Veliko centarsko pojačanje za našu reprezentaciju: Nedžad Sinanović igrat će za BiH

Dogovor s igračem španskog euroligaša Unikahe postignut u Zagrebu

alt

Ko je sumnjao u odlučnost ljudi iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, a naročito generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, da oformi ozbiljan tim uoči narednih kvalifikacija, sada se mora pokolebati.

Ono što u prethodnih osam godina nije uspjelo njegovim prethodnicima i svim selektorima, pošlo je za rukom Mahmutoviću, koji je dogovorio veliko centarsko pojačanje, kojim bismo riješili mnogo problema na, inače, deficitarnoj poziciji.

Stisak ruke

Riječ je o Nedžadu Sinanoviću, zvanično najvišem košarkašu iz BiH (222 centimetra), koji je stisnuo ruku Mahmutoviću i obećao da će se, ne bude li neplaniranih dešavanja, odazvati pozivu reprezentacije BiH naredne godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji!

– Ovo mi je jedan od sigurno najradosnijih dana od dolaska u Savez, jer smo uspjeli postići dogovor s igračem kakav nam je nedostajao.

U prošlosti je bilo mnogo dilema o tome zašto Sinanovića nema u reprezentaciji, bilo je tu i ružnih stvari, ali mislim da bi bilo najbolje da se okrenemo budućnosti, jer stvaramo uvjete da okupimo zaista odličan tim – ističe Mahmutović te citra Sinanovićeve riječi prilikom sastanka:

– Osjećam se Bosancem, supruga mi je Bosanka i, ukoliko budem zdrav, igrat ću za reprezentaciju!

Primjer za druge

Susret je upriličen u Zagrebu, gdje je Sinanovićev klub Unikaha Malaga u 9. kolu Eurolige u srijedu savladala istoimeni domaći sastav sa 82:76 (Sinanović nije uzlazio u igru).

– Oduševljen sam Nedžadovim pristupom, ovo je, zaista, svijetao primjer, koji će, nadam se, slijediti drugi igrači. Dugujem zahvalnost i našem dugogodišnjem košarkaškom radniku iz Zenice Nadiru Koredžiji, koji je sa mnom putovao u Zagreb i u kojeg Nedžad ima veliko povjerenje.

Koredžija je, također, odigrao bitnu ulogu u tome što možemo punog srca saopćiti da smo dobili još jednog kvalitetnog košarkaša u reprezentaciji – rekao je Mahmutović.

Dobio i španski pasoš

Sinanović je ove godine riješio bitno pitanje dobivanjem španskog državljanstva, čime je olakšao mogućnost pronalaženja angažmana u ovoj državi, u kojoj je, praktično, i počeo karijeru.

– Nedžad je time riješio svoj status i dobio sigurnost. No, španski pasoš neće utjecati na nastup u našoj reprezentaciji – kaže Mahmutović.

Statistika

Sinanović u sezoni bilježi prosjeke od 12 minuta, 5,8 poena i 4,2 skoka u španskoj ligi te 12,3 minute, 4,4 poena i 2,6 skokova u Euroligi.

Njegovi rekordi u Euroligi su 18 poena i osam skokova.

(Avaz)