak bh reprezentativki: „Imamo dobrih igračica. Amela Kršo je pokazala da se polako vraća u formu. O Mileni Nikolić ne treba trošiti riječi, zaista je evropska igračica. Dobra stvar je i što je mlada Dajana Spasojević odigrala odlično, kao i Nikolina Dijaković koja je standardno na nivou. Mislim da smo ispunili cilj, ali žao mi je što smo primili gol. Trebali smo ga mi postići jer smo imali više prilika i čestitam svojim igračicama.“

Reprezentativka Aida Hadžić žali za neiskorištenim prilikama: „Utakmica je bila jako teška, protiv čvrsog protivnika. Ukrajinke su bile jake i agresivne što nas je možda u početku i iznenadilo, ali smo brzo došle do svoje igre i uspjele da im pružimo otpor. Primile smo nesretno gol, iako smo dale sve od sebe. Ukrajina je imala jednu pravu šansu iz koje su dali gol, a mi svoje nismo iskoristile i to nam se osvetilo. Očekuju nas sada kvalifikacije i meč sa Srbijom. Sigurna sam da ćemo spremno dočekati taj susret.“

N/FS BIH