BiH izdržala 91. minut protiv Brazila pa izgubila autogolom

U prijateljskoj utakmici odigranoj u Sent Galenu fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je od Brazila sa 2:1 autugolom Papca u prvom minutu sudijske nadoknade vremena.

alt

Zanimljiv meč u Švajcarskoj već od samog starta dao je razloga ljubiteljima fudbala da uživaju u čarima ove igre. U četvrtom minutu Marselo je zatresao mrežu selekcije BiH iskoristivši trenutak nepaženje u protivničkog odbrani: dok se lopta “šetala” po desnoj strani brazilskog napada, gotovo čitava defanzivna linija rivala potrčala je u tu stranu a onda je “bubamara” upućena do usamljenog beka madridskog Reala koji je u punom trku, iskosa sa lijeve strane, zatresao mrežu.

Ipak, samo devetog minuta kasnije, stigla je kazna za čuveno brazilsko poigravanje na sredini terena. Džeko je na sredini terena prekinuo jednu takvu akciju favorita, uposlio odmah Ibiševića a ovaj se stuštio ka kaznenom prostoru. Sa ivice je uputio ne tako precizan udarac, ali je očajna reakcija golmana Žulija Cezara koji je nespretno, nogama, probao da umiri loptu, bila neuspješna.

U nastavku prvog poluvremena u šansama su se našli Ernaneš, Damijao i Alveš, na drugoj strani terena Džeko i Misimović, ali su mreže mirovale, baš kao i do sudijske nadoknade vremena u završnici utakmice.

Drugi dio meča donio je najbolju igru ekipe selektora Safeta Sušića, jer su Džeko i Pjanić imali odilične šanse da matiraju Cezara koji je imao sreće u situacijama kada su se igrači BiH našli pred njim gotovo bez čuvara. Do pobjede je mogao i Brazil, da je Nejmar poslije kontranapada i lijepog driblinga šutirao dovoljno jako da nadmudri Begovića, a kada su na red došle brojne izmjene, ritam je neznatno splasnuo, dok se prilično prorijedio broj šansi.

Posljednju za Bosnu i Hercegovinu je imao Džeko, koji je pred kraj utakmice sa ivice šesnaesterca šutirao preko gola rivala, a onda je u 91. minutu centaršut sa lijeve strane Papac nespretno sproveo u svoju mrežu i donio trijumf petostrukom šampionu svijeta.

U startnoj postavi Brazila bili su Cezar, Alveš, Luiz, Silva, Marselo, Hernanes, Ronaldinjo, Sandro, Fernandinjo, Damijao i Nejmar, a šansu su u nastavku dobili Lukaš, Elijaš, Ganso, Hulk i Žonas. Sa druge strane, Sušić se isprva opredelio za jedanaestorku koju su činili Begović, Pandža, Spahić, Papac, Jahić, Pjanić, Misimović, Rahimić, Medunjanin, Džeko i Ibišević, dok su od rezervista zaigrali Zahirović, Salihović, Maletić i Ibričić.

Prijateljska utakmica
Bosna i Hercegovina – Brazil 1:2
(Ibišević 13 – Marselo 4, Papac 90+1a.g.)

(6yka.com)