Naš dragulj Sead Hajrović: Još nisam shvatio koliko je Arsenal veliki klub

Zvijezde Arsenala su dobre prema meni, ali mi se najviše sviđa Ebue

Gledajući plavookog dječaka za istim stolom na 35. spratu „Avaz Twist Towera“, pomislismo kako nijedan pisac ne može ispisati priču kakvu može skrojiti život. I kako ona može biti ljepša od bajke.

Rad i ozbiljnost

A bajka Seada Hajrovića počela je kada je 2009. godine pozvan u Arsenal. Kao dječaku koji je u švicarskoj ligi u dresu Grashopersa pokazao kako mu, definitivno, više nije mjesto tu, poziv jednog od najvećih engleskih klubova bio je početak ostvarenja snova s kojima je došao na prvi trening u životu.

– Nikada neću zaboraviti kako sam se osjećao kada sam vidio dres Arsenala sa svojim prezimenom. Prvi put kada sam došao u klub nisam se mogao oteti dojmu da samo sanjam, ali s vremenom se čovjek počne prilagođavati novoj sredini. Ipak, iako sam prilično dugo u Londonu, čini mi se da još nisam shvatio koliko je klub velik. Uživam u svakom trenutku, ali sam svjestan da moram opravdati očekivanja koja ljudi iz Arsenala imaju. Stalno moraš raditi i pokazivati profesionalizam – govori Hajrović tokom posjete redakcijama „Dnevnog avaza“ i „Sporta“.

Život u Londonu mladi bosanskohercegovački dragulj opisuje kao prelijep.

– Kako još nisam punoljetan, a Arsenal nema svoj internat, živim kod jedne porodice, ali ću sljedeće godine dobiti svoj stan. Život u Londonu je izvanredan, ali fudbaleri moraju dobro paziti šta rade. Jedan izlazak na mjesto na koje ne treba ići, i sutra si u novinama – kaže 17-godišnjak (rođen 4. juna 1993. u švicarskom Brigu).

Odbrambeni je igrač, član rezervnog tima Arsenala, iz kojeg menadžer Arsen Venger (Arsene Wenger) vadi zlatne ribice za prvi tim. Njegov saigrač Kreg Istmond (Craig Eastmond) nedavno je dobio priliku u Ligi prvaka, a Aron Remsi (Aaron Ramsey) trajno je prekomandovan u prvi tim.

Postepeni napredak

– Kada sam dolazio u Arsenal, rečeno mi je da će moj napredak ići stepenicu po stepenicu. Ako se dokažem, napredujem. Za sada sam u rezervnom timu i zadovoljan sam svojom formom. Ako sve bude teklo kako treba, vjerujem da ću uskoro dobiti priliku i u prvom timu. Zaigrati s igračima kao što su Fabregas, Van Persi ili Nasri, bilo bi fantastično – govori Hajrović. Upitan kakve su zvijezde Arsenala, naš nogometaš kaže: – Odlični su. Svi zajedno jedemo u klupskom restoranu. Nijedan od njih nije u oblacima, svi imaju lijepu riječ za mlađe. Najviše se družim s Emanuelom Ebueom (Emmanuel Eboue), koji je veliki šaljivdžija – Hajrovićeve su riječi.

Šta da radim ako nikome nije stalo da igram za BiH?

Hajrović je kadetski reprezentativac Švicarske, zemlje u kojoj je rođen. S ovom selekcijom lani je osvojio titulu svjetskog prvaka u kategoriji do 17 godina. Otac mu je porijeklom iz Makedonije, a majka iz Prištine, a iz Sarajeva su se preselili u Švicarsku. Hajrović, kao i njegov godinu stariji brat Izet, fudbaler Grashopersa, ima bh. državljanstvo. No, iako reference sve govore, zvaničnicima iz Nogometnog saveza BiH čini se da je potrebno mnogo više da se zainteresiraju za Seada i privole ga da švicarski dres zamijeni našim. Zvuči nevjerovatno da ga nikada nije pozvao nijedan naš selektor. A vrijeme do kraja roka za promjenu fudbalskog državljanstva (do 21. rođendana) teče.

– Ne mogu da vjerujem da me još niko nije ni nazvao na telefon da me upita šta mislim. S druge strane, Švicarci to redovno čine. Mnogo su me zadužili i ne mogu im to nikada zaboraviti. Ja sam veoma zainteresiran da igram za BiH, ali šta ću ako nikome u BiH nije stalo do toga poručuje Hajrović.

Venger je više učitelj nego trener

Gledajući ga na televiziji kako u izljevima bijesa zbog poraza svoje ekipe baca boce, a bol zbog neuspjeha liječi osipajući drvlje i kamenje na sudije, rekli bismo da je Arsenalov menadžer Arsen Venger (Arsene Wenger) dosta nervozan čovjek. No, izgleda da nije.

– Venger je veliki čovjek. Sa svima u klubu postupa isto. Svi mi iz rezervnog tima znamo da mu se uvijek možemo obratiti i pitati ga šta god želimo. Uvijek ima vremena da posavjetuje i ohrabri. Venger je više učitelj nego trener – kaže Hajrović.

 

(Avaz)