Eurobasket 2011 – Litvanija

 

Voljom žrijeba koji je održan u ‘Nacionalnom Teatru’ grada Vilniusa, Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se našla u grupi C.

 

Ostali učesnici grupe su : Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i pobjednik dodatnih kvalifikacija.

 

Ostale grupe:

Grupa A: Španija, Turska, Velika Britanija, Litvanija, Poljska, drugoplasirana ekipa dodatnik kvalifikacija.

Grupa B: Srbija, Francuska, Njemačka, Izrael, Italija, Latvija.

Grupa D: Slovenija, Rusija, Belgija, Gruzija, Bugarska, Ukrajina.

 

 

Na današnjem žrijebu u Viliniusu, 24 selekcije su bile razvrstane u 6 grupa sa po 4 selekcije. Podsjećanja radi osim direktnog plasmana zemlje organizatora prvenstva, direktni plasman je izborilo 9 selekcija učesnica Svjetskog Košarkaškog Prvenstva 2010 god. u Turskoj (Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Rusija, Slovenija, Španija, Srbija i Turska) kao i 5 najboljih selekcija kvalifikacionog ciklusa (Belgija, Velika Britanija, Izrael, Makedonija i Crna Gora). Učešće u ovogodišnjem prvenstvu je steklo 7 selekcija iz kvalifikacijskog ciklusa (Bosna i Hercegovina. Bugarska, Gruzija, Italija, Latvija, Poljska i Ukrajina) nakon odluke Europske krovne kuće za proširenje broja učesnika Europskog prvenstva sa 16 na 24, tako da posljednjoplasirane selekcije kvalifikacionog ciklusa (Portugal, Mađarska i Finska) će se boriti za preostala dva mjesta kroz dodatne kvalifikacije koje će biti održane od devetog do dvadeset i četvrtog Augusta.

Europsko Košarkaško Prvenstvo u Litvaniji je inače trideset i sedmo prvenstvo po redu, koje se odigrava pod okriljem Europske Košarkaške Federacije (FIBA Europe). Ovo je drugo Europsko Prvenstvo u ovoj zemlji, a predhodno je održano daleke 1939. godine.

Prvenstvo će biti odžano u periodu od trideset i prvog Augusta do osamnaestog Septembra. Na prvenstu će učestvovati 24 košarkaške selekcije (od mogućih 49 selekcija). Gradovi u kojima će biti odigrane utakmice su: Vilnius, Šiaulia, Panevėžys, Klaipėdi, Alytus i Kaunas. Prve tri selekcije iz četiri grupe će izborit plasman u drugu fazu takmičenja u kojoj će biti svrstane u dvije grupe sa po 6 selekcija iz kojih će prve četiri ekipe izboriti plasman u završnicu Europskog prvenstva.

Tako će ovogodišnje Europsko Košarkaško Prvenstvo u Litvaniji ujedno biti našoj reprezentaciji i sedmo Europsko takmičenje, a predhodno naša selekcija je poslijedni put nastupala 2005 godine u Srbiji i Crnoj Gori, na kojem su naši košarkaši zauzeli trinaesto mjesto.



BHF PRESS