Nedžad Sinanović: Nije mi ni krivo ni drago što nikada nisam igrao za BiH

Da sada dobijem poziv, vjerovatno bih ga odbio, kaže najviši bh. košarkaš koji čeka španski pasoš

Zašto najviši bh. košarkaš u historiji Nedžad Sinanović nije, a vjerovatno nikada i neće, igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine? Ako je neko imao dileme, nakon što pročita naredne redove, vjerovatno će ih riješiti.

Sinanović (222 centimetra), s kojim smo jučer telefonski kontaktirali, odaje dojam osobe kojoj je svejedno kada je riječ o nacionalnom timu. To smo saznali u intervjuu koji smo počeli pitanjem: Zašto Nedžada Sinanovića nikada nismo gledali u dresu BiH?

Želi bolji ugovor

– Ko će znati, uvijek se nešto ispriječilo, nije to bio samo moj izbor – odgovara Sinanović, koji je u nedjelju u prvom ovosezonskom nastupu za Unikaha Malagu u španskom prvenstvu imao po devet poena i skokova protiv Menorke (78:68).

Prethodno je zablistao u Euroligi sa 18 poena protiv Kaha Laborala i 15 protiv Litvos ritasa.

Je li Vam žao što nikada niste zaigrali za svoju državu?

– Nije mi ni krivo ni drago. Tako se desilo i tu ne mogu ništa promijeniti.

Našu reprezentaciju krajem avgusta očekuje Evropsko prvenstvo u Litvaniji. Da Vam selektor sada uputi poziv, biste li se odazvali?

– Vjerovatno bih odbio, iz više razloga. Glavni je taj da je moja karijera na prekretnici, jer želim napraviti bolji ugovor, čekam španski pasoš…

Koliko Vas pogađaju optužbe da nikada niste ni željeli igrati za BiH?

– Ima svakakvih komentara. Svako ima pravo da kaže šta misli.

U kakvim ste odnosima s ostalim bh. košarkašima, prije svih Mirzom Teletovićem iz Kaha Laborala, rivalom u španskom prvenstvu, i Kenanom Bajramovićem iz Litvosa, protiv kojeg ste igrali u Euroligi?

– Nemamo neke specijalne odnose. Kenana poznajem iz Zenice, sa Mirzom sam se pozdravio nedavno na utakmici i to je to.

Prebačen u prvi tim

Već nekoliko godina gravitirate između prve i druge španske lige, hoće li dobre igre u posljednje vrijeme pomoći da se taj status promijeni?

– Sada sam definitivno prebačen u prvi tim do kraja sezone, pa vidjet ćemo. Sa Unikahom imam ugovor na još godinu, cilj mi je da postanem standardan u prvoj ligi. Nadam se da će mi pomoći i španski pasoš, jer bih u tom slučaju imao status domaćeg igrača.

Je li tačno da ste se bh. dresa odrekli upravo zbog tog pasoša. Imate li ambicija igrati za Španiju?

– Španski pasoš čekam već dvije godine i ta je procedura pri samom kraju. Što se tiče reprezentacije, to se nikad ne zna i nisam upućen previše u propise.

Uostalom, i Nenad Marković ima španski pasoš, pa je bio reprezentativac BiH. Kad je u pitanju španska reprezentacija, kad vidim ko sve igra, ne znam koliko je to realno.

Od Zavidovića do Reala

Nedžad Sinanović rođen je 29. januara 1983. godine u Zavidovićima. Tek što je počeo trenirati u Čeliku, lokalni “skauti” dojavili su bivšem treneru Zeničana Kosti Jankovu da se pojavio interesantan igrač.

Jankov je to prenio prijatelju Božidaru Maljkoviću, jednom od najboljih evropskih trenera, i stvari su se počele odvijati munjevitom brzinom. Maljković je Sinanovića doveo u Malagu, gdje je počeo s ozbiljnijim radom.

Dvije sezone kalio se u belgijskom Pepinsteru (2003/2005), zatim se vratio u Španiju, prvo u Real Madrid kod Maljkovića (2005/2007), a nakon godine u njemačkom Kelnu i u drugoligaški Burgos.

Od oktobra 2009. član je Unikahe Malage, ali je uglavnom nastupao za klupsku filijalu Rinkon u drugoj ligi. Dok je još bio anonimus, na NBA draftu 2003. godine Sinanovića su izabrali Portland trejl blejzersi (54. pik druge runde). Tri puta je boravio u kampu Blejzersa, ali NBA ugovor nije potpisao.

Pozivala ga trojica selektora

Nedžada Sinanovića pozivala su trojica bh. selektora, Draško Prodanović, Mensur Bajramović i Nenad Marković. No, nikada se nijednom nije odazvao na pripreme.

 

(Avaz)