Play-off za EURO 2016: Bosna i Hercegovina bez plasmana na EURO 2016

Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras na stadionu „Aviva“ u Dablinu od Republike Irske sa 0:2 (0:1) u revanš susretu baraža za plasman na EP.

Domaći sastav do prednosti dolazi u 24’. Sudija Bjorn Kuipers dosuđuje jedanaesterac za Republiku Irsku koji u pogodak pretvara Jon Walters.

Najbolju priliku za izjednačenje naš tim je imao u 34’ kada Edin Džeku spušta glavom loptu za Harisa Medunjanina čiji udarac sa ivice šesnaesterca odlazi preko gola.

U drugom poluvremenu pokušaji Medunjanina, Lulića i Pjanića nisu ugrozili golmana Irske Darrena Randolpha, dok u 70’ Jon Walters drugi put pogađa mrežu Asmira Begovića. Brady je izveo slobodan udarac, a lopta dolazi na drugu stativu do usamljenog Waltersa koji postiže pogodak.

Dobru šansu za Irsku imao je i Shane Long u 75’ kada je izašao sam pred Begovića, ali je šutirao pored gola.

Vedad Ibišević je u sudijskoj nadoknadi pogodio prečku i to je bila posljednja prilika na utakmici u kojoj je selekcija Republike Irske ostvarila plasman na EURO 2016.

Nakon utakmice selektor Mehmed Baždarević je izjavio: „Teško je sada govoriti bilo šta i praviti analize. Tužni smo i zbog navijača i nas samih. Znali smo kako Irci igraju i da mogu napraviti problem samo agresivnom igrom. Nismo odgovorili na pravi način, previše smo griješili. Penal je možda učinio da noge postanu još teže. Teško nam je sada.“

N/FS BIH